Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan syrjinnän lopettaminen ja sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttaminen ovat äärimmäisen tärkeitä tavoitteita tiellä kohti oikeudenmukaista maailmaa.
Sukupuolten välisen tasa-arvon kannalta on tärkeää purkaa rakenteita ja asenteita, jotka pitävät yllä syrjintää. Lapsilla on oikeus saada sukupuolitietoista ja stereotypioita purkavaa opetusta.
Tytöt ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret kuitenkin kohtaavat elämässään monia esteitä. Lähes neljäsosa 15-19-vuotiaista tytöistä on kertonut kokeneensa väkivaltaa 15 vuoden ikään mennessä.
Tytöistä 17 prosenttia joutuu menemään naimisiin 15-19-vuotiaina, mistä usein seuraa varhainen äidiksi tuleminen ja koulunkäynnin lopettaminen. Arviolta 14 miljoonaa 15-19-vuotiasta tyttöä synnyttää vuosittain. Todennäköisyys kuolla raskauden aikana tai synnytykseen on heillä kaksi kertaa suurempi kuin aikuisella naisella.
Lisäksi 15-19-vuotiaiden tyttöjen osuus uusista hiv-tartunnan saaneista on kaksi kolmasosaa. Tavoite sukupuolten välisestä tasa-arvosta liittyykin läheisesti terveys-tavoitteeseen.
Tavoitteena on lopettaa tyttöihin ja naisiin kohdistuva syrjintä ja väkivalta. Tavoitteessa pyritään myös lopettamaan muun muassa ihmiskauppa, lapsiavioliitot ja sukupuolielinten silpominen. Koko yhteisö on tärkeässä roolissa, kun naisia vahingoittavia asenteita ja käytäntöjä muutetaan. Naisilla on oltava samat oikeudet kuin miehillä rahankäyttöön ja omistamiseen, esimerkiksi perinnön saamiseen.
Tavoitteena on myös, että naiset pääsevät miesten tavoin johtopaikoille niin talouselämässä kuin politiikassakin. Lisäksi tavoitteessa vaaditaan naisia ja tyttöjä suojelevaa ja voimaannuttavaa politiikkaa ja lainsäädäntöä.
Lue täältä, millaista suojelu- ja tasa-arvotyötä UNICEF tekee ympäri maailmaa.
Tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia
Tavoite 6: Puhdas vesi ja sanitaatio
Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
Tavoite 10: Eriarvoisuuden vähentäminen
Tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt
Tavoite 16: Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta