Lapsiin kohdistuva väkivalta uhkaa miljoonien lasten elämää ja tulevaisuutta ja vaikuttaa yhteisöihin ja kansakuntiin. Luvut ovat järkyttäviä: lähes 100 000 alle 20-vuotiasta joutuu vuosittain henkirikoksen uhreiksi, ja joka kymmenes alle 20-vuotiaista tytöistä on raiskattu.
Suomessa tehtyjen kyselytutkimusten mukaan lasten ja nuorten väkivaltakokemusten määrässä on tapahtunut laskua. Hyvistä uutisista huolimatta väkivalta koskettaa lähes kaikkia lasten elämänalueita. He näyttävät joutuvan henkisen, fyysisen ja seksuaalisen väkivallan uhreiksi aikuisia useammin.
Tavoitteessa vaaditaan lapsiin kohdistuvan hyväksikäytön, riiston, ihmiskaupan ja väkivallan lopettamista. Kaikilla tulisi olla turvallista elää kotimaassaan ja ihmisten pitäisi saada tarvitessaan apua luotettavilta viranomaisilta. Avun saamiseksi ei esimerkiksi pidä joutua lahjomaan poliisia tai terveydenhoitajaa.
Rikollisin keinoin hankitun rahan siirtoja sekä laittomien aseiden kuljetusta on saatava vähenemään. Tavoitteena on myös, että jokainen syntyvä lapsi rekisteröidään. Se takaa henkilöllisyyden, jota tarvitaan esimerkiksi omien oikeuksien ajamiseen tai passia varten.
Väkivallan ja suojelun nostaminen keskusteluun kehityksestä on yksi kestävän kehityksen tavoitteiden suurimmista saavutuksista.
Lue täältä, millaista suojelu- ja tasa-arvotyötä UNICEF tekee edistääkseen rauhaa ja oikeudenmukaisuutta.
Tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia
Tavoite 5: Sukupuolten tasa-arvo
Tavoite 6: Puhdas vesi ja sanitaatio
Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
Tavoite 10: Eriarvoisuuden vähentäminen