Tavoite 6: Puhdas vesi ja sanitaatio

Tyttö pesee käsiään UNICEFin tuella rakennetussa käsienpesupisteessä koulussaan Port-au-Princessä, Haitilla. © UNICEF/UNI121139/Dormino
Tyttö pesee käsiään UNICEFin tuella rakennetussa käsienpesupisteessä koulussaan Port-au-Princessä, Haitilla. © UNICEF/UNI121139/Dormino

Miten puhtaan veden ja sanitaation puute vaikuttaa maailman lasten elämään?

Puhdas vesi on elinehto.

Yli 660 miljoonaa ihmistä erityisesti kehitysmaissa on edelleen ilman puhdasta juomavettä. Noin 2,4 miljardilla ihmisellä ei ole kunnollista vessaa ja lähes 950 miljoonaa ihmistä joutuu tekemään tarpeensa taivasalla.

Monissa köyhemmissä maissa puhtaan veden ja kunnollisten käymälöiden puute on yhteydessä koleran, polion ja muiden veden kautta tarttuvien tautien yleisyyteen. Seisovat vesilähteet edistävät myös malarian leviämistä. Likainen vesi pahentaa aliravitsemusta, joka varhaislapsuudessa koettuna vaikuttaa pysyvästi aivojen kehitykseen ja vaarantaa näin lapsen koko tulevaisuuden.

Likaisesta vedestä johtuvat taudit lisäävät terveysriskejä myös odottavilla äideillä ja vastasyntyneillä. Ripuli on yleisin alle 5-vuotiaiden lasten kuolinsyy Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa. Vesi ja sanitaatio -tavoite onkin läheisessä yhteydessä terveys-tavoitteeseen.

Puutteelliset vesi- ja käymäläolosuhteet kouluissa johtavat usein siihen, että tytöillä ei ole sopivia tiloja hoitaa henkilökohtaista hygieniaansa kuukautisten aikana ja tämän vuoksi he joutuvat jäämään pois koulusta.

Suomessa vessoista ja puhtaasta vedestä ei ole pulaa ja vettä voi juoda suoraan hanasta, mutta tämä ei ole mahdollista suurimmassa osassa maapalloa. Meillä on moneen kehitysmaahan verrattuna myös paljon enemmän makeaa vettä. Moni kehitysmaa sen sijaan taistelee vesipulan kanssa kuivilla alueilla, ja ilmastonmuutos ja saastuminen uhkaavat pahentaa ongelmaa entisestään. Veden riittävyyttä haastavat myös väestönkasvu, kaupungistuminen ja teollisuuden nopea kasvu.

Lue lisää esimerkiksi täältä.

Mitä tavoite sisältää?

Tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikilla olisi käytössään puhdasta vettä sekä vessa. Vesistöjä on suojeltava ja pidettävä huolta siitä, että vesivarat riittävät tulevaisuudessa kaikille. Vedenkulutusta on tehostettava, jotta se riittäisi useammalle.

Lue täältä, miten UNICEF edistää puhtaan veden ja sanitaation saatavuutta eri puolilla maailmaa.

Tutustu Suomen UNICEFin vesi- ja sanitaatiohankkeeseen täällä.

Muut tärkeimmät tavoitteet lasten kannalta

Tavoite 1: Ei köyhyyttä

Tavoite 2: Ei nälkää

Tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia

Tavoite 4: Hyvä koulutus

Tavoite 5: Sukupuolten tasa-arvo

Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua

Tavoite 10: Eriarvoisuuden vähentäminen

Tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt

Tavoite 13: Ilmastotekoja

Tavoite 16: Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta