Vaikka yhä useampi lapsi pääsee kouluun, edistys ei ole ulottunut kaikkiin lapsiin. Noin 120 miljoonaa 6-15-vuotiasta lasta jää edelleen koulun ulkopuolelle.
Lisäksi moni koulua käyvä lapsi ei saa laadukasta koulutusta eikä opi riittävästi. Maailman kaikista lapsista noin 130 miljoonaa ei ole oppinut lukemaan eikä laskemaan, vaikka on käynyt koulua neljä vuotta.
Monissa köyhemmissä maissa lukuisat tytöt saattavat jäädä ilman koulutusta muun muassa siksi, että vanhemmilla ei ole varaa laittaa kaikkia lapsia kouluun ja he valitsevat poikien kouluttamisen tyttöjen sijaan. Lisäksi monet tytöt naitetaan varhain, jolloin tulevat raskaaksi ja saavat lapsia kesken peruskoulun tai lukion. Koulutustavoite liittyykin läheisesti tavoitteeseen sukupuolten tasa-arvosta.
Myöskään esimerkiksi vammaisten tai vähemmistökieltä puhuvien lasten koulunkäyntiä ei aina tueta, jolloin he jäävät helposti koulun ulkopuolelle tai lopettavat koulun kesken kaiken.
Laadukas koulutus pitää sisällään myös ihmisoikeuskasvatuksen ja sen, että lapsilla on mahdollisuus osallistua koulun toiminnan kehittämiseen. Suomessa ihmisoikeuskasvatuksessa ja lasten osallisuuden toteutumisessa on ollut puutteita. Uudet perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet velvoittavat ihmisoikeuskasvatukseen ja lasten osallisuuden vahvistamiseen, mutta olisi tärkeää, että näiden asioiden toteutumista myös säännöllisesti arvioitaisiin, kuten Lapsen oikeuksien komitea on tuonut esiin.
Koulutuksesta on viime vuosina leikattu merkittävästi määrärahoja Suomessa, mikä voi vaarantaa laadukkaan koulutuksen ja vaikuttaa lasten ja nuorten oppimistuloksiin. Lisäksi haasteena on turvallisen ja väkivallattoman oppimisympäristön takaaminen, jos kouluissa esiintyy esimerkiksi koulukiusaamista.
Koulutus on tärkeää koska:
Tavoitteena on, että kaikki maapallon ihmiset saavat mahdollisuuden ilmaiseen peruskouluun.
Tavoitteessa todetaan, että lapsella on oikeus laadukkaaseen koulutukseen, turvalliseen oppimisympäristöön, päteviin opettajiin sekä elinikäisiin oppimismahdollisuuksiin. Laadukas koulutus sisältää esimerkiksi ihmisoikeuskasvatuksen, lasten osallistamisen koulun toiminnassa sekä riittävät tiedot ja taidot kestävän kehityksen edistämiseen. Koulutus on tärkeä tekijä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa.
Lisäksi tavoite ajaa sitä, että kaikilla olisi mahdollisuus esiopetukseen, yläkoulun käymiseen ja ammatilliseen koulutukseen. Tavoite tuo myös esiin varhaislapsuuden hoivan ja opetuksen merkityksen lapsen hyvälle alulle elämässä.
Koulutuksen tulee olla mahdollista kaikille lapsille: tytöille, pojille, vammaisille, alkuperäiskansaan kuuluville ja haavoittuvassa asemassa oleville.
Lue täältä, millaista koulutustyötä UNICEF tekee ympäri maailmaa.
Tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia
Tavoite 5: Sukupuolten tasa-arvo
Tavoite 6: Puhdas vesi ja sanitaatio
Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua
Tavoite 10: Eriarvoisuuden vähentäminen
Tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt
Tavoite 16: Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta