Tavoite 13: Ilmastotekoja

Tyttö kantaa pikkusisarustaan aliravitsemustarkastukseen keskellä rutikuivaa maisemaa Kanemin alueella Tšadissa. © UNICEF/UNI87634/Gangale
Tyttö kantaa pikkusisarustaan aliravitsemustarkastukseen keskellä rutikuivaa maisemaa Kanemin alueella Tšadissa. © UNICEF/UNI87634/Gangale

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa maailman lapsiin?

Ilmastonmuutos on yksi vakavimmista uhista nykyisten ja tulevien sukupolvien hyvinvoinnille ja kestävälle kehitykselle. Maapallon lämpötilan nousu nostaa merenpintaa ja lisää äärimmäisiä sääilmiöitä ja luonnonkatastrofeja.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät jakaudu tasapuolisesti – eniten niistä kärsivät kaikkein köyhimmät maat, joiden kyky varautua ja sopeutua ilmastonmuutokseen on rikkaita valtioita heikompaa. Tyypillisesti ainakin puolet katastrofeista kärsivistä ihmisistä on lapsia.

Ilmastonmuutos voi vaikuttaa lapsiin monella tavalla. Kun perhe menettää elinkeinonsa esimerkiksi kuivuuden viedessä sadon tai tulvan pyyhkäistessä kodin mennessään, vanhempien on yhä vaikeampaa maksaa lasten terveydenhuoltoa ja koulutusta tai tarjota lapsille riittävästi ravintoa ja puhdasta juomavettä. Ilmastotekoja-tavoite onkin läheisessä yhteydessä moniin muihin tavoitteisiin – esimerkiksi köyhyyteen, nälkään, veteen, koulutukseen ja kestäviin kaupunkeihin liittyviin tavoitteisiin.

Ilmastonmuutoksen yhteydessä puhutaan ilmasto-oikeudenmukaisuudesta. Teollisuusmaat, joissa asuu noin viidennes maapallon väestöstä, ovat aiheuttaneet suurimman osan maapallon tämänhetkisistä kasvihuonekaasupäästöistä. Samaan aikaan ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten elämään pääasiassa köyhillä alueilla, erityisesti Afrikassa ja Intiassa. Tämän takia teollisuusmaiden velvollisuutena pidetään muita suurempaa panostusta ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön, muun muassa omia päästöjä vähentämällä ja kehitysmaiden ilmastotoimia tukemalla.

Monet ilmastonmuutosta hidastavat toimet, kuten tehokkaammat ja puhtaammat liedet, aurinkoenergian ja muun uusiutuvan energian käytön lisääminen sekä liikenteen päästöjen vähentäminen vaikuttavat positiivisesti lasten terveyteen.

Mitä tavoite sisältää?

Tavoitteena on parantaa kaikkien maiden sopeutumista ilmastonmuutokseen ja herättää ihmisiä ajattelemaan, mitä ilmastonmuutoksesta voi seurata. Tavoite vaatii myös, että valtio ja muut suuret yhteisöt ottavat ilmastotoimet mukaan suunnitelmiinsa ja päätöksiinsä.

Lisäksi tavoitteessa vaaditaan rikkaita maita toteuttamaan lupauksensa tukea ilmastonmuutoksen hillintää kehitysmaissa vuosittain yhteensä 100 miljardilla dollarilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yritykset tuovat ympäristöystävällisiä ratkaisuja kehitysmaihin.

Lue lisää esimerkiksi täältä ja täältä.

Tärkeimmät tavoitteet lasten kannalta

Tavoite 1: Ei köyhyyttä

Tavoite 2: Ei nälkää

Tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia

Tavoite 4: Hyvä koulutus

Tavoite 5: Sukupuolten tasa-arvo

Tavoite 6: Puhdas vesi ja sanitaatio

Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua

Tavoite 10: Eriarvoisuuden vähentäminen

Tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt

Tavoite 16: Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta