Tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia

4-vuotias mongolialainen P. Otgonjargal on juuri rokotettu tuhka- ja vihurirokkoa vastaan osana UNICEFin ja kumppaneiden laajaa kampanjaa. © UNICEF/NYHQ2012-1732/Brian Sokol
4-vuotias mongolialainen P. Otgonjargal on juuri rokotettu tuhka- ja vihurirokkoa vastaan osana UNICEFin ja kumppaneiden laajaa kampanjaa. © UNICEF/NYHQ2012-1732/Brian Sokol

Miten terveysongelmat vaikuttavat maailman lasten elämään?

Joka vuosi 6,3 miljoonaa lasta, eli 17 000 lasta päivässä, kuolee ennen 5-vuotissyntymäpäiväänsä. Suurin osa heistä asuu kehitysmaissa ja kuolee tauteihin, jotka voitaisiin ehkäistä helposti.

Näitä tauteja ovat esimerkiksi keuhkokuume, ripuli ja malaria sekä likaisen veden ja huonon hygienian aihettamat ripulitaudit. Myös aliravitsemus tappaa lapsia.

Lapset kohtaavat myös varttuessaan terveysriskejä. Esimerkiksi nuorten HIV-tartuntojen määrä on kasvussa, erityisesti eteläisen Afrikan maissa. Osa HIV-positiivisista lapsista on saanut tartunnan äidiltään. Hoitamattomana HIV-tartunta voi johtaa aids-vaiheeseen ja kuolemaan.

Synnytykseen liittyvistä komplikaatioista johtuva lapsikuolleisuus on paljon yleisempää kehitysmaissa kuin Suomessa. Kehitysmaiden äideillä on myös 15 kertaa suurempi riski kuolla raskauden vuoksi kuin Suomen kaltaisten teollisuusmaiden äideillä.

Oikeus terveyteen on tärkeä kaikille lapsille, myös suomalaisille. Epäterveelliset elämäntavat altistavat lapsia pitkäkestoisille sairauksille. Lasten ja nuorten ylipaino on iso ongelma Suomessa ja muissa teollisuusmaissa ja lisääntyy nopeasti myös joissain nopeasti kasvavissa ja korkeamman tulotason kehitysmaissa. Diabetes on myös yleistynyt lasten parissa Suomessa ja muualla.

Terveys on tärkeää koska:

  • Se on lapsen oikeus.
  • Terveistä lapsista kasvaa terveitä aikuisia, jotka pystyvät huolehtimaan itsestään ja muista.
  • Lapsikuolleisuuden vähentäminen edistää koko yhteiskunnan kehittymistä.

Äitien terveys on tärkeää myös lapsille. Ilman äitiä lapsi kuolee muita todennäköisemmin jo alle kuukauden ikäisenä.

Mitä tavoite sisältää?

Tavoitteena on vähentää runsaasti sairauksia ja niistä johtuvia kuolemia vuoteen 2030 mennessä.

Vastasyntyneiden ja alle 5-vuotiaiden lasten kuolleisuus sekä synnytyskomplikaatioista johtuva äitiyskuolleisuus halutaan voimakkaaseen laskuun.

Tavoitteena on myös parantaa hygieniaa ja sitä kautta vähentää sairastumista, lopettaa muun muassa AIDS-, tuberkuloosi- ja malariaepidemiat sekä puolittaa liikenneonnettomuuksista johtuvat kuolemat ja vammat. Kaikille tulee olla tarjolla lääkkeet ja rokotukset, joita he tarvitsevat. 

Tavoitteessa myös tunnistetaan vakavana maailmanlaajuisena ongelmana krooniset sairaudet kuten sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes. Epäterveelliset elintavat, muun muassa epäterveellinen ruoka ja ylipaino, altistavat kroonisille sairauksille. Tällä hetkellä lasten ylipaino lisääntyy nopeimmin matalan ja keskitulotason maissa.

Lue täältä, millaista terveystyötä UNICEF tekee ympäri maailmaa.

Muut tärkeimmät tavoitteet lasten kannalta

Tavoite 1: Ei köyhyyttä

Tavoite 2: Ei nälkää

Tavoite 4: Hyvä koulutus

Tavoite 5: Sukupuolten tasa-arvo

Tavoite 6: Puhdas vesi ja sanitaatio

Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua

Tavoite 10: Eriarvoisuuden vähentäminen

Tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt

Tavoite 13: Ilmastotekoja

Tavoite 16: Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta