Tavoite 2: Ei nälkää

Aliravitsemuksesta kärsivä kongolainen Augustin Kunda, 2, syö maissi-maapähkinäsekoitusta terveyskeskuksessa. © UNICEF/UNI106736/Asselin
Aliravitsemuksesta kärsivä kongolainen Augustin Kunda, 2, syö maissi-maapähkinäsekoitusta terveyskeskuksessa. © UNICEF/UNI106736/Asselin

Miten nälkä vaikuttaa maailman lasten elämään?

Yksi viidestä alle 5-vuotiaasta lapsesta kärsii aliravitsemuksen aiheuttamasta lyhytkasvuisuudesta. Aliravitsemuksen seuraukset uhkaavat lasten elämää, terveyttä, oppimista ja tulevaisuutta. Lähes puolet alle 5-vuotiaiden kuolemista johtuu aliravitsemuksesta.

Aliravitut lapset pärjäävät muita huonommin koulussa, ja aikuisena heidän tulonsa jäävät keskimäärin viidenneksen alle keskitason.

Aliravitsemus liittyy läheisesti köyhyyteen, sillä mitä köyhempi perhe, sitä vähemmän perheellä on varaa ruokaa.

Toinen tärkeä termi on ruokaturva, joka tarkoittaa sitä, että kaikki maailman ihmiset saisivat aina riittävästi ravinteikasta ja turvallista ruokaa. Suurin osa äärimmäisessä köyhyydessä elävistä lapsista asuu Etelä-Aasiassa ja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa muun muassa luonnonkatastrofit ja kuivuus uhkaavat ruokaturvaa monessa maassa.

Mitä tavoite sisältää?

Tavoitteena on, että nälkä ja aliravitsemus poistuvat vuoteen 2030 mennessä ja että kaikille - erityisesti pikkulapsille - riittää turvallista ja ravitsevaa ruokaa. Maataloudesta on saatava entistä tuottavampaa ja ruuan pientuottajien, varsinkin naisten ja alkuperäiskansojen, tuloja pyritään lisäämään. Sopeutumista ilmastonmuutokseen on vahvistettava.

Omana alatavoitteenaan mainitaan alle 5-vuotiaiden aliravitsemuksesta johtuvan lyhytkasvuisuuden ja alipainoisuuden vähentäminen vuoteen 2025 mennessä. Tavoitteessa mainitaan myös teini-ikäiset tytöt sekä raskaana olevat ja imettävät naiset.

Lue täältä, millaista aliravitsemustyötä UNICEF tekee eri puolilla maailmaa. 

Muut tärkeimmät tavoitteet lasten kannalta

Tavoite 1: Ei köyhyyttä

Tavoite 3: Terveyttä ja hyvinvointia

Tavoite 4: Hyvä koulutus

Tavoite 5: Sukupuolten tasa-arvo

Tavoite 6: Puhdas vesi ja sanitaatio

Tavoite 8: Ihmisarvoista työtä ja talouskasvua

Tavoite 10: Eriarvoisuuden vähentäminen

Tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt

Tavoite 13: Ilmastotekoja

Tavoite 16: Rauhaa ja oikeudenmukaisuutta