Päästöt alas ja huomio lapsiin

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja siihen sopeutuminen on osa kaikkea UNICEFin työtä. Suojelemme lapsia ilmastonmuutoksen vaikutuksilta ja vaikutamme valtioihin ja yrityksiin päästöjen vähentämiseksi.

Lapset eivät ole vastuussa ilmastonmuutoksesta, mutta he kärsivät siitä eniten.

Pahimmin ilmastonmuutos vaikuttaa muutenkin heikoimmassa asemassa oleviin lapsiin, esimerkiksi siirtolais- ja vähemmistölapsiin ja kaikkein köyhimpiin lapsiin.

Lapsi kulkee kouluun tulvivan kylän läpi Kurigramissa pohjois-Bangladeshissa. © UNICEF/UN0286416/Akash

Miten ilmastonmuutos vaikuttaa lapsiin?

Ilmastonmuutos lisää kuivuutta, tulvia ja äärimmäisiä sääilmiöitä. Lapset joutuvat jättämään koulun kesken tai jopa menettävät kotinsa. Kriisit sysäävät perheitä köyhyyteen.

Ilmaston lämpeneminen lisää myös malarian ja ripulitautien esiintymistä. Ripulitaudit ovat pienten lasten yleisin kuolinsyy.

Lähitulevaisuudessa ilmastonmuutos voi vaikeuttaa maanviljelyä ja ruoan sekä tulojen puute aiheuttaa aliravitsemusta. Kaikki tämä lisää siirtolaisuutta, kasvattaa epätasa-arvoa ja kiihdyttää köyhyyden kierrettä.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös rikkaiden maiden lasten elämään. Esimerkiksi hyönteisten levittämät taudit leviävät yhä pohjoisemmaksi ja äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät myös kehittyneissä maissa. Vaarana on myös, että energia ja ruoka kallistuvat, mikä hankaloittaa entisestään köyhimpien perheiden elämää.

Mitä UNICEF tekee?

  1. Vaadimme valtioita ja yrityksiä vähentämään ilmastopäästöjään niin, ettei maapallon keskilämpötila nousisi yli 1,5 astetta
  2. Suojelemme lapsia ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen vaikutusten vähentäminen on osa kaikkea työtämme lasten koulutuksen, terveyden ja suojelun puolesta.
  3. Kehitämme vähähiilisiä ratkaisuja lasten hyväksi.
  4. Autamme lapsia saamaan äänensä kuuluviin ja vaikuttamaan ilmastoasioihin.
  5. Pidämme huolta, että ilmastonmuutoksen vaikutukset lapsiin ja lasten oikeudet otetaan huomioon valtioiden ja yritysten ilmastosuunnitelmissa ja -toimenpiteissä.

UNICEFin rakentama aurinkovoimala tuottaa energiaa vedenpumppaamolle Sa`adassa Jemenissä ja auttaa turvaamaan puhtaan veden 60 000 ihmiselle. © UNICEF/UN0153949/Fuad

Näin teemme ilmastotyötä käytännössä

Terveys

Kehitämme aurinkovoimaan perustuvia energiaratkaisuja esimerkiksi terveyskeskuksiin ja rokotusten kylmäketjun järjestämiseen.

Koulutus

Kehitämme aurinkoenergiaan perustuvia ratkaisuja koulujen sähköistämiseen. Autamme suunnittelemaan ja toteuttamaan kouluja, jotka kestävät pahenevia myrskyjä ja tulvia. Edistämme sitä, että ilmastonmuutosta käsitellään koulujen opetusohjelmissa.

Vesi ja sanitaatio

Kehitämme ratkaisuja, joiden avulla puhdas vesi voidaan turvata myös ilmastonmuutoksen seurausten kiihtyessä, esimerkiksi kuivuuden ja tulvien pahetessa. Hyödynnämme aurinkovoimaa vedenpumppaamoissa.

Lasten ääni kuuluviin

Ilmastomarssi Helsingissä vuonna 2018. © UNICEF/Suomi 2018/Pasula

Lisäämme lasten tietoisuutta ilmastoasioista muun muassa vaikuttamalla koulujen opetusohjelmiin. Tuemme lasten ja nuorten ilmastoaktivismia.

Lahjoita ja auta

Ryhdy kuukausilahjoittajaksi »

Säännöllinen kuukausilahjoitus on tehokkain tapa auttaa maailman lapsia. Lasten suojelu ilmastonmuutoksen vaikutuksilta on osa kaikkea UNICEFin työtä. 

Lue lisää

» Uutinen: Aurinkovoima tuo vettä heikoimmassa asemassa oleville lapsille ja perheille Jemenissä (englanniksi)
» Blogi: Ilmastonmuutos syöksee jo nyt lapsia kurjuuteen 
» Blogi: Että kehtaatte, aikuiset ihmiset 
» Uutinen: Lakkoilevat nuoret muistuttavat: Ilmastokriisi ei ratkea päättäjien selfiellä vaan konkreettisilla teoilla 

Sivun pääkuva: Alkuperäiskansaan kuuluva Amaia-tyttö seisoo sulavalla jäälautalla Barrow´ssa, Alaskassa. Jään sulaminen vaarantaa alueen alkuperäiskansojen perinteiset elinkeinot, kuten metsästyksen. © UNICEF/UN055819/Sokhin

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.