Syyrian kriisi

UNICEF toimittaa jatkuvasti puhdasta vettä, lääkkeitä, vaatteita ja muuta hätäapua Syyrian lapsille. Autamme lapsia ja nuoria pääsemään kouluun sodasta huolimatta, jotta lasten ja koko maan tulevaisuus olisi valoisampi. 

» LAHJOITA HÄTÄAPUUN

15-vuotias Ashraf asuu sisarustensa, äitinsä, tätinsä ja isoisänsä kanssa keskeneräisessä rakennuksessa Homsin kaupungissa. UNICEF toimitti perheelle talvivarusteita. © UNICEF/UN06840/Sanadiki
15-vuotias Ashraf asuu sisarustensa, äitinsä, tätinsä ja isoisänsä kanssa keskeneräisessä rakennuksessa Homsin kaupungissa. UNICEF toimitti perheelle talvivarusteita. © UNICEF/UN06840/Sanadiki

UNICEF auttaa Syyriassa ja lähialueella

UNICEF auttaa sekä Syyrian sisällä että lähivaltioissa Egyptissä, Irakissa, Jordaniassa, Libanonissa ja Turkissa, joissa suurin osa maan rajojen yli paenneissa syyrialaisista asuu.

Syyriassa UNICEF keskittyy tavoittamaan heikoimmassa asemassa olevat lapset ja perheet. Heikentyneestä turvallisuustilanteesta huolimatta ylläpidämme viittä aluetoimistoa eri puolilla maata, ja toimitamme apua myös taistelujen repimille alueille. 

UNICEF koordinoi kaikkea Syyriassa tehtävää  vesi- ja sanitaatio-, lasten koulutus- ja hätäapuravitsemus- sekä lastensuojelutyötä. Lisäksi rokotamme lapset tauteja vastaan sekä teemme tiedotustyötä esimerkiksi tautien leviämisen estämiseksi.

UNICEFin työn tuloksia 2015 

Syyrian sisällä UNICEF

 • takasi puhtaan veden yli 7,9 miljoonalle ihmisille
 • toimitti poliorokotuksen yli 2,9 miljoonalle lapselle
 • toimitti opiskelumateriaaleja yli miljoonalle lapselle, myös vaikeasti saavutettaville alueilla
 • järjesti psykologista tukea lähes 841 000 lapselle.

Syyrian naapurimaissa UNICEF

 • takasi puhtaan veden yli 2,5 miljoonalle ihmiselle
 • rokotti yli 16 miljoonaa alle 5 v. lasta poliota vastaan
 • auttoi yli 630 000 pakolaislasta osallistumaan peruskouluopetukseen
 • järjesti yli 377 000 lapselle psykososiaalista tukea
 • toimitti noin 184 000 alle 5 v. lapselle elintärkeitä lisäravinteita
 • toimitti yli 139 000 lapselle talvivarusteita, kuten huopia, vaatteita ja lämmitysvälineitä.

Puhdas vesi elintärkeää lapsille 

Suurin osa syyrialaisista kärsii puhtaan veden puutteesta, mikä vaarantaa etenkin lasten hengen ja terveyden. UNICEF auttaa korjaamaan vahingoittuneita vesijohtoverkostoja ja toimittaa levottomimmille alueille vettä tankkiautoilla.

Terveystyössä UNICEFin tärkeimpiä tavoitteita on varmistaa, että lapset saavat tarvittavat rokotukset ja että perheet saavat terveydenhoito- ja neuvolapalveluja.

Sodan jatkuessa ja ihmisten köyhtyessä lasten aliravitsemuksesta on tullut paheneva ongelma, joten panostamme aliravitsemuksen hoitoon ja ehkäisyyn.

Kouluunpääsy tuo toivoa elämään

Koulunkäynnin jatkuminen merkitsee lapsille turvallista rutiinia, jota lapset tarvitsevat selvitäkseen kokemistaan traumoista. Koulu tarjoaa myös konkreettista suojaa väkivallalta ja hyväksikäytöltä.

Jos Syyrian lapset eivät pääse kouluun, riskinä on, että sodalle menetetään kokonainen sukupolvi. Ilman koulussa opittavia taitoja lasten on aikuisina vaikeaa tulla toimeen ja osallistua vakaamman yhteiskunnan rakentamiseen.

UNICEF tukee lasten kouluunpääsyä ja edistää vaihtoehtoisen opetuksen käyttöä silloin, kun normaali peruskouluopetus ei ole mahdollista. Edistämme myös nuorten mahdollisuuksia kouluttautua.

UNICEF tarvitsee Syyrian lasten auttamiseen vuodelle 2016 noin 1,16 miljardia dollaria, eli noin miljardi euroa. Summasta on koossa kuusi prosenttia. 

Mistä on kyse?

Syyriassa on meneillään maailman laajin humanitaarinen kriisi. Perheet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan ja ajautuneet köyhyyteen menetettyään elinkeinonsa. Lasten oikeuksia loukataan jatkuvasti: lapsia muun muassa värvätään aseellisiin ryhmiin ja pakotetaan työntekoon ja naimisiin.

 • Syyrian sisällä apua tarvitsee kuusi miljoonaa lasta. 
 • 2,4 miljoonaa syyrialaislasta elää pakolaisina lähialueen maissa.

Suurin osa Syyrian ulkopuolelle paenneista perheistä asuu epävirallisilla telttaleireillä Turkissa, Jordaniassa, Libanonissa, Irakissa ja Egyptissä. Telttaleireillä asuvat lapset elävät kurjissa ja epähygieenisissä oloissa, joissa taudit leviävät helposti. Leireillä on todettu muun muassa satoja tuhkarokkotapauksia ja A-hepatiittia.

Lasten tilanne on hälyttävä

Lapset kärsivät monin tavoin.

 • Lähes puolet pakolaisina elävistä lapsista on jäänyt koulun ulkopuolelle. Syyrian sisällä 2,1 miljoonan lapsen koulunkäynti on keskeytynyt.
 • Yli 10 000 lasta on surmattu. 
 • Yli 200 000 lasta elää piiritetyissä kaupungeissa, joissa olosuhteet ovat äärimmäisen vaikeat
 • Yli 80 % Syyrian väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella, tämä tarkoittaa seitsemää miljoonaa lasta
 • 70 % syyrialaisista kärsii puhtaan veden puutteesta.
 • Yli miljoona lasta on jäänyt ilman perusrokotuksia.
 • Vain kolmasosa sairaaloista on toiminnassa Syyriassa.

Lisää tietoa Syyriasta

» Pakenevien lasten tilanteesta kertovalla sivullamme kerrotaan myös, miten UNICEF auttaa syyrialaispakolaisia Euroopassa.

» UNICEFin avustustyö Syyriassa (englanniksi)
 
» Ohjeistus vanhemmille: Näin käsittelet katastrofeja lasten kanssa

» Seuraa UNICEFin työtä Facebookissa

 

LAHJOITA HÄTÄAPUUN »