UNICEF vastaa koko kriisialueen vesihuollosta, lasten ravitsemuksesta, rokotuksista ja koulunkäynnin jatkumisesta. 

Sodasta huolimatta UNICEF auttaa lapsia kaikkialla Jemenissä. Meillä on maassa lähes 400 työntekijää, joista suurin osa on paikallisia.

UNICEFilla on Jemenissä YK:n laajin ohjelma. Työskentelemme yhdessä kumppaneidemme kanssa, jotta sodan jalkoihin jääneet lapset saavat puhdasta vettä, terveydenhuoltoa, suojelua ja mahdollisuuden jatkaa koulua.

Näin UNICEF auttaa

Työmme jakaantuu neljään osa-alueeseen:

1. Puhdas vesi ja sanitaatio

 • Kunnostamme vesijärjestelmiä, toimitamme puhdasta vettä sekä vedenpuhdistustarvikkeita ja jaamme suola-sokeriliuospusseja ripulin aiheuttaman nestehukan hoitoon.
 • UNICEFin avulla lähes 5 miljoonaa ihmistä saa puhdasta vettä ja 5,5 miljoonalla ihmisellä koleran riskialueilla on nyt käytössään vedenpuhdistustarvikkeita.

2. Ravitsemus ja terveys

 • Toimitamme lääkkeitä, rokotteita ja maapähkinätahnapakkauksia, joiden avulla aliravitsemuksesta kärsivät lapset toipuvat.
 • Vuoden 2018 aikana 3,8 miljoonaa lasta on saanut tuellamme lisäravinteita 345 000 vakavasta aliravitsemuksesta kärsivää lasta on saanut hoitoa.
 • Miljoona alle 5-vuotiasta on saanut perusterveydenhuoltoa ja yli 4 miljoonaa lasta on saanut poliorokotuksen.

3. Suojelu

 • Tarjoamme psykososiaalista tukea sodan uhreille, autamme yhdistämään sodan jalkoihin jääneitä lapsia perheidensä kanssa ja tiedotamme lapsia ja heidän yhteisöjään esimerkiksi miinoista.
 • Vuoden 2018 aikana yli 800 000 lasta on saanut psykososiaalista tukea selvitäkseen kokemistaan traumoista. Miinatiedotuksemme on tavoittanut lähes 900 000 ihmistä.

4. Koulunkäynti

 • Korjaamme kouluja, perustamme väliaikaisia kouluja ja koulutamme opettajia esimerkiksi psykososiaalisen tuen tarjoamisesta lapsille.
 • Kriisin alusta lähtien UNICEF on tukenut 1,4 miljoonan lapsen koulunkäyntiä esimerkiksi kunnostamalla kouluja ja toimittamalla koulutarvikkeita.
 • UNICEF yrittää estää Jemenin koulutusjärjestelmän sekä terveydenhuoltojärjestelmän romahtamisen maksamalla opettajille ja terveydenhuollon ammattilaisille pientä korvausta (palkkoja ei ole maksettu yli 2 vuoteen).

Apu menee perille

Sodasta huolimatta työmme on jatkunut keskeytyksettä myös Jemenissä.

Olemme työskennelleet Jemenissä 1960-luvulta lähtien, joten meillä on tiiviit paikalliset yhteistyöverkostot. YK-järjestönä meillä on myös vahva asema valtion kumppanina.

Yhteensä meillä on paikan päällä yli 200 kumppania, joiden kanssa yhdessä avustustyömme kattaa koko maan. Omaa henkilökuntaa meillä on Jemenissä lähes 400 työntekijää, joista suurin osa on paikallisia.

Toimitamme tarvikkeita Jemeniin lentoteitse, laivalla ja pienemmillä veneillä, joiden paikallinen nimi on dhow. Tarvikkeet kulkevat eri kulkuvälineillä kaukaisimpiinkin kyliin.

Olemme lisänneet erityisesti liikkuvien terveysklinikoiden määrää, sillä yli puolet terveyskeskuksista on sodan vuoksi pois käytöstä.

Tänä vuonna UNICEF tarvitsee 542 miljoonaa dollaria Jemenin humanitaariseen apuun. Vertailun vuoksi The Coca-Cola Companyn vuosittainen mainosbudjetti on noin 4 miljardia dollaria.

Mihin UNICEFin lahjoitetut varat käytetään? 

Jokaisesta lahjoitetusta eurosta 79 senttiä käytetään lasten auttamiseen Jemenissä. Vain 21 senttiä menee keräysten toteuttamiseen ja välttämättömään hallintoon. Voit lukea lisää Suomen UNICEFin taloudesta täältä »

Miljoonat lapset Jemenissä kärsivät aliravitsemuksesta, joten suuri osa UNICEFin keräämistä varoista menee lasten aliravitsemuksen hoitamiseen. Toimitamme maahan esimerkiksi maapähkinätahnapakkauksia, joiden avulla aliravitsemuksesta kärsivä lapsi voi toipua

Työmme on myös paljon muuta. Varojen avulla lapset saavat puhdasta vettä, sanitaatiotarvikkeita, lääkkeitä, terveydenhuoltoa ja mahdollisuuden jatkaa koulunkäyntiä.

Järjestämme laajoja rokotuskampanjoita, joiden aikana lapset rokotetaan esimerkiksi poliota ja koleraa vastaan. Voit lukea lisää hätäaputyöstämme Jemenissä englanniksi täältä »

Maailman pahin humanitaarinen kriisi:
lapset kärsivät eniten

Jemenin 29 miljoonasta asukkaasta 22 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua selvitäkseen. Heistä 11 miljoonaa on lapsia – 80 prosenttia lapsista.

 • Joka kymmenes minuutti alle viisivuotias lapsi kuolee tautiin, joka olisi ollut estettävissä. 
 • Puolet alle viisivuotiaista jemeniläislapsista on kroonisesti aliravittuja eli he eivät koskaan kehity normaalisti fyysisesti tai  henkisesti.
 • Yli 400 000 alle viisivuotiasta lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta ja ilman nopeaa apua he ovat vaarassa kuolla.
 • Noin 16 miljoonaa ihmistä sinnittelee ilman puhdasta vettä ja vessaa – heistä puolet on lapsia.
 • Alle 18-vuotiaista tytöistä kaksi kolmasosaa on naitettu (vuonna 2016 puolet alle 18-vuotiaista tytöistä).

Sota traumatisoi lapsia eri lailla kuin aikuisia, sillä heidän selviytymisen keinonsa ja perusturvallisuutensa eivät ole vielä kehittyneet samanlaisiksi kuin aikuisilla.

Avun tarve on valtava

Sota on romahduttanut entuudestaan köyhän valtion peruspalvelut. Vain puolet Jemenin terveysasemista on toiminnassa, ja niissäkin on pulaa henkilökunnasta, lääkkeistä ja muista tarvikkeista.

Lisäksi ruoan hintojen nousu on pahentanut kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilannetta. 

Monet julkisten alojen työntekijät, kuten opettajat, sairaanhoitajat ja lääkärit eivät ole saaneet kahteen vuoteen palkkaa.

Vuodesta 2015 jatkuneessa sodassa:

 • lähes 7 000 lasta on kuollut tai haavoittunut (todennäköisesti luku on suurempi).
 • lähes 2 800 lasta on rekrytoitu aseellisiin ryhmiin
 • lähes 1,7 miljoonaa lasta on joutunut jättämään kotinsa
 • joka viides koulu on tuhoutunut tai kärsinyt vaurioita
 • yli 2 miljoonaa on joutunut keskeyttämään koulunkäynnin

Lisää tietoa aiheesta:

UNICEFin Jemenin tilanneraportit (englanniksi) »

UNICEFin Jemenin Fast Facts (englanniksi) 11/2018 » 

UNICEFin Jemenin hätäaputyön sivusto (englanniksi) »

UNICEFin hätäaputyö (suomeksi) »

Auta Jemenin lapsia »

Aloita oma keräys »

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.