UNICEF vastaa koko kriisialueen vesihuollosta, lasten ravitsemuksesta, rokotuksista ja koulunkäynnin jatkumisesta. 

Sodasta huolimatta UNICEF auttaa lapsia kaikkialla Jemenissä. Meillä on maassa 279 työntekijää, joista suurin osa on paikallisia.

Työskentelemme yhdessä kumppaneidemme kanssa, jotta sodan jalkoihin jääneet lapset saavat puhdasta vettä, terveydenhuoltoa, suojelua ja mahdollisuuden jatkaa koulua.

Näin UNICEF auttaa

Työmme jakaantuu neljään osa-alueeseen:

1. Puhdas vesi ja sanitaatio

 • Kunnostamme vesijärjestelmiä, toimitamme puhdasta vettä sekä vedenpuhdistustarvikkeita ja jaamme suola-sokeriliuospusseja ripulin aiheuttaman nestehukan hoitoon.
 • UNICEFin avulla lähes 5 miljoonaa ihmistä saa puhdasta vettä.

2. Ravitsemus ja terveys

 • Toimitamme lääkkeitä, rokotteita ja maapähkinätahnapakkauksia, joiden avulla aliravitsemuksesta kärsivät lapset toipuvat.
 • Tämän vuoden aikana lähes miljoona alle 5-vuotiasta lasta on saanut terveydenhuoltoa ja 230 000 vakavasta aliravitsemuksesta kärsivää lasta on saanut hoitoa.

3. Suojelu

 • Tarjoamme psykososiaalista tukea sodan uhreille, autamme yhdistämään sodan jalkoihin jääneitä lapsia perheidensä kanssa ja tiedotamme lapsia ja heidän yhteisöjään esimerkiksi miinoista.
 • Tämän vuoden aikana 565 000 lasta on saanut psykososiaalista tukea selvitäkseen kokemistaan traumoista. Miinatiedotuksemme on tavoittanut lähes 900 000 ihmistä.

4. Koulunkäynti

 • Korjaamme kouluja, perustamme väliaikaisia kouluja ja koulutamme opettajia esimerkiksi psykososiaalisen tuen tarjoamisesta lapsille.
 • UNICEFin avulla on tänä vuonna korjattu 16 koulua ja 115 koulun vesipisteet. 164 000 lasta käy tuellamme koulua.

Apu menee perille

UNICEFilla on yli 70 vuoden kokemus työskentelystä äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa. Sodasta huolimatta työmme on jatkunut keskeytyksettä myös Jemenissä.

Olemme työskennelleet Jemenissä 1970-luvulta lähtien, joten meillä on tiiviit paikalliset yhteistyöverkostot. YK-järjestönä meillä on myös vahva asema valtion kumppanina.

Yhteensä meillä on paikan päällä 218 kumppania, joiden kanssa yhdessä avustustyömme kattaa koko maan. Omaa henkilökuntaa meillä on Jemenissä 279 työntekijää, joista suurin osa on paikallisia.

Toimitamme tarvikkeita Jemeniin lentoteitse, laivalla ja pienemmillä veneillä, joiden paikallinen nimi on dhow. Tarvikkeet kulkevat eri kulkuvälineillä kaukaisimpiinkin kyliin.

Viime aikoina olemme lisänneet erityisesti liikkuvien terveysklinikoiden määrää, sillä yli puolet tervesykeskuksista on sodan vuoksi pois käytöstä.

Mihin UNICEFin lahjoitetut varat käytetään? 

Jokaisesta lahjoitetusta eurosta 79 senttiä käytetään lasten auttamiseen Jemenissä. Vain 21 senttiä menee keräysten toteuttamiseen ja välttämättömään hallintoon. Voit lukea lisää Suomen UNICEFin taloudesta täältä »

Miljoonat lapset Jemenissä kärsivät aliravitsemuksesta, joten suuri osa UNICEFin keräämistä varoista menee lasten aliravitsemuksen hoitamiseen. Toimitamme maahan esimerkiksi maapähkinätahnapakkauksia, joiden avulla aliravitsemuksesta kärsivä lapsi voi toipua

Työmme on myös paljon muuta. Varojen avulla lapset saavat puhdasta vettä, sanitaatiotarvikkeita, lääkkeitä, terveydenhuoltoa ja mahdollisuuden jatkaa koulunkäyntiä.

Järjestämme laajoja rokotuskampanjoita, joiden aikana lapset rokotetaan esimerkiksi poliota ja koleraa vastaan. Voit lukea lisää hätäaputyöstämme Jemenissä englanniksi täältä »

Avun tarve on valtava

Joka kymmenes minuutti alle viisivuotias lapsi kuolee tautiin, joka olisi ollut estettävissä.

Yli 400 000 alle viisivuotiasta lasta kärsii vakavasta aliravitsemuksesta – ilman nopeaa apua he ovat vaarassa kuolla. Kaikista Jemenin lapsista 80 prosenttia tarvitsee apua selviytyäkseen.

 • Jemenin 29 miljoonasta asukkaasta 22 miljoonaa tarvitsee humanitaarista apua selvitäkseen.
 • Puolet on lapsia: 11,3 miljoonaa lasta tarvitsee apua.
 • Lähes 2 miljoonaa alle 5-vuotiasta lasta kärsii aliravitsemuksesta.
 • 16 miljoonaa ihmistä sinnittelee ilman puhdasta vettä – heistä puolet on lapsia.

Maailman pahin humanitaarinen kriisi:
lapset kärsivät eniten

Sota on romahduttanut entuudestaan köyhän valtion peruspalvelut. Yli puolet terveyskeskuksista on pois käytöstä. Ruoan hintojen nousu on pahentanut kriisin seurauksia kaikkein heikoimmassa asemassa oleville. 

Monet julkisten alojen työntekijät, kuten opettajat ja terveydenhoitajat, eivät ole saaneet kahteen vuoteen palkkaa.

Vuodesta 2015 jatkuneessa sodassa:

 • yli 6 700 lasta on kuollut
 • yli 2 700 lasta on rekrytoitu aseellisiin ryhmiin
 • lähes 1,5 miljoonaa lasta on joutunut jättämään kotinsa
 • 1669 koulua on tuhoutunut tai kärsinyt vaurioita
 • yli 2 miljoonaa on joutunut keskeyttämään koulunkäynnin

Lisää tietoa aiheesta:

UNICEFin Jemenin Fast Facts (englanniksi) 11/2018 » 

UNICEFin Jemenin tilanneraportit (englanniksi) »

UNICEFin Jemenin hätäaputyön sivusto (englanniksi) »

UNICEFin hätäaputyö (suomeksi) »

Auta Jemenin lapsia »

Aloita oma keräys »

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Oliko tästä sisällöstä sinulle hyötyä?
2
Todella hyvä
2000
Opetti uutta
0
Vaatii kehitystä
10
Hyödytön

Tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.