Ebolaepidemia 2014-2015

UNICEF on suurin avustustarvikkeiden toimittaja Länsi-Afrikan ebolakriisissä. Uusien tautitapausten määrä on enää murto-osa epidemian pahimmasta vaiheesta, mutta töitä riittää yhä.

Auta pysäyttämään ebola, lahjoita hätäapuun

Liberialaiset tytöt tutustuvat UNICEFin tuottamaan julisteeseen, jossa kerrotaan ebolasta ja keinoista suojautua tartunnalta. © UNICEF/NYHQ2014-1020/Jallanzo

UNICEFin päätehtävät

Vastaamme ebolatietouden levittämisestä Länsi-Afrikassa. Tuotamme monipuolista kampanjamateriaalia, jota välitetään muun muassa radion, TV:n ja kännyköiden kautta. Koulutamme ihmisiä kulkemaan ovelta ovelle kertomassa taudista ja sen ehkäisystä.

Toimitamme lääkkeitä, suojavarusteita ja muita tarvikkeita sekä terveydenhoitajille että perheille. Viime vuoden aikana toimitimme yli 5000 tonnia ebola-apua.

Vastaamme vesi- ja sanitaatiohuollosta, joka on äärimmäisen tärkeää taudin leviämisen estämiseksi.

Autamme ebolan uhreiksi jääneitä lapsia. Huolehdimme, että vanhempansa menettäneet lapset ovat turvassa ja saavat huolenpitoa.

Tuemme maita terveydenhuollon ja koulujärjestelmien vahvistamisessa kriisin jälkeen.

Mistä on kyse?

Viimeisimmän ebolaepidemian katsotaan alkaneen Länsi-Afrikassa vuoden 2013 lopulla, jolloin ensimmäiset tautitapaukset raportoitiin. Vuoden 2014 puolella virus levisi vauhdilla erityisesti Liberiassa, Sierra Leonessa ja Guineassa.

Tähän mennessä on todettu yli 26 000 tapausta ja yli 11 000 ihmistä on kuollut. Toukokuuhun 2015 mennessä Liberia, Nigeria ja Senegal ovat onnistuneet pysäyttämään taudin leviämisen, ja maat on julistettu ebolavapaiksi.

Tauti herättää pelkoa, koska sitä vastaan ei ole rokotetta eikä parannuskeinoja. Oikean tiedon saanti taudin leviämisestä ja sen välttämisestä on ensiarvoisen tärkeää.

Lapset kantavat raskaimmat seuraukset

Lasten terveydenhuolto on romahtanut, sillä maiden resurssit ovat kuluneet epidemian hoitoon. Esimerkiksi Liberiassa lasten rokotusohjelmat jouduttiin keskeyttämään. Sierra Leonessa puolestaan raportoidaan enemmän lasten malariakuolemia kuin ennen.

Lasten koulunkäynti jouduttiin keskeyttämään, sillä osa kouluista oli suljettu. Sierra Leonessa ja Liberiassa koulut avautuivat maalis-huhtikuussa 2015. Guineassa koulut avattiin tammikuun lopulla.

Noin 16 600 lasta on menttänyt toisen tai molemmat vanhempansa ebolan seurauksena. Suurin osa lapsista on päässyt lähipiirinsä hoidettavaksi.

UNICEF tarvitsee 507 miljoonaa dollaria eli noin 415 miljoonaa euroa ebolan vastaiseen työhön.

Auta ebolan pysäyttämisessä, lahjoita