Afrikan sarven katastrofi

Kuivuus, ruoan kallistuminen ja aluetta riivaavat konfliktit aiheuttivat ennennäkemättömän katastrofin, joka puhkesi kesällä 2011. Pahimmillaan yli kaksi miljoonaa lasta kärsi aliravitsemuksesta. Lasten aliravitsemus on nyt kääntynyt laskuun, mutta UNICEFin apua tarvitaan edelleen. 

» LAHJOITA HÄTÄAPUUN 

Afrikan sarven katastrofi – mistä on kyse?

Kysymyksessä oli pahin ruokakriisi kahteenkymmeneen vuoteen Afrikassa. Pahimmillaan yli kaksi miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kärsi akuutista aliravitsemuksesta, heistä 75 prosenttia oli Etelä-Somaliassa. Yhteensä kriisi vaikutti 13 miljoonan ihmisen elämään.

Somaliassa oli kuusi nälänhätäaluetta. Nälänhätä voidaan julistaa, kun yli 30 prosenttia lapsista kärsii aliravitsemuksesta ja yli 2 ihmistä per 10 000 kuolee päivittäin. Somaliassa kuoli kymmeniä tuhansia ihmisiä, joista puolet oli alle viisivuotiaita lapsia.

Avustustyön tuella nälänhätä saatiin väistymään ja lasten aliravitsemus kääntymään laskuun kaikilla alueilla.

Mitä UNICEF tekee?

UNICEF lisäsi apuaan alueen lapsille jo vuoden 2010 lopulla. Siitä lähtien UNICEF on toimittanut  hätäapuravintoa, puhdasta vettä ja lääkkeitä sekä rokottanut lapset tauteja vastaan.

Autamme lapsia sekä pakolaisleireillä että kylissä ja yhteisöissä. Toimitamme hätäaputarvikkeet syrjäisimpiinkin paikkoihin ja etsimme lapset, jotka tarvitsevat apua, muun muassa liikkuvien klinikoiden avulla.

UNICEF auttaa nyt myös vahvistamalla yhteisöjä, jotta tulevat kriisit voidaan ehkäistä. Syrjäsillä seuduilla asuville yhteisöille jaetaan karttoja, joihin on merkitty lähimmät vesi- ja sanitaatiopisteet. Kaukana kouluista asuvien lasten opiskelusta pidetään huolta mobiiliteknologian avulla. Panostamme myös hallituksen ja paikallisten toimijoiden osaamisen vahvistamiseen kouluttamalla terveydenhuoltohenkilökuntaa.

UNICEFin työn tuloksia

UNICEF on toimittanut kymmeniä tuhansia tonneja tarvikkeita katastrofialueelle; pääasiassa hätäapuravintoa, lääkkeitä sekä terveystarvikkeita. Autamme miljoonia lapsia.

Alla muutamia konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä olemme tehneet auttaaksemme Itä-Afrikan lapsia. Työmme tulee jatkumaan vielä pitkään.

Somalia:

 • Toimitamme 90 prosenttia Somaliassa jaettavasta hätäapuravinnosta: Tällä hetkellä 
  yli 2 miljoonaa somalialaista saa avullamme ruoka-apua.
 • Tuemme noin 1000 ravitsemuskeskusta, joissa hoidetaan vakavasti aliravittuja lapsia: yksin Etelä-Somaliassa olevissa keskuksissa hoidetaan noin 570 lasta joka päivä.
 • Olemme rokottaneet yli miljoona lasta tuhkarokkoa vastaan ja yli puolitoista miljoonaa ihmistä saa puhdasta vettä.
 • Olemme perustaneet 324 lapsiystävällistä tilaa, joissa lapset saavat huolenpitoa ja leikkiä turvallisessa ympäristössä.
 • Yli miljoona alle kaksivuotiasta lasta on saanut matolääkityksen.
 • Olemme tarjonneet 420 000 peruskouluikäiselle lapselle mahdollisuuden koulunkäyntiin.

Kenia:

 • Pohjois-Keniassa 230 000 alle viisivuotiasta lasta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan, samalla lapset saivat A-vitamiinilisän sekä matolääkityksen.
 • Dadaabin kolmella pakolaisleirillä 70 000 alle viisivuotiasta lasta on rokotettu tuhkarokkoa vastaan, 75 000 lasta on saanut suojan poliota vastaan ja yli 50 000 lapselle on annettu matolääkitys.
 • 50 000 pakolaislasta pääsee päivittäin käyttämään lapsiystävällisiä tiloja, joissa lapset saavat huolenpitoa ja leikkiä turvallisessa ympäristössä.
 • Olemme tarjonneet yli 105 000 lapselle koulutarvikkeet.
 • Yli miljoonaa kuivuudesta kärsinyttä ihmistä on saatu puhtaan juomaveden piiriin.
Etiopia:
 • Etiopiassa 11 miljoonaa lasta sekä 700 000 naista on kuuden kuukauden välein tarkistettu aliravitsemuksen varalta ja he ovat saaneet A-vitamiinilisän sekä matolääkityksen.
 • Etiopiassa yli 288 000 lasta on saanut hoitoa vakavaan aliravitsemukseen.
 • Etiopiassa 121 000 lasta on saanut koulutarvikkeet.
 • Yli 6,7 miljoonaa alle kaksivuotiasta lasta on saanut matolääkityksen.

Hätäavun lisäksi UNICEF keskittyy  paikallisen yhteisön sekä hallitusten osaamisen vahvistamiseen, jotta tulevat kriisit voidaan ehkäistä.

 Olemme kiitollisia jokaiselle lahjoittajalle. 

» LAHJOITA HÄTÄAPUUN