Lasten ja äitien terveydenhuolto: Kenia

Hankkeen koko nimi: Supporting excellence in the maternal, newborn and child health continuum of care in Kenya

Hanke toteutetaan Keniassa kahdella alueella: Turkanassa ja Marsabitissa

Arvioidut hyödynsaajat:

Turkana: 150 000 alle 5-vuotiasta lasta ja raskaana olevaa/ imettävää äitiä

Marsabit: 130 000 alle 5-vuotiasta lasta ja raskaana olevaa/ imettävää äitiä

Toteutusaika:

Turkana 2013 –

Marsabit 2014 –

Hanketta tuetaan Nenäpäiväkeräyksen avulla.

Hankkeen tausta

Lapsikuolleisuus Keniassa on vähentynyt ja yhä useammalle lapselle pystytään tarjoamaan terve lapsuus. Kuitenkin äitiyskuolleisuus on noussut kaikkialla maassa ja edelleen joka kolmas alle viisivuotiaana kuolleista lapsista menehtyy ensimmäisen elinkuukautensa aikana.

Hankkeen tavoitteet ja odotetut tulokset

Hankkeen tavoitteena on tukea paikallista työtä äitiys-, imeväis- ja lapsikuolleisuuden vähentämisessä. Kehittämällä laadukkaita terveyspalveluja vähennetään äitiys- ja lapsikuolleisuutta.

Odotetut tulokset:

  • Marsabitin aluesairaalan sekä Turkanassa Lodwarin aluesairaalan yhteyteen kehitetään äitien ja vastasyntyneiden terveyteen erikoistunut neuvolaklinikka, joka toimii työssäoppimiskeskuksena ja hyvien käytäntöjen mallina terveydenhuoltopalveluille laajemmin Marsabitin ja Turkanan alueilla ja koko Kenian ASAL-alueella (Arid and Semi Arid Lands)
  • edistetään kokonaisvaltaisten ja integroitujen äiti-lapsi -terveyspalveluiden tarjoamista sekä parannetaan palveluiden kattavuutta (ainakin 50 prosentissa tärkeimmistä terveydenhuoltopalveluiden yksiköistä Turkanan ja Marsabitin alueilla)

Ensimmäisen hankevuoden aikana saavutettuja tuloksia Turkanassa:

  • synnytyspalvelut ovat parantuneet muun muassa terveydenhuoltohenkilökunnan valmiuksien kehittämisen ja tarvittavan välineistön tarjoamisen myötä
  • lasten immunisaatio on parantunut: 11% enemmän lapsia on rokotettu viittä tautia vastaan (kurkkumätä, jäykkäkouristus, hinkuyskä, hepatiitti B ja haemophilius influenzae b)