Siirry sisältöön

Lapsisotilaat

Kaksi poikaa seisoo selin sotilasvaatteissa. Heitä ei pysty kuvasta tunnistamaan.

Maailmassa arvioidaan olevan kymmeniä tuhansia lapsisotilaita. Autamme heitä pääsemään kotiin ja teemme töitä lasten värväämisen lopettamiseksi.

Lapsisotilaiden käytön on loputtava

Lapsisotilaita ovat kaikki alle 18-vuotiaat, jotka ovat liittyneet armeijaan tai osallistuvat aseelliseen konfliktiin joko pakotettuina tai vapaaehtoisesti. Kaikki lapsisotilaat eivät kanna asetta. Monia käytetään esimerkiksi vakoojina, viestinviejinä, huolto- ja vartiointitehtävissä, kantajina, palvelijoina tai seksiorjina.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus kieltää alle 18-vuotiaiden lasten pakottamisen asevoimiin ja taisteluihin. Silti maailmassa on kymmeniä tuhansia lapsisotilaita. Vuosien 2005–2022 välillä on voitu varmistaa yli 105 000 lapsen toimineen sotilaana, mutta määrän arvioidaan olevan paljon suurempi.

Osa lapsisotilaista on siepattu kodeistaan ja pakotettu liittymään armeijaan, mutta moni on liittynyt itse. Näennäisen vapaaehtoisuuden taustalla on sosiaalisia ja taloudellisia syitä. Joskus armeijaan liittyminen on ainut vaihtoehto selviytyä ja saada ruokaa, eikä lapsi usein ymmärrä, millaisia seurauksia päätöksellä on.

Viime vuosina lapsisotilaita on käytetty esimerkiksi Syyriassa, Afganistanissa, useissa Keski-Afrikan valtioissa ja Filippiineillä.

Miten UNICEF auttaa?

1. Autamme lapsisotilaita pääsemään kotiin

Olemme usein mukana neuvotteluissa, joissa neuvotellaan lapsisotilaiden vapauttamisesta. Vapauttamista seuraa kotiutuminen. Tämä on pitkä ja vaikea prosessi, sillä lapset ovat traumatisoituneita. Neuvomme paikallisia toimijoita kotiuttamisen järjestämisessä ja tuemme keskuksia, joissa lapset saavat kuntoutusta. Tarjoamme myös psykososiaalista tukea lapsille.

2. Teemme töitä lasten värväämisen lopettamiseksi

Vaikutamme päättäjiin ja aseellisten ryhmien johtajiin, jotta nämä noudattaisivat kansainvälisiä lakeja, eivätkä hyväksyisi lapsisotilaiden käyttöä. Valistamme perheitä ja yhteisöjä, jotta nämä eivät lähettäisi lapsia sotaan.

3. Teemme lastensuojelutyötä

Lastensuojelutyömme pyrkii takaamaan kaikille lapsille turvallisen kasvuympäristön, jossa kenenkään ei ole pakko värväytyä lapsisotilaaksi saadakseen suojaa ja ruokaa.