Siirry sisältöön

Tervetuloa maailmaan, uuden vuoden vauvat!

Uudenvuodenpäivänä maailmaan syntyy arviolta 371 504 vauvaa, Suomeenkin 126. UNICEF rakentaa parempaa tulevaisuutta jokaiselle heistä myös vuonna 2021.

Lotta Ehrnrooth Artikkeli
Lotta Ehrnrooth
Vauva pitelee päätään aikuisen käsissä.
© UNICEF/UNI279917/Viet Hung

Uudenvuodenpäivänä Suomessa päästää ensiparkaisunsa noin 126 vauvaa, Intiassa 59 995. Vuoden 2021 ensimmäinen vauva näkee päivänvalon todennäköisesti Fidžillä, viimeinen Yhdysvalloissa. UNICEF arvioi, että koko maailmassa syntyy pelkästään uudenvuodenpäivänä 371 504 vauvaa. Suomen osuus tästä on vaivaiset 0,034 prosenttia.

Tammikuun ensimmäinen päivä on toivoa täynnä ja siksikin upea päivä syntyä. Aivan erityisesti se on sitä nyt, koronapandemian leimaaman vuoden jälkeen. Vuodenvaihde tuo valoa, kun koronarokotukset käynnistyvät ja paluu normaaliin voi vähitellen alkaa. Vuonna 2021 UNICEF myös täyttää 75 vuotta.

– Tämän päivän vauvat kohtaavat erilaisen maailman kuin vuosi sitten syntyneet. Rakennetaan yhdessä vuonna 2021 kaikille lapsille turvallisempaa, terveellisempää ja oikeudenmukaisempaa maailmaa, kansainvälisen UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore sanoo.

Elinaikaennuste kertoo
globaaleista eroista

Kätilöillä riittää nyt töitä Intian lisäksi Kiinassa, Nigeriassa, Pakistanissa, Indonesiassa, Etiopiassa, Yhdysvalloissa, Egyptissä, Bangladeshissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa, sillä yli puolet kaikista uudenvuoden vauvoista syntyy näihin kymmeneen maahan.

Vuosi 2021 tuo maailmaan kaiken kaikkiaan 140 miljoonaa vauvaa. He elävät arvioiden mukaan 84-vuotiaiksi. UNICEFinkin rokotuskampanjat ovat näytelleet ihmisten keskimääräisen eliniän nousussa isoa roolia.

Suomalainen Aino, Helmi, Onni tai Leo ehtii ennusteiden mukaan 112-vuotiaaksi. Pisimmän iän, 119 vuotta, saavuttaa todennäköisimmin andorralainen lapsukainen (pienessä Andorrassakin putkahtaa uudenvuodenpäivänä maailmaan vauva, tosin yksi ainoa). Keski-Afrikan tasavallan ja Tšadin vauvojen tulevaisuus näyttää toistaiseksi karulta. He ehtivät vain 61-vuotiaiksi.

UNICEF varmistaa
turvallisen syntymän

Synnytyksessä auttava kätilö on niitä tärkeitä tekijöitä, joiden turvin vastasyntynyt selviytyy elämänsä ensimmäisistä hauraista viikoista. Vuonna 2019 UNICEF tuki 27,4 miljoonan vauvan turvallista syntymää.

Avun ei tarvitse olla monimutkaista. Vuoden 2020 aikana UNICEF on esimerkiksi parantanut vastasyntyneiden terveyttä kenguruhoidolla Nigeriassa, toiminut uusien vanhempien tukena Vietnamissa ja kertonut äideille, miten imettää turvallisesti koronaviruksesta huolimatta.

UNICEFin rooli lapsi- ja äitikuolleisuuden vähentämisessä on ollut merkittävä. Olemme jo 75 vuoden ajan pyrkineet huolehtimaan siitä, että mahdollisimman moni lapsi, sodan tai sykloninkin keskelle syntynyt, saa viettää yksivuotispäiväänsä ja jatkaa kasvuaan. 

Mikä nimeksi
uudelle vauvalle?

Pirkosta Oliviaan, Seposta Eliakseen. Uudenvuoden vauvat tarvitsevat nimen, ja ne heijastavat aina aikaansa. Pengoimme nimiarkistoja UNICEFin 75-vuotismerkkipäivän kunniaksi.

Suomessa syntyi vuoden 1946 tienoilla monta Tuulaa, Ritvaa, Leenaa, Seppoa, Karia ja Penttiä. Naapurissa, ruotsalaisten ikätoverien kodeissa, huhuiltiin Evaa, Kerstiniä, Ingeriä, Larsia, Bota ja Jania.

Yhdysvalloissa vaunuihin peiteltiin Linda, Patricia tai Barbara. Tai yhtä hyvin Robert, James tai John.

Vuoden 2021 kynnyksellä vauvoissa näkyy globalisaatio, sillä Olivia ja Oliver kuuluvat sekä Suomen, Ruotsin että Yhdysvaltojen suosikkinimiin! Myös Emma-tyttöjä on kaikissa kolmessa maassa, ja Liam- ja William-nimet komeilevat listoilla sekä Ruotsissa että Yhdysvalloissa.

Toisaalta Suomessa jatkuu vahva kansallisromanttinen retrotrendi: Aino, Aada, Sofia ja Eevi pitävät pintansa, samoin Leo, Elias, Eino ja Väinö. Saa nähdä, milloin suurten ikäluokkien nimet palaavat muotiin ja päiväkotien naulakoihin liimaillaan jälleen Matin ja Marjan nimilappuja.

UNICEF rakentaa tulevaisuutta
uuden vuoden vauvoille

Koronakriisin vanavedessä tuli lapsen oikeuksien kriisi. 75-vuotiaan UNICEFin työtä ja kokemusta tarvitaan pandemian jälkien, globaalin epätasa-arvon, luonnonkatastrofien ja konfliktien keskellä enemmän kuin koskaan.

Me katsomme jo tulevaisuuteen, koronanjälkeiseen aikaan, jossa tavoitteena on turvallinen lapsuus täynnä mahdollisuuksia kaikille lapsille ja etenkin niille, jotka apua eniten tarvitsevat. Tämän päivän vauvat ovat huomisen tekijöitä. Heidän huomisensa riippuu meidänkin päätöksistämme tänään. Millaista tulevaisuutta sinä toivoisit maailman lapsille?

Lämpimät onnittelut kaikille uudenvuoden vauvoille ja heidän vanhemmilleen!

Ollaan yhdessä lasten puolella, myös vuonna 2021!




Kuva: Poikavauva Thanh, kylänsä ensimmäinen uudenvuodenvauva, syntyi Vietnamissa Kon Rayn alueella 1.1.2020 klo 8 aamulla perheensä kolmantena lapsena.  ”Thanh tarkoittaa menestystä, ja toivon, että hänestä tulee menestyvä mies”, äiti Y Duch sanoo. Thanh syntyi kotona kyläkätilön avustuksella, mutta UNICEFin työn ansiosta kotisynnytysten määrä alueella laskee tasaisesti. © UNICEF/UNI279917/Viet Hung

 

Julkaistu1.1.2021