Siirry sisältöön

Toisenlainen kevätjuhla

Vuorenmäen koulun kevätjuhlassa suvivirsi sai seurakseen Metallicaa, ja perinteisten todistusten lisäksi oppilaille ojennettiin Kympin todistukset.

Eija Wallenius Artikkeli
Eija Wallenius
Neljäsluokkalaiset Alisa Nyman ja Matilda Peltonen aloittivat kesälomansa viime viikonloppuna.
© UNICEF/Eija Wallenius

Vuorenmäen alakoulussa Kirkkonummella on noin 330 oppilasta.

Satojen lasten päät hytkyivät rumpujen tahdissa, kun Vuorenmäen alakoulun bändi vyörytti rokkipotpuriaan ilman hengähdytaukoja. Queen, Nirvana, Metallica! Osa lapsista ei malttanut pysyä paikoillaan vaan nousi hyppimään.

Tunnelma oli juuri niin iloinen ja innostunut kuin loman korvalla lasten kanssa suinkin voi olla.

Hetkeä aiemmin yleisöä laulatti Eija Ahvon luotsaama kuoro ja eka- ja tokaluokkalaiset marssivat lavalle esittelemään kesämuotia.

Shortsien ja aurinkolasien lisäksi yleisöä vinkattiin varautumaan Suomen suveen toppavaatteilla – eihän sitä koskaan tiedä.

Arvosanat eivät
määrittele ihmisarvoa

Koskettavin hetki koettiin, kun koulun rehtori Esa Kukkasniemi kertoi jokaisen oppilaan saavan tänä vuonna tavallisen todistuksen lisäksi myös UNICEFin Kympin todistuksen.

Vuorenmäen koulun rehtori Esa Kukkasniemi haluaa jokaisen lapsen tietävän olevansa kympin arvoinen.

– Teidän arvoanne ei määrittele se, minkälaisia arvosanoja saatte. Teidän arvonne määrittyy siitä, että te olette kaikki ihmisinä yhtä arvokkaita. Täysiä kymppejä, Kukkasniemi sanoo oppilailleen.

Todistuksessa lapset saavat pelkkiä kymppejä muun muassa persoonastaan sekä mielipiteidensä ja koskemattomuutensa tärkeydestä.

Kukkasniemen mielestä Kympin todistus kiteyttää hyvin sen, mistä lapsen oikeuksissa on kyse.

Aihe on koululle tuttu, sillä se on mukana UNICEFin pilotissa luomassa lapsenoikeusperustaista koulumallia Suomeen.

Opettaja Marianne Miskala-Mäkinen jakoi todistukset omalle 4B luokalleen. Kuvassa viereen pääsi Alisa Nyman

Oppi on mennyt
lapsille perille

Nelosluokkalaiset kokoontuivat kevätjuhlan jälkeen omaan luokkaansa jäätelöille ja todistusten, stipendien ja hymypatsaiden jakoon.

Opettaja Marianne Miskala-Mäkinen oli laatinut kirjalliset arvioinnit jokaiselle lapselle. Numerot tulevat todistuksiin vasta kuudennella luokalla.

– Kirjallisilla arvioinneilla halutaan korostaa sitä, että lapsen oppimista tulee verrata suhteessa opetussuunnitelmaan, ei vaikka toisiin lapsiin.

Mutta nyt oppilaat saivat myös ansaittuja kymppejä.

Lauri Ahon mielestä Kympin todistuksen tärkein viesti on, että jokainen saa ihmisarvostaan kympin. Kesällä hän toivoo pääsevänsä veneilemään.

Meri Karvisen mielestä todistuksessa tärkeintä on, että persoonallisuudesta annetaan kymppi. ”On tärkeää olla oma itsensä”, hän perustelee.

Josefina Ikonen sai luokkansa hymytyttö-patsaan. Hän kannustaa kaikkia tsemppaamaan koulussa. Ei kannata murehtia, jos todistus on huono. ”Aina voi harjoitella lisää”, hän sanoo.

Lauri Säteri kertoo aikovansa kesällä uida paljon. Tärkein viesti todistuksessa on hänen mielestään se, että jokainen saa ihmisarvostaan kympin.

Matilda Peltosen mielestä Kympin todistus on hyvä juttu. Koulussa kivointa ovat välitunnit – tai siltä ainakin tuntuu kesäloman kynnyksellä!

Matilda Peltonen ja Alisa Nyman lähtivät samaan aikaan koulusta.

Kesäloma alkoi NYT, iloitsee Matilda Peltonen.

Hyvää kesää!

***

UNICEFin Kympin todistusta jaettiin tänä keväänä ympäri Suomen. Todistus ladattiin Suomen UNICEFin sivulta 3 200 kertaa.

Kuvat: © UNICEF/Eija Wallenius

Otsikkokuva: 
Neljäsluokkalaiset Alisa Nyman ja Matilda Peltonen aloittivat kesälomansa viime viikonloppuna.

Julkaistu: 5.6.2019

Lue lisää:

Julkaistu5.6.2019