Siirry sisältöön

Ilmastonmuutos syöksee jo nyt lapsia kurjuuteen

Bangladeshissa yli 19 miljoonan lapsen elämä ja tulevaisuus on ilmastonmuutoksen seurauksien takia vaarassa, kertoo UNICEFin tuore raportti.

Minna Suihkonen Artikkeli
Minna Suihkonen
Tyttö yrittää pumpata puhdasta vettä Kurigramissa pohjois-Bangladeshissa vuoden 2016 tulvien aikana. Tulvat saastuttavat helposti juomavesivarannot.
© UNICEF/UN0286415/Akash

Kun bangladeshilaisen Sonian, 15, koti maan etelärannikolla tuhoutui tulvien ja eroosion takia, hän päätyi perheineen pääkaupungissa Dhakassa sijaitsevaan slummiin.

Pian Sonian isä kuoli, ja tyttö joutui menemään töihin vaatetehtaaseen. Eräänä yönä, kun Sonia palasi töistä pitkän työpäivän jälkeen, hänet raiskattiin. Äiti ajoi tytön pois kotoa tapahtuneen vuoksi.

Epätoivoinen, koditon tyttö päätyi lopulta harjoittamaan prostituutiota suurelle rautatieasemalle pääkaupungissa.

- Jos joki ei olisi vienyt taloamme, eläisimme onnellisina kotonamme ja olisin voinut opiskella, Sonia sanoo.

Bangladesh on täynnä surullisia lapsikohtaloita, joihin ilmastonmuutos liittyy tavalla tai toisella. UNICEFin tuoreen raportin mukaan tulvat, hirmumyrskyt ja muut ympäristökatastrofit uhkaavat yli 19 miljoonan lapsen elämää ja tulevaisuutta maassa.

Köyhyys syvenee ja
pakolaisuus lisääntyy

Bangladeshin lapset ovat vain pieni osa ilmaston lämpenemisen uhreista. Koko maailmassa vaarassa ovat sadat miljoonat lapset, kuten UNICEFin raportti vuodelta 2015 kertoo.

Bangladesh on kuitenkin yksi ilmastonmuutoksesta pahiten kärsiviä maita alavuutensa, tiheän väestönsä ja heikon infrastruktuurinsa vuoksi.

Äärimmäiset sääilmiöt, kuten tulvat, pyörremyrskyt ja kuivuus, sekä pitkävaikutteisemmat ilmiöt, esimerkiksi merenpinnan nousu ja pohjavesien ja maaperän suolaantuminen, ajavat ihmisiä pakolaisuuteen ja syvemmälle köyhyyteen.

Tämä kaikki vaikuttaa kielteisesti lasten koulunkäyntiin, ravitsemukseen, terveyteen ja turvaan.

Lapsityö ja lapsiavioliitot
lisääntyvät

Ilmastonmuutos on avaintekijä, joka ajaa köyhimpiä bangladeshilaisia jättämään kotinsa. Monet suuntaavat pääkaupunki Dhakaan ja muihin isoihin kaupunkeihin.

Se merkitsee monille lapsille lapsuuden loppua. Epätoivoisen köyhyyden keskellä monet lapset joutuvat menemään töihin ja varsinkin tyttöjä naitetaan alaikäisinä.

Bangladeshissa on jo kuusi miljoonaa maansisäistä ilmastopakolaista. Heidän määränsä saattaa Maailmanpankin arvion mukaan yli kaksinkertaistua vuoteen 2050 mennessä.

Ilmastonmuutos lisää pakolaisuutta muuallakin. Ilmastopakolaisten määrän on arvioitu olevan noin 200 miljoonaa vuonna 2050, mikä on lähes kolme kertaa enemmän kuin tällä hetkellä konflikteja ja vainoa pakenevien ihmisten määrä.

Suomalaisen päästöt
19-kertaiset

Bangladesh ja muut köyhät maat eivät ole aiheuttaneet ilmastonmuutosta. Siitä vastuussa ovat rikkaat maat, Suomi muiden joukossa.

Keskivertosuomalaisen päästöt ovat lähes 19 kertaa suuremmat kuin keskimääräisen bangladeshilaisen.

Suomen kasvihuonekaasupäästöt eivät pysähdy maamme rajoille, vaan lämmittävät koko maapallon ilmastoa. Meidän onkin tärkeää vähentää päästöjämme paitsi omien lastemme, myös maailman heikoimmassa asemassa olevien lasten vuoksi.

 ***

Julkaistu 5.4.2019
Otsikkokuva: Tyttö yrittää pumpata puhdasta vettä Kurigramissa pohjois-Bangladeshissa vuoden 2016 tulvien aikana. Tulvat saastuttavat helposti juomavesivarannot. © UNICEF/UN0286415/Akash

Kirjoitusta on editoitu 25.7.2019 poistamalla menneen kevään vaaleihin liittyvä kappale.

Julkaistu5.4.2019