Siirry sisältöön

Koulut avautuivat Nepalissa – lähes miljoona lasta ei päässyt jatkamaan koulunkäyntiä

Kouluun paluu katastrofin jälkeen on lapsille tärkeää. Pitkät poissaolot lisäävät koulunkäynnin lopettamisen riskiä.

Uutinen
Viisivuotias Sanjay Maharjan iloitsee UNICEFin tukemasta tilapäisestä koulutilasta Khokanassa, Lalitpurin piirikunnassa. © UNICEF/PFPG2015-3181/Karki

Koulut avautuivat sunnuntaina Nepalissa viiden viikon tauon jälkeen. Maanjäristyksen vahingoittamilla alueilla koulut pysyvät kuitenkin pääasiassa kiinni. Peräti 985 000 lasta ei vielä pääse jatkamaan koulunkäyntiä.

Huhtikuun lopun maanjäristys jälkijäristyksineen tuhosi 32 000 luokkahuonetta ja vahingoitti yli 15 000:ta.

UNICEF korostaa, että lapset eivät saa joutua odottamaan kouluun pääsyä enää kauaa.

- Jos lapsi on pitkän aikaa katastrofin jälkeen poissa koulusta, on koko ajan todennäköisempää, ettei hän palaa kouluun lainkaan, sanoo UNICEFin Nepalin maatoimiston johtaja Tomoo Hozumi.

Kaikki keinot käytössä

UNICEF työskentelee Nepalin opetusministeriön ja kumppaneidensa kanssa saadakseen kaikki lapset kouluun mahdollisimman pian sekä varmistaakseen lapsille turvalliset koulutilat ja emotionaalisen tuen.

Yli 100 insinööritiimiä vahingoittuneissa piirikunnissa kerää tietoa koulujen kärsimistä tuhoista ja tunnistaa turvallisia ja vaarallisia luokkahuoneita.

Pahiten vahingoittuneisiin piirikuntiin on perustettu 137 tilapäistä koulutilaa. Niiden ansiosta 14 000 lasta pääsee sunnuntaina aloittamaan koulunkäynnin, vaikka heidän koulurakennuksensa ovat tuhoutuneet. Lapset saavat käyttöönsä myös UNICEFin ja sen kumppaneiden toimittamia koulutarvikkeita.

Noin 1 140 opettajaa on saanut koulutusta, jonka ansiosta he pystyvät tarjoamaan oppilaille psykososiaalista tukea ja välittämään elintärkeää tietoa muun muassa terveydestä, hygieniasta ja lasten suojelusta.

UNICEF myös tukee radiolähetyksiä, joissa kerrotaan kouluun palaamisen tärkeydestä maanjäristyksen jälkeen.

Tilapäiset koulutilat tärkeitä

- Teemme kaikkemme pystyttääksemme tilapäisiä koulutiloja niin nopeasti kuin kykenemme, jotta yksikään lapsi ei jäisi koulun ulkopuolelle, Hozumi sanoo.

- Samaan aikaan rohkaisemme perheitä lähettämään lapsensa kouluihin, jotka on varmistettu turvallisiksi.

Lasten koulunkäynnin mahdollistamiseen tarvitaan välittömästi 24,1 miljoonaa dollaria eli 22,1 miljoonaa euroa.

Summalla saataisiin arvioitua 7 800 koulun turvallisuus, perustettua 4 668 tilapäistä koulutilaa, tarjottua opetusta miljoonalle lapselle ja koulutettua 19 600 opettajaa antamaan psykososiaalista tukea oppilaille.

 

Auta Nepalin lapset kouluun, lahjoita:

• Verkossa: unicef.fi/lahjoita
• Soittamalla: 0600-14501 (20,37 euroa /puhelu+pvm)
• Tekstiviestillä: lähetä tekstiviesti UNICEF numeroon 16499 (viestin hinta 10 euroa)
• Tilisiirrolla: Nordea FI15 1529 3000 0000 87. Viestikenttään Nepalin lapset.

Julkaistu31.5.2015