Siirry sisältöön

Koneen säätiöltä mittava apuraha Suomen UNICEFin tutkimushankkeelle

Suomen UNICEF toteuttaa tutkimuksen kehitysyhteistyön murroksesta ja eri toimijoiden rooleista kehitysongelmien ratkaisemisessa.

Uutinen
UNICEF toteuttaa yhdessä yliopistojen ja yritysten kanssa UniWASH-hanketta, jossa kehitetään vesi- ja sanitaatioratkaisuja koululaisille Ugandassa. Koneen säätiön rahoittama tutkimus tarkastelee myös tätä hanketta ja sen oppeja. © Martta Kaskinen

Viimeisen viiden vuoden aikana kehitysyhteistyössä - niin politiikassa, toimintatavoissa kuin rahoituksessa - on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Yksityisen sektorin rooli on muuttunut rahoittajasta aktiiviseksi toimijaksi ja kumppaniksi, jolla on valtaa vaikuttaa kehitysagendoihin. Sillä uskotaan olevan myös keinoja ratkaista kehitysmaiden ongelmia, vähentää köyhyyttä ja luoda kestävää kehitystä silloin kun toiminta on vastuullista.

Vuoden 2016 alussa starttaava tutkimushanke pyrkii tekemään ymmärrettäväksi eri toimijoiden lähtökohdat, motiivit ja valmiudet yhteistyölle. Se haastaa niin järjestöt, yritykset, yliopistot kuin viranomaiset tarkastelemaan omaa toimintaansa kriittisesti, rakentavasti ja uusia toimintatapoja etsien.

Tutkimuksessa haetaan vastauksia muun muassa siihen, minkälaisia rooleja yrityksillä voi olla kehitysyhteistyössä osana kestävän kehityksen agendaa,  sekä siihen miten järjestöt selviävät kehitysyhteistyön murroksesta ja voivat kääntää sen edukseen.  

Koneen Säätiön tavoitteena on luoda edellytyksiä rohkeille tieteen ja taiteen avauksille. Suomen UNICEFin tutkimushanke osoittaa rohkeutta  tarttumalla ajankohtaiseen aiheeseen ja katsomalla tulevaisuuteen. Kolmevuotinen hanke on monitieteellinen ja –menetelmällinen, ja se toteutetaan yhteistyössä yliopistokumppanien kanssa Suomessa, Boliviassa ja Ugandassa.

 - Olemme todella iloisia, että Koneen säätiö antoi mahdollisuuden uudenlaiselle kumppanuudelle myöntäessään rahoituksen yhdistykselle. Rahoituksen avulla pystymme kehittämään työtämme entistä vaikuttavammaksi. Juuri nyt on tärkeää löytää uusia innovatiivisia toimintatapoja, joilla pystymme vastaamaan kehitysyhteistyön murrokseen ja omalta osaltamme kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen, sanoo Annika Launiala, Suomen UNICEFin kansainvälisen vaikuttamistyön päällikkö.

Lisätietoja: Annika Launiala, puh. 050 5756797, [email protected]

Julkaistu10.12.2015