Siirry sisältöön

Ebola jättänyt jo yli 16 000 lasta orvoksi

Suurin osa ebolaorvoista on päässyt lähipiirinsä hoidettavaksi.

Uutinen
1,5-vuotias Tamba Manzare menetti äitinsä ebolalle. Kuvassa hän on UNICEFin tukemassa hoitokeskuksessa. © UNICEF/NYHQ2015-0139/Naftalin

Noin 16 600 lasta on menettänyt huoltajansa ebolan seurauksena Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa.

Vain kolmelle prosentille lapsista on jouduttu etsimään huoltaja muualta kuin perheen tai yhteisön piiristä.

- Perheet ovat päässeet yli ebolaan liittyvistä peloistaan ja väärinkäsityksistään. He ovat osoittaneet uskomatonta tukea ja ottaneet hoiviinsa lapsia, joiden vanhemmat ovat kuolleet, kommentoi UNICEFin Länsi- ja Keski-Afrikan aluejohtaja Manuel Fontaine.

Molemmat vanhempansa ebolalle menettäneitä lapsia oli tammikuun puoliväliin mennessä 3 600. Noin 16 600 lapsen joukkoon lasketaan ne, jotka ovat menettäneet yhden tai molemmat vanhempansa tai muun huoltajan.

UNICEF auttaa

UNICEF on auttanut orvoksi jääneiden lasten tunnistamisessa ja suojelussa. Esimerkiksi Guineassa jokainen orvoksi jääneistä 773 lapsesta on päässyt sukulaistensa hoiviin.

Perheitä, jotka ovat ottaneet hoitaakseen orvoksi jääneitä lapsia, on tuettu taloudellisesti ja tarvikkein. Avun turvin lapset pääsevät kouluun ja saavat psykologista tukea. 

Ebolapotilaan kanssa kontaktissa olleet lapset saavat hoitoa ja tukea keskuksissa, joissa heitä tarkkaillaan tartunnan varalta 21 päivän ajan.

Julkaistu6.2.2015