Siirry sisältöön

Mohammedin silmät

Jotkut kohtaamiset jättävät elämään pysyvän jäljen. 13-vuotias Mohammed tulee aina kulkemaan mukanani.

Kirsi Haru Artikkeli
Kirsi Haru

Syyrian kriisi jatkuu jo kolmatta vuotta. Koko tuon ajan olemme viestittäneet syyrialaislasten hädästä, keskeytyneestä koulunkäynnistä, rokotuskampanjoista ja pakolaisvirroista. Olemme myös puhuneet menetetystä sukupolvesta. Mutta mitä se todella tarkoittaa, oli kirjoitettu pakolaislasten silmiin, joita Libanonissa kohtasin.

Tal el Abiadin epävirallisella pakolaisleirillä Bekaan laaksossa poika tulee heti lähelle, aivan kylkeen. Hän vetää kämmenellään kaulan poikki ja sanoo: ”Papa, Syria”. Ja heti perään sama liike: ”Mama, Syria”. Siihen loppuu yhteinen kielemme. Oikeastaan sitä ei tarvita, sillä menetetty perhe ja kaikki sodan kauhut ovat tuskana hänen silmissään niin että rinta pakahtuu. Eikä puristus ole vieläkään lakannut.

Mohammed on saapunut Libanoniin pari kuukautta sitten nuoren syyrialaismiehen mukana. Heidän paljaassa teltassaan ei ole paljoa muuta kuin patja ja paketti särkylääkkeitä. Selviää, että Mohammedilla on selässä kipuja kotitalon pommituksen jäljiltä. Pommituksessa kuolivat äiti, isä, sisarukset ja isoisä.

Pakolaisleirissä ei ole sähköä, vessoja, puhdasta vettä eikä riittävästi ruokaa. Ilma on tuulinen, raaka ja kostea. On vaikea kuvitella miten ihmiset ovat selvinneet talven yli. Lapsilla on ihosairauksia, täitä, astmaoireita ja allergiaa. Pelto, jolle teltat on pystytetty, on mutainen. Kaikilla lapsilla ei ole kenkiä, eikä kukaan leirin lapsista toistaiseksi käy koulua.

Mohammedille fyysisten olosuhteiden paraneminen ei tule riittämään. Eikä edes sodan loppuminen, sillä Mohammedilla ei ole kotia eikä perhettä, jonka luo palata Syyriaan. Hänen sielunsa on rikki, niin kuin satojen tuhansien syyrialaislasten. He tarvitsevat kipeästi psykososiaalista tukea saadakseen jollain lailla elämästä kiinni.

Olet ajatuksissani Mohammed. Ja teen kaikkeni, jotta saisit tarvitsemaasi apua.

En kuitenkaan pysty siihen yksin.

Mohammedin nimi on muutettu.

***

Kuva: Mohammed teltassaan. © UNICEF Finland/2013/Jari Kivelä

Suomen UNICEFin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru vieraili Libanonissa 2013 tutustumassa Syyrian sisällissotaa paenneiden lasten arkeen.

Julkaistu: 3.5.2013

Julkaistu3.5.2013