Lahjoittajaryhmä sijoittaa lasten tulevaisuuteen Malawissa

Kuva: © UNICEF/UNI272919/Schermbrucker
Kuva: © UNICEF/UNI272919/Schermbrucker

Lahjoittajaryhmä tukee merkittävällä summalla UNICEFin 1000 ensimmäistä päivää -hanketta Malawissa. Ryhmälahjoituskonseptissa lahjoittajilla on mahdollisuuus saada aikaan yhdessä isoja muutoksia lasten hyväksi.

Hankkeella parannetaan kokonaisvaltaisesti alle viisivuotiaiden lasten hyvinvointia äidin raskausajasta lähtien.

Malawi on yksi maailman köyhimmistä valtioista ja lapsikuolleisuus on korkea. Kolmasosa äideistä on teini-ikäisiä ja aliravitsemuksen aiheuttama lasten lyhytkasvuisuus on yleistä. Liian moni lapsi joutuu kokemaan fyysistä kuritusta ja liian harva saa kehitystään tukevaa hoivaa.

Lapsen tuhat ensimmäistä päivää ovat kriittisen tärkeät. Näiden päivien aikana määrittyy moni tulevaisuuden reunaehto, kuten kyky oppimiseen. UNICEFin hanke vastaa kokonaisvaltaisesti lasten tuhannen ensimmäisen päivän haasteisiin muun muassa terveyteen, kehittymiseen, oppiseen, ravintoon sekä lapsen hoitoon liittyvissä asioissa.

Terveyspalveluita, koulutusta ja
vuorovaikutustaitoja

Ryhmän tuki kohdistuu kahteen lastenkeskukseen Dedzan maakunassa. Keskukset tarjoavat kokonaisvaltaisesti varhaislapsuutta tukevia palveluita. 

Hankkeesta hyötyvät suoraan

  • noin 500 alle viisivuotiasta lasta terveyspalvelujen kautta
  • 50 terveydenhoidon ammattilaista ja terveysvaikuttajaa, jotka saavat tarvitsemaansa koulutusta
  • noin 6 000 lasta, heidän vanhempaansa ja raskaana olevaa, jotka pääsevät mukaan varhaiskasvatustoimintaan.

Terveystyöntekijöitä ja varhaiskasvattajia koulutetaan vahvistamaan vanhempien taitoja liittyen lapsen hoivaamiseen, vuorovaikutukseen sekä väkivallattoman kasvatukseen. Hankkeessa panostetaan erityisesti  teini-ikäisiin äiteihin.

Lisäksi hankkeessa varmistetaan, että lapset saavat tarvittavat rokotukset, tarpeellisen A-vitamiinilisän sekä hoitoa tavallisiin lastentauteihin ja aliravitsemukseen.  

"Haluamme kierrättä eteenpäin
sitä hyvää, mitä itse olemme saaneet"

Ryhmässä on mukana yhdeksän lahjoittajaa, muun muassa Sirpa Turves-Mankila, Mika Halttunen ja Tarja Takki-Halttunen.

– Olen tehnyt elämäntyöni lasten ja lapsiperheiden parissa varhaiskasvatuksessa ja juuri sieltä muutoksen on hyvä alkaa. Lapsissa on maailman tulevaisuus. Tarjoamalla heille mahdollisimman hyvän alun elämälle, voimme aidosti muuttaa maailmaa paremmaksi paikaksi meille kaikille. Onnellinen, turvallinen lapsuus kuuluu ihan jokaiselle maailman lapselle. On hienoa, että voin omalta pieneltä osaltani olla mukana edistämässä tätä tavoitetta, sanoo Sirpa Turves-Mankila.

– Halusimme kierrättää eteenpäin sitä hyvää, mitä olemme itse saaneet vauraassa Suomessa. Luotamme UNICEFin kykyyn ja näkemykseen löytää kohteita, jotka todella auttavat perheitä ja erityisesti lapsia. Malawin 1000 ensimmäistä päivää -hanke luo erinomaisen pohjan uudelle elämälle, sanovat Mika Halttunen ja Tarja Takki-Halttunen.

Malawin hallitus on osoittanut, että tuloksia on mahdollista saada aikaan. UNICEFin maatoimisto Malawissa on innovaatiotyön edelläkävijä ja sitoutunut vahvasti tekemään työtä lapsen tuhannen ensimmäisen päivän eteen. 

Lisätiedot

Avainasiakasvastaava Hanna Perttu
+358 50 569 9415
[email protected]