Yli 10 miljoonaa lasta nälänhädän partaalla Itä-Afrikassa

5.5.2022

Miljoonat lapset ovat hengenvaarassa Afrikan sarven pitkittyneen kuivuuden vuoksi. Ilman ripeitä toimia kuivuuskriisi uhkaa muuttua nälänhädäksi.

2-vuotias poika juo vettä Kabasan pakolaisleirillä Somaliassa. Kuva: © UNICEF/UN0591419/Taxta
2-vuotias poika juo vettä Kabasan pakolaisleirillä Somaliassa. Kuva: © UNICEF/UN0591419/Taxta

Afrikan sarven ankaran kuivuuden seurauksista kärsivien lasten määrä on kasvanut yli 40 prosenttia viimeisen kahden kuukauden aikana. Nyt akuutti nälkä, aliravitsemus ja jano koskettaa alueella jo yli 10 miljoonaa lasta.

Heistä 1,7 miljoonaa lasta tarvitsee kiireellistä hoitoa vakavaan akuuttiin aliravitsemukseen. Jos sateet jäävät tulematta tulevina viikkoina, luku voi nousta jo 2 miljoonaan lapseen.

Pahin kuivuuskriisi
40 vuoteen

Nyt käynnissä oleva kriisi on Afrikan sarven alueen pahin kuiva kausi 40 vuoteen. Kuivuuskriisin aiheuttama aliravitsemus heikentää lasten vastustuskykyä, minkä vuoksi taudit, kuten ripuli, voivat olla tappavia. Lisäksi tuhkarokon ja koleran vaara kasvaa.

- Edelliset kuivuuskriisit ovat näyttäneet kivuliaasti sen, että aliravitsemus, sairaudet ja puhtaan veden puute johtavat lapsikuolemien jyrkkään nousuun. Vielä ei ole liian myöhäistä estää katastrofia, mutta meidän on toimittava välittömästi, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Kuivuuden lisäksi Afrikan sarven kriisin taustasyitä ovat elintarvikkeiden hintojen nopea nousu sekä aseellisten konfliktien kiihtyminen. Myös koronapandemia on pahentanut tilannetta entisestään.

UNICEF auttaa
paikan päällä

UNICEF tekee työtä alueella tarjotakseen elintärkeää apua, mukaan lukien vakavan akuutin aliravitsemuksen hoitoa sekä pääsyä puhtaaseen veteen ja terveydenhoitopalveluihin. UNICEF tekee myös työtä sen eteen, että lapset pääsisivät takaisin kouluun ja että he saavat suojaa väkivallalta ja hyväksikäytöltä.

Avulle on suuri tarve, sillä pelkästään kahden viimeisen kuukauden aikana:

  • Kotitalouksien määrä ilman luotettavaa pääsyä puhtaaseen ja turvalliseen veteen on lähes tuplaantunut – 5,6 miljoonasta 10,5 miljoonaan.
  • Heikosta ruokaturvasta kärsivien ihmisten määrä on noussut 9 miljoonasta 16 miljoonaan.
  • Koulusta kotiin jäävien lasten määrä on pysynyt korkeana - 15 miljoonassa.
  • Yli miljoonaa lasta lisää on vaarassa keskeyttää koulunsa puhtaan veden puutteen vuoksi

Auta aliravittuja lapsia – lahjoita Itä-Afrikan hätäapuun

Tuoreimmat