Jo 16 lentoyhtiötä lupautunut kuljettamaan koronarokotteita 100 maahan - lisää kumppaneita tarvitaan

Laita hyvä jakoon Whatsapp
16.2.2021

UNICEFin humanitaariseen lentorahtialoitteeseen tähän mennessä sitoutuneet 16 lentoyhtiötä lupaavat kuljettaa koronarokotteet perille yli 100 maahan, jotta rokotukset köyhissäkin maissa voivat alkaa.

Venezuelan Caracas: 73 tonnia koronanvastaisen työn tarvikkeita on laskeutunut ja lastia puretaan ruumasta. Tässä kuormassa on lääkintä- ja hygieniatarvikkeita sekä vedenpuhdistukseen tarvittavia aineita. Pian rahtilennoilla kulkee myös rokotteita eri puolille maapalloa. © UNICEF/UNI362687/Fernandez
Venezuelan Caracas: 73 tonnia koronanvastaisen työn tarvikkeita on laskeutunut ja lastia puretaan ruumasta. Tässä kuormassa on lääkintä- ja hygieniatarvikkeita sekä vedenpuhdistukseen tarvittavia aineita. Pian rahtilennoilla kulkee myös rokotteita eri puolille maapalloa. © UNICEF/UNI362687/Fernandez

UNICEFin humanitaariseen lentorahtialoitteeseen on liittynyt jo 16 lentoyhtiötä, muun muassa Air France, KLM ja Qatar Airways. UNICEF tarvitsee niin lentoyhtiöiden kuin muidenkin logistiikkayritysten tukea, jotta rokotukset myös köyhimmissä maissa pystytään toteuttamaan.

Aloitteeseen sitoutuneet lentoyhtiöt priorisoivat koronarokotteiden ja muun pandemian hallintaan kuuluvan välineistön kuljetukset. UNICEFin ja lentoyhtiöiden yhteinen aloite varmistaa, että 190 COVAX-rokotusjärjestelmään kuuluvaa maata saavat koronarokotteet vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon aikana.

Valtava
logistinen haaste

Rokotteiden kuljettaminen köyhimpiin maihin on valtava logistinen haaste, johon tarvitaan myös ilmailualan panosta. Rahti- ja reittijärjestelyjen lisäksi lentoyhtiöiden apua tarvitaan varmistamaan rokotekuljetusten turvallisuus ja kylmäketjun säilyminen.

– Koronarokotteiden toimitus on valtava ja monimutkainen operaatio. Olemme kiitollisia nyt mukaan lähteneille lentoyhtiöille, jotka näin tukevat koronarokotuskampanjaa, UNICEFin hankintajaoston päällikkö Etleva Kadilli sanoo.

Ensin turvataan
terveydenhuolto

Ensimmäiset COVAX-järjestelmän rokotehankinnat on jo tehty. Terveydenhuollon työntekijöiden rokottaminen ensimmäisinä varmistaa, että terveydenhuolto ei ylikuormitu ja lapset sekä perheet saavat vastaisuudessakin heille kuuluvat peruspalvelut.

Maailman suurin rokoteostaja UNICEF johtaa koronarokotteiden hankintaa ja kuljetuksia 82 matalamman tulotason maahan osana COVAX-yhteistyötä. COVAX-rokotusyhteistyöliittouman tehtävänä on varmistaa koronarokotteiden tasapuolinen jakelu ja se, että köyhimmätkin maat saavat osuutensa rokotteista.

Humanitaarisen lentorahdin aloitteen on tarkoitus palvella logistisen valmiusjärjestelmän mallina muissakin terveyskriiseissä tarvittaessa myöhemmin.

 

Uutista muokattu 22.4.2021: Aloitteessa mukana olevien lentoyhtiöiden määrä muutettu 13:sta 16:een.

Tuoreimmat

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.