UNICEFin humanitaariseen lentorahtialoitteeseen tähän mennessä sitoutuneet 13 lentoyhtiötä lupaavat kuljettaa koronarokotteet perille yli 100 maahan, jotta rokotukset köyhissäkin maissa voivat alkaa.
UNICEFin humanitaariseen lentorahtialoitteeseen on liittynyt jo 13 lentoyhtiötä, muun muassa Air France, KLM ja Qatar Airways. UNICEF tarvitsee niin lentoyhtiöiden kuin muidenkin logistiikkayritysten tukea, jotta rokotukset myös köyhimmissä maissa pystytään toteuttamaan.
Aloitteeseen sitoutuneet lentoyhtiöt priorisoivat koronarokotteiden ja muun pandemian hallintaan kuuluvan välineistön kuljetukset. UNICEFin ja lentoyhtiöiden yhteinen aloite varmistaa, että 145 COVAX-rokotusjärjestelmään kuuluvaa matalamman tulotason maata saavat koronarokotteet vuoden 2021 ensimmäisen puoliskon aikana.
Rokotteiden kuljettaminen köyhimpiin maihin on valtava logistinen haaste, johon tarvitaan myös ilmailualan panosta. Rahti- ja reittijärjestelyjen lisäksi lentoyhtiöiden apua tarvitaan varmistamaan rokotekuljetusten turvallisuus ja kylmäketjun säilyminen.
– Koronarokotteiden toimitus on valtava ja monimutkainen operaatio. Olemme kiitollisia nyt mukaan lähteneille lentoyhtiöille, jotka näin tukevat koronarokotuskampanjaa, UNICEFin hankintajaoston päällikkö Etleva Kadilli sanoo.
Ensimmäiset COVAX-järjestelmän rokotehankinnat on jo tehty. Terveydenhuollon työntekijöiden rokottaminen ensimmäisinä varmistaa, että terveydenhuolto ei ylikuormitu ja lapset sekä perheet saavat vastaisuudessakin heille kuuluvat peruspalvelut.
Maailman suurin rokoteostaja UNICEF johtaa koronarokotteiden hankintaa ja kuljetuksia 145 matalamman tulotason maahan osana COVAX-yhteistyötä. COVAX-rokotusyhteistyöliittouman tehtävänä on varmistaa koronarokotteiden tasapuolinen jakelu ja se, että köyhimmätkin maat saavat osuutensa rokotteista.
Humanitaarisen lentorahdin aloitteen on tarkoitus palvella logistisen valmiusjärjestelmän mallina muissakin terveyskriiseissä tarvittaessa myöhemmin.