Alhaisen rokotekattavuuden taustalla usein myös tiedon puute – UNICEF rohkaisee ihmisiä koronarokotuksiin Tansaniassa

Laita hyvä jakoon Whatsapp
30.11.2021

Alhainen rokotekattavuus kuormittaa terveydenhuoltoa monissa Afrikan maissa, etenkin Tansaniassa. UNICEF toteuttaa Tansaniassa Suomenkin tuella laajaa rokoteviestintäkampanjaa lisätäkseen tietoa ja vahvistaakseen luottamusta rokotuksiin.

UNICEF toteuttaa kolmannesta korona-aallosta kärsivässä Tansaniassa laajaa viestintäkampanjaa, jotta hälyttävän matala rokotekattavuus paranisi ja terveyspalveluiden jatkuvuus olisi turvattu. Koronapandemia on rapauttanut maan perusterveydenhuoltoa ja myös monet lasten rutiinirokotukset ovat jääneet tauolle. 

UNICEFin koronatyöhön kaikkialla Afrikassa kuuluu rokotetoimitusten ja rokotusten toteuttamiseen liittyvän käytännön tuen lisäksi myös terveystiedotusta ja luottamuksen vahvistamista. Terveysviestintä on UNICEFin osaamisen ydintä. 

- Tärkeää kohderyhmäämme ovat naiset ja lapset. Haluamme varmistaa, että heille ratkaisevat peruspalvelut, kuten rutiinirokotukset, jatkuvat. Tavoitteenamme ovat entistä paremmat terveyspalvelut pandemian jälkeen, UNICEFin Tansanian maatoimiston terveysjohtaja Ulrika Baker kertoo.  

UNICEF toteuttaa rokoteviestintäkampanjaansa yhteistyössä maan terveysviranomaisten kanssa. Vaikka rokotteisiin kohdistuvia pelkoja on vähennettävä kaikkien osalta, huomion kohteena ovat etenkin naiset, joita on näkynyt koronarokotuspisteillä vähemmän kuin miehiä. Siksi UNICEFin viestintäkumppaneina on myös tansanialaisia naisjärjestöjä.  


Viestintäkampanjassa muun muassa tansanialais-julkkikset kehottavat käyttämään kasvomaskia. Kuva: © UNICEF/UN0536382/Studio 19

Myös Suomen ulkoasiainministeriö tukee UNICEFin kampanjaa Tansaniassa. Maa on Suomen pitkäaikaisimpia kumppaneita kehitysyhteistyössä. 

Koronatyö tukee erityisesti 
äitejä ja lapsia

Rutiinirokotuksiinkin osallistuminen on Ulrika Bakerin mukaan koronapandemian aikana alkanut laskea. Suomen tuella UNICEF voi parantaa sekä koronarokote- että yleistä rokotetietoisuutta ja vahvistaa ihmisten luottamusta siihen, että omalla käyttäytymisellä on mahdollista vaikuttaa terveyteensä. 

Tiedotuksen ohella UNICEF tukee kampanjassaan koronaoperaation muitakin osa-alueita. Suomen tuella etulinjan terveydenhoitoammattilaisten osaamista vahvistetaan ja varmistetaan, että sekä alueellisissa että kunnallisissa sairaaloissa on tarpeeksi lisähappea.  

Tämäkin työ koituu pitkällä tähtäimellä naisten ja lasten hyväksi.  

- Kun lisähappea on paremmin saatavilla, siitä hyötyvät myös keuhkokuumeeseen sairastuneet lapset sekä äidit, joilla on verenvuodon kaltaisia synnytyskomplikaatioita. Näin vähennetään kuolleisuutta, Ulrika Baker huomauttaa. 

Naisten tavoittaminen on tärkeää siksikin, että koronatartunta on raskaana olevalle naiselle aina riski. Toisaalta naiset ovat usein avainasemassa lasten ja koko perheen terveyttä koskevassa käyttäytymisessä ja päätöksenteossa. 

Koronapandemia on tunnetusti myös lasten oikeuksien kriisi. UNICEFin lastensuojelutyö Tansaniassa parantaa kaikkein haavoittuvimpien lasten asemaa. Terveyspalveluiden ohella myös lastensuojelupalveluiden turvaaminen on tärkeää, jotta mahdollisimman moni lapsi pääsee jatkamaan koulunkäyntiään. 

Onnistunut rokotusohjelma  
parantaa naisten asemaa 

Vaikka Tansanian viranomaiset aina presidentti Suluhu Hassania myöten kannustavatkin kansalaisia pesemään käsiään, käyttämään maskeja ja välttämään väkijoukkoja, maa on koronatoimissaan yhä jäljessä muihin Afrikan maihin nähden. Tansania liittyi COVAX-rokoteyhteistyöhön vasta kesäkuussa 2021.  

Rokotukset käynnistyivät heinäkuussa 2021, kun ensimmäiset COVAX-rokoteyhteistyön kautta toimitetut miljoona koronarokotetta saapuivat Dar es Salaamiin. Sen jälkeen rokotetoimituksia on jatkettu ja maahan on saapunut yhteensä jo yli 3 miljoonaa rokotetta. Marraskuun alkuun mennessä rokotettuja oli noin 900 000, eli 1,5 % väestöstä.  

Onnistunut rokotusohjelma parantaa naisten mahdollisuuksia työntekoon, pitää yllä terveydenhuoltojärjestelmän kantokykyä sekä parantaa talouskasvua ja kansalaisten luottamusta yhteiskuntaan. Suomi tulee UNICEFin koronaohjelmaa Tansaniassa 3,5 miljoonalla eurolla vuosina 2021-2022.

Syyskuuhun 2021 mennessä 55:ssä Afrikan maassa oli todettu 7,5 miljoonaa koronatartuntaa ja lähes 190 000 kuolemaa. Virallisten tietojen mukaan Tansaniassa oli todettu marraskuuhun 2021 mennessä 26 227 koronatartuntaa ja 727 kuolemaa.  

 

Tuoreimmat

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.