Siirry sisältöön

Suomalaiset lahjoittivat 185 000 euroa Libanonin hätäapuun – näin UNICEFin avustusoperaatio eteni Beirutissa

UNICEF käynnisti hätäaputyön välittömästi Beirutissa elokuun alussa tapahtuneiden räjähdysten jälkeen. Kriiseissä vastaamme vesihuollosta ja huolehdimme lasten selviytymisestä.

Uutinen
UNICEFin työntekijät ovat auttaneet Beirutilaisia siivoamaan katuja räjähdysten jäljiltä. © UNICEF/UNI357491/Gorriz/UN

Yli 100 000 lasta menetti kotinsa 4. elokuuta tapahtuneissa Beirutin räjähdyksissä. Katastrofissa on menehtynyt ainakin 178 ihmistä ja 6 500 ihmistä loukkaantui, heistä yli tuhat on lapsia.

UNICEF aloitti hätäapuoperaation paikan päällä heti yhteistyössä maan viranomaisten ja paikallisten kumppaneiden kanssa. Autoimme satama-alueen evakuoinnissa, jaoimme juomavettä ja ryhdyimme pelastamaan satamaan varastoituja lääkkeitä ja rokotteita.

Tuhojen laajuus valkeni nopeasti ja apua tarvittiin UNICEFin kansainväliseltä verkostolta.

– Saimme Libanonista kiireellisen avunpyynnön ja käynnistimme hätäapukeräyksen samana päivänä. Oli aivan upeaa, miten suomalaiset vastasivat hätään, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

Suomen UNICEFin lasten hätäapukeräys on saanut kokoon jo 185 000 euroa.

– Olemme hyvin kiitollisia jokaisesta lahjoituksesta, Ketola sanoo.

Lahjoita keräykseen tästä »

UNICEFin työntekijät tutkivat Beirutin lentokentälle saapunutta UNICEFin hätäaputarvikelastia muutama päivä räjähdysten jälkeen 7.8. © UNICEF/UNI357748/

Apu tavoitti
perheet heti

UNICEF on yksi maailman suurimmista hätäapujärjestöistä. Meillä on valmiit toimintasuunnitelmat katastrofien varalta. Vastuullamme on aina esimerkiksi koko katastrofialueen vesihuolto. Lisäksi huolehdimme lasten selviytymisestä monilla muilla tavoilla.

Beirutissa teimme heti alkuun esimerkiksi seuraavaa:

  • Autoimme lapset ja perheet turvaan. Etsimme kaaoksessa yksin jääneitä lapsia ja autoimme yhdistämään heidät läheistensä kanssa.
  • Tarjosimme lapsille ja perheille tukea traumojen käsittelyyn.
  • Jaoimme hätäapuna muun muassa puhdasta vettä, hygieniatarvikkeita ja huopia.
  • Lisäksi toimitimme esimerkiksi jäykkäkouristusrokotteita loukkaantuneille ja suojavarusteita koronan leviämisen ehkäisemiseksi.

Työmme tuloksia
Beirutissa

Lahjoitusten turvin olemme tähän mennessä esimerkiksi:

  • korjanneet vesijärjestelmät yli 60 rakennukseen ja asentaneet 109 uutta vesitankkia. Lisäksi toimitamme räjähdysalueelle vettä rekoilla.
  • jakaneet perheille yli 1 600 hygieniapakkausta ja 400 pakkausta vauvanhoitotarvikkeita
  • tarjonneet psykososiaalista tukea 750 lapselle ja noin 600 huoltajalle.
  • kouluttaneet 1 170 vapaaehtoista auttamaan kriisissä.

Lisäksi onnistuimme pelastamaan 1 750 000 rokoteannosta räjähdyksissä vaurioituneista varastoista.

Yksinhuoltajaäiti Faten halaa kolmea lastaan räjähdysten jälkeen. Kun räjähdykset tapahtuivat, hän ei ollut lasten luona. ”Juoksin kotiin niin nopeasti kuin pystyin.” Lapset ovat kokemuksesta traumatisoituneita ja he ovat saaneet UNICEFilta tukea. © UNICEF/UNI360109/Francis

Autamme
jälleenrakennuksessa

Kuluneen kahden viikon aikana olemme myös siivonneet tuhon jälkiä sekä aloittaneet terveyskeskusten ja koulujen korjaustyöt.

Tehtävämme on paitsi auttaa lapset ja perheet kriisin yli myös tukea maata jälleenrakennuksessa.

– Hätäapulahjoitukset ovat ratkaisevan tärkeitä, sillä niillä pelastetaan henkiä katastrofin keskellä. Mutta ne myös mahdollistavat uudelleenrakennuksen ja toipumisen, Ketola sanoo.

Libanon tulee tarvitsemaan apua vielä pitkään. Maan tilanne oli jo ennen räjähdyksiä heikko. Libanonissa asuu väkilukuunsa nähden maailman suurin määrä pakolaisia. Suurin osa on Syyriasta.

Samaan aikaan talous ja ruokahuolto ovat heikoissa kantimissa ja koronapandemia on rasittanut terveydenhuollon äärimmilleen.

UNICEF arvioi tarvitsevansa Libanonin hätäapuun noin 47 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria.

Lahjoita hätäapuun »

Julkaistu21.8.2020