Siirry sisältöön

100 päivää Beirutin räjähdyksistä: UNICEF auttaa kaupunkilaiset takaisin arkeen

Beirutin lapset saavat rokotuksia, koulutusta, psykososiaalista tukea ja puhdasta vettä myös suomalaisvaroin. Metso Outotecin 900 000 euron arvoinen lahjoitus auttaa kaupungin jälleenrakentamisessa ja veden, sanitaation sekä hygieniapalveluiden tuottamisessa tuhansille lapsille.

Uutinen
Lapset leikkivät UNICEFin järjestämässä lapsiystävällisessä paikassa Karantinan puistossa Beirutissa. Kuva: © UNICEF/UNI366088/Choufany

Tiistai-iltana, elokuun neljäntenä päivänä, Libanonin pääkaupungin Beirutin asukkaiden elämä suistui raiteiltaan. Kaupungin satama-alueella tapahtui kaksi massiivista räjähdystä, jotka tuhosivat sen ja lähikorttelit. Räjähdysten todennäköinen syy oli huolimattomasti varastoitu ammoniumnitraatti.  

Onnettomuudessa kuoli 200 ja loukkaantui 6500 ihmistä, joista yli tuhat on lapsia. 300 000 kaupungin asukasta menetti kotinsa. Heistä kolmasosa oli lapsia. 

UNICEF oli välittömästi paikalla antamassa perheille ja lapsille ensiapua: ruokaa, puhdasta vettä, lääkkeitä, vaatteita, väliaikaismajoitusta. Lisäksi perustettiin uusia kylmäsäilytyspisteitä ja vietiin satama-alueelle varastoituja sairaalatarvikkeita, kuten rokotteita, turvaan.

Jälleenrakennus auttaa
palaamaan arkeen

Nyt onnettomuudesta on yli 100 päivää. Akuutti ensiapuvaihe on ohi, ja kaupungin jälleenrakennusurakka on käynnissä. 

Tässä työssä Metso Outotecin lahjoittamista Lokotrack® -laitteista tulee olemaan valtavasti apua. Laitteita käytetään alueen raivauksessa räjähdysjätteistä, kuten betonin ja asfaltin murskaamisessa ja seulonnassa. Niitä voidaan käyttää myös kierrätettävän ja uuden kiviaineksen tuotantoon jälleenrakennusta varten.

– Kivenmurskauslaitteet voivat konkreettisella tavalla auttaa tuhoutunutta aluetta ja sen ihmisiä, sanoo Eeva Sipilä, Metso Outotecin talous- ja rahoitusjohtaja. 

– Olemme iloisia siitä, että voimme UNICEFin kautta tarjota osaamistamme alueen jälleenrakentamiseen ja olla osaltamme mukana valtavassa työssä.

UNICEF tarjoaa perheille tukea,myös arjen jälleenrakennukseen monella tavalla, sillä moni kaupunkilainen ei pysty palaamaan entiseen omin neuvoin. Perheet tarvitsevat terveyspalveluja, ruokaa, majoitusta, psykososiaalista tukea ja puhdasta vettä.

Nopeasti kehitetyn käteisapujärjestelmän on laskettu tavoittavan lähikuukausina 80 000 avuntarvitsijaa. Kertaluontoinen käteisavustus on suuruudeltaan 100 euroa, ja perhe saa itse päättää rahan käytöstä.

UNICEF parantaa vedenjakelua
myös hillitäkseen koronatartuntoja

Räjähdykset katkaisivat vedensaannin laajoilla alueilla. Tarttuvat taudit leviävät nopeast ilman mahdollisuutta hyvään hygieniaan.  Beirutin koronatartunnat lähtivätkin räjähdysten jälkeen nopeaan nousuun.

UNICEFin käynnistämät vedenjakelujärjestelmän korjaukset ovat tavoittaneet jo 1 060 rakennusta, 4 080 taloutta ja yli 20 000 kaupunkilaista. Työ kaupungin vedenjakelun turvaamiseksi jatkuu.

Onnettomuudessa vaurioituneiden vesitankkien tilalle on toimitettu tähän mennessä 4 882 uutta. Näistä tankeista 111 on asennettu kolmeen räjähdyksissä vaurioituneeseen sairaalaan.

UNICEF on myös sitoutunut kunnostamaan Karantinan sairaalan tuhoutuneen lastenhoitoyksikön, ja sen lisäksi järjestö huolehtii siitä, että rokotusvalmiudet ovat ajan tasalla siinä vaiheessa, kun koronarokotuskampanja voi alkaa.

UNICEF kouluttaa
ja työllistää nuoria

UNICEF on hankkinut humanitaarisen avun tarvikkeita sekä välttämättömiä korona- ja hygieniatarvikkeita tähän mennessä 3,1 miljoonalla eurolla. Summasta peräti 80 prosenttia on käytetty ostoihin paikan päällä, jolloin on tuettu myös Libanonin taloutta. Tilanne maassa oli vaikea jo ennen räjähdyksiä koronapandemian ja talouskriisin vuoksi.

Beirutilaiset ovat itse tiiviisti mukana jälleenrakennuksessa. UNICEF on voinut kouluttaa ja työllistää 1 800 beirutilaista nuorta erilaisiin kotitalouksien korjaustöihin ja vesitankkien asennuksiin. Nuoret ovat myös ommelleet kasvomaskeja, valmistaneet ja jakaneet ruokaa ja siivonneet.

Lapset ja perheet tarvitsevat monipuolisia terveyspalveluja. Jo yli 7 500 naiselle ja tytölle on jaettu hygieniapakkauksia, ja yli 22 000 alle viisivuotiasta on myös saanut A-vitamiinia ja hätäapuruokaa. Räjähdyksistä pelastettujen 1,7 miljoonan rokoteannoksen turvin on ehditty järjestää jo ensimmäinen polio- ja tuhkarokkorokotuskampanjakin.

Psykososiaalista tukea
myös lasten huoltajille

Keskeistä UNICEFin työssä Beirutissa tällä hetkellä on lapsille ja aikuisille annettava psykososiaalinen tuki. Se on tavoittanut jo 33 000 ihmistä, näiden joukossa 7 200 lasta, vanhempaa ja huoltajaa. Yli 1500 tytölle ja naiselle on jaettu tietoa sukupuoleen liittyvän väkivallan riskitekijöistä.

Työ on vasta alkanut, sillä 100 000 lasta on välittömän tuen tarpeessa, ja räjähdys vaikutti välillisesti vielä isomman joukon elämään. Tärkeintä on palauttaa turvallisuuden tunne ja rutiinit. Moni kotinsa menettänyt lapsi pelkää uusia räjähdyksiä.

Lapset myös ikävöivät koulupäiviä ja opettajiaan. Yli 180 oppilaitosta vaurioitui räjähdyksissä, mikä vaikutti 80 000 lapsen ja nuoren koulunkäyntiin. UNICEF on tähän mennessä toimittanut kalusteita ja tarvikkeita lähes 90 kouluun ja osallistuu 7 koulurakennuksen kunnostukseen.

Metso Outotec tuo lapsille
puhdasta vettä

Räjähdysten jälkeen Suomessa käynnistetty hätäapukeräys tuotti 250 000 euroa. Nämä varat käytetään perheiden tukeen ja rakennusten kunnostukseen. Lisäksi Metso Outotecin mittava lahjoitus auttaa tuomaan lapsille puhdasta vettä.

Kansainvälinen UNICEF tarvitsee 42 miljoonaa euroa voidakseen jatkaa työtään toipuvassa Beirutissa. Tavoitteesta on koossa kolmasosa. Työtä on valtavasti, mutta UNICEFin tuen avulla perheet voivat jonain päivänä palata normaaliin.

Julkaistu26.11.2020