”30 vuoden aikana saavutettu edistys osoittaa, että kaikki on mahdollista, kun poliittista tahtoa vain on riittävästi”, toteaa Suomen UNICEFin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin 20. marraskuuta 1989 eli 30 vuotta sitten.
UNICEFin Innocenti-tutkimuskeskuksen tuoreen raportin mukaan sopimus on saanut aikaan valtavaa kehitystä maailman lasten elämässä. Kaikki lapset eivät kuitenkaan ole päässeet siitä osallisiksi. Köyhimpien ja haavoittuvimmassa asemassa olevien lasten keskuudessa kehitys on ollut liian hidasta ja joissain tapauksissa sitä ei ole tapahtunut lainkaan.
- Hyvinvoivien ja huonostivoivien lasten välille on syntynyt syvä railo. Lapsuudessa koettu köyhyys vaikuttaa dramaattisesti koko elämään: se tarkoittaa huonompaa fyysistä ja henkistä terveyttä, vähäisempää koulutusta ja heikompaa elämänhallintaa, sanoo UNICEFin ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja Inka Hetemäki.
Sopimuksen aikana tapahtunut edistys lasten hyvinvoinnissa on kuitenkin kiistatonta. Raportti listaa esimerkiksi seuraavia saavutuksia viimeisten 30 vuoden ajalta:
- Tämä 30 vuoden aikana saavutettu edistys osoittaa sen, että kaikki on mahdollista, kun poliittista tahtoa vain on riittävästi, Hetemäki toteaa.
Edistys ei kuitenkaan ole ulottunut jokaiseen lapseen:
- Terveyteen, ravitsemukseen ja koulutukseen liittyvien sitkeiden haasteiden lisäksi lapset joutuvat kohtaamaan tänä päivänä uudenlaisia uhkia, esimerkiksi verkossa tapahtuvan kiusaamisen ja kaltoinkohtelun. Ilmastonmuutos vaikuttaa lapsiin kaikkialla, ja sekin valitettavasti pahiten heikommassa asemassa oleviin lapsiin, Hetemäki toteaa.
Raportin mukaan lapsen oikeuksien toteutumista uhkaavat tällä hetkellä muun muassa seuraavat kehityskulut:
Lapsen oikeuksien täysi toteutuminen edellyttää lisää tietoa ja tutkimusta, toimivien ratkaisujen skaalaamista, lisää resursseja, nuorten ottamista mukaan kehittämään ratkaisuja sekä yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon huomioimista.
Lisäksi tarvitaan aivan uudenlaisia lähestymistapoja. UNICEF aikoo seuraavan vuoden aikana käydä globaalia dialogia siitä, mitä tarvitaan, jotta lapsen oikeuksien toteutuisivat kokonaan jokaisen lapsen elämässä. Keskusteluun otetaan mukaan lapset ja nuoret, vanhemmat, koulutus- ja sosiaalialan ammattilaiset, hallitukset ja kansalaisyhteiskunta, yliopistot, yritykset ja media.
- Lapsen oikeuksien sopimus on nyt tienhaarassa. Yhteiskuntien eri toimijoiden täytyy yhdistää voimansa, jotta sopimuksen takaama hyvinvointi tavoittaa yhdenvertaisesti jokaisen lapsen, sanoo Hetemäki.
Lisätietoa
Inka Hetemäki, ohjelma- ja vaikuttamistyön johtaja, Suomen UNICEF, [email protected]
Tutustu raporttiin The Convention on the Rights of the Child at a Crossroads
Lisätietoa lapsen oikeuksien sopimuksesta
Ole sinäkin lasten puolella! Tutustu kampanjaan.