Siirry sisältöön

UNICEF: Yli 29 miljoonaa vauvaa syntyi konfliktin keskelle vuonna 2018

Vanhemmat tarvitsevat kipeästi apua pitääkseen lapsensa hengissä ja turvassa kriisialueilla.

Uutinen
Kahdeksan kuukauden ikäinen Omar pääsi UNICEFin työntekijän syliin Jemenin pääkaupungissa Sanaassa sijaitsevassa sairaalassa tammikuun alussa. © UNICEF/UN0280851/Huwais AFP Services

Joka viides maailman lapsista syntyi konfliktin keskelle vuonna 2018, kertoo YK:n lastenjärjestö UNICEF tänään julkaisemassaan tiedotteessa.

Yhteensä yli 29 miljoonaa lasta syntyi sekasorron ja turvattomuuden keskelle muun muassa Afganistanissa, Etelä-Sudanissa, Jemenissä, Somaliassa ja Syyriassa.

– Jokaisen vanhemman tulisi voida iloita lapsensa ensihetkistä, mutta miljoonille perheille konfliktialueilla todellisuus on synkkä, sanoo UNICEFin pääjohtaja Henrietta Fore.

– Perheillä on pulaa perustarpeista, kuten ruoasta ja puhtaasta vedestä. He eivät voi tarjota lapselleen turvallista kasvuympäristöä, Fore jatkaa.

Turvattomuuden tunne vaikuttaa
lapsen loppuiän kehitykseen

Jatkuva turvattomuuden tunne ja väkivallan pelko aiheuttaa lapsille toksista stressiä, joka vaikuttaa aivojen kehitykseen.

Käytännössä toksinen stressi estää lapsen aivoja kehittymästä normaalisti.

Ensimmäiset elinvuodet ovat kaikkein kriittisimpiä aivojen kehitykselle, joten vastasyntyneiden ja pienten lasten kehitykseen tulisi kiinnittää erityisen paljon huomiota.

UNICEFin työntekijät kertovat
lasten oireilevan rajusti

Jemenissä UNICEFin työntekijä kertoo kohtaavansa lapsia, jotka tärisevät tuntikausia hallitsemattomasti. Lapset eivät pysty nukkumaan, ja he vaikeroivat äänellä, joka ei ole itkua vaan heikkoa ääntelyä.

Osa lapsista on niin aliravittuja ja traumatisoituja, että he sulkeutuvat maailmalta ja perheiden on mahdotonta saada heihin mitään kontaktia.

Afganistanissa työskentelevä UNICEFin työntekijä puolestaan kertoo viisivuotiaan poikansa joutuvan jatkuvasti kuulemaan räjähdyksiä ja tuntemaan savun hajun ilmassa samalla, kun hälytysajoneuvojen sireenit soivat.

Poika herää vapisten öisin siihen, jos rekka kulkee ohitse, peläten sen olevan taas uusi isku.

Ratkaisuna
perheiden tukeminen

UNICEF korostaa vanhempien tarvitsevan kipeästi tukea jaksaakseen epävarmoissa oloissa ja selvitäkseen itse kokemistaan traumoista.

– Vanhemmat, jotka jaksavat leikkiä ja olla läsnä lapsilleen, toimivat suojamuurina konfliktin vaikutuksille, Fore sanoo.

UNICEF perustaa kriisien keskelle lapsiystävällisiä tiloja, joissa perheet saavat tukea. Turvallinen ympäristö, leikki ja oppimismahdollisuudet auttavat lapsia traumojen käsittelyssä. Tarjolla on myös psykososiaalista tukea niin lapsille kuin vanhemmille.

– Nämä perheet tarvitsevat ensisijaisesti rauhaa, mutta he tarvitsevat myös epätoivoisesti lisää apua voidakseen huolehtia lapsistaan.

Vaakalaudalla on yli 29 miljoonan lapsen tulevaisuus.

Sinä voit auttaa, lahjoita hätäapuun »

Julkaistu20.9.2019