Siirry sisältöön

UNICEF pyytää Yhdysvaltoja lopettamaan perheiden hajottamisen Meksikon rajalla

”Lapsista on Yhdysvalloissa tullut politiikan pelinappuloita, ja heitä käytetään maahanmuuttopolitiikan kiristyskeinona.”

Uutinen
- Lapset – riippumatta siitä, mikä heidän maahanmuuttostatuksensa on – ovat ennen kaikkea lapsia, painottaa UNICEFin pääjohtaja Henrietta H. Fore. Kuva: ©UNICEF/UNI176266/Ojed

UNICEF vetoaa Yhdysvaltain hallitukseen, jotta se lopettaisi lasten säilöönoton ja erottamisen perheistään Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla.

Yhdysvaltojen viranomaiset ovat erottaneet huhti-toukokuun aikana yli 2 300 lasta vanhemmistaan perheiden saapuessa rajan yli. Lapsia on myös suljettu Meksikon rajan tuntumaan Teksasiin perustettuun säilöönottoleiriin. Leirissä lapsia säilytetään metallisissa häkeissä olosuhteissa, jotka ovat täysin lapsille sopimattomia.

- Lapset – riippumatta siitä, mikä heidän maahanmuuttostatuksensa on – ovat ennen kaikkea lapsia, painottaa UNICEFin pääjohtaja Henrietta H. Fore.

- Säilöönotto ja perheiden erottaminen ovat traumaattisia kokemuksia, jotka voivat tehdä lapsista entistä alttiimpia hyväksikäytölle ja vaikuttaa pitkäaikaisen haitallisesti lasten kehitykseen, Fore jatkaa.

Lapsen oikeuksien sopimus:
Lasta ei saa erottaa vanhemmistaan

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lasta ei koskaan saa erottaa vanhemmistaan, ellei lapsi ole vaarassa joutua vanhempiensa kaltoinkohtelemaksi.

Suuri osa Yhdysvaltoihin Meksikon kautta saapuvista perheistä pakenee poliittista ja jengiväkivaltaa Meksikossa, Hondurasissa, Guatemalassa ja El Salvadorissa.

UNICEF on pyrkinyt vaikuttamaan lasten kohteluun Yhdysvaltain rajoilla tammikuusta 2017 lähtien. Tämän vuoden helmikuussa UNICEF vetosi kirjeitse Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaavaan ministeriin Kirstjen Nielseniin, jotta lapsia ei erotettaisi perheistään.

Yhdysvallat on maailman ainoa maa, joka on jättäytynyt YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen ulkopuolelle.

Lapsi on pelinappula
ja kiristyskeino

- Lapsista on Yhdysvalloissa tullut politiikan pelinappuloita, ja heitä käytetään maahanmuuttopolitiikan kiristyskeinona, toteaa Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Hetemäen mukaan huolena on se, että ilmiö on maailmanlaajuinen: maahanmuuttajalapsista on tullut toisen luokan kansalaisia myös muissa maissa. Myöskään Suomi ei ole selvinnyt puhtain paperein.

- Suomessa lapsen edun arviointi turvapaikkapäätöksissä on huolestuttanut alan toimijoita jo pitkään ja koetellut kansalaisten oikeustajua. Eduskunnan oikeusasiamies joutui puuttumaan lapsen edun puutteelliseen arviointiin kahdessa ratkaisussaan kesäkuun alussa.

- Lapsen etu edellä ei Suomessa mennä myöskään siinä, että turvapaikanhakijalapset jäävät kunnasta riippuen varhaiskasvatuksen ulkopuolelle, Hetemäki sanoo.

Julkaistu20.6.2018