Siirry sisältöön

UNICEFin tuore raportti: Valtaosa ei enää hyväksy tyttöjen sukuelinten silpomista

Silvottujen tyttöjen osuus on vähentynyt, mutta väestönkasvu vaarantaa edistyksen.

Uutinen
Tytöt osallistuvat naisten sukuelinten silvontaa käsittelevään kokoukseen Katiolan kaupungissa, Norsunluurannikolla. Kokouksen järjesti UNICEFin kumppanijärjestö. © UNICEF/UNI144402/Asselin

Ainakin 200 miljoonaa naista ja lasta 30 eri maassa kärsii sukuelinten silvonnan seurauksista. Näin kertoo UNICEFin tuore tilastoraportti.

Raportin mukaan puolet silvotuista naisista ja tytöistä elää Egyptissä, Etiopiassa ja Indonesiassa. Sukuelinten silvonta on kuitenkin globaali ongelma: siitä kärsiviä tyttöjä ja naisia elää joka puolella maailmaa.

Useimmissa maissa, joissa silpomista esiintyy, operaatio suoritetaan ennen kuin tyttö täyttää viisi vuotta.

Edistystä on kuitenkin tapahtunut. Silvottujen 15-19-vuotiaiden tyttöjen osuus ikäluokastaan on tippunut 51 prosentista 37 prosenttiin vuosien 1985 ja 2015 välillä.

Vuoden 2008 jälkeen yli 15 000 yhteisöä 20 maassa on julistanut lopettaneensa tyttöjen sukuelinten silvonnan. Viisi maata on kriminalisoinut käytännön.

Miehistä kaksi kolmasosaa vastustaa silpomista

UNICEFin keräämä data osoittaa myös, että valtaosa ihmisistä ei hyväksy tyttöjen ja naisten silvontaa maissa, joissa käytäntöä esiintyy. Myös miehistä lähes kaksi kolmasosaa vastustaa käytäntöä.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta ympärileikattujen tyttöjen lukumäärä uhkaa kasvaa merkittävästi seuraavien 15 vuoden aikana. Syynä on väestönkasvu.

 - Meidän kaikkien - hallitusten, terveystyöntekijöiden, yhteisöjen johtajien, vanhempien ja perheiden - täytyy ponnistella kovemmin lopettaaksemme käytännön, sanoo UNICEFin apulaisjohtaja Geeta Rao Gupta.

UNICEF johtaa yhdessä YK:n väestörahasto UNFPA:n kanssa maailman laajinta tyttöjen ja naisten sukuelinten silvonnan vastaista ohjelmaa. Silvonnan lopettaminen vuoteen 2030 mennessä on myös yksi alatavoitteista uusissa YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa.

Lisätietoa

Female Genital Mutilation/Cutting: A Global Concern -raporttiin on kerätty yhteen tietoa yli 90 kansallisesta tutkimuksesta. Raportti on kattavin koskaan koottu tilastollinen selvitys naisten sukuelinten silvonnasta.

UNFPAn ja UNICEFin yhteinen tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen vastainen ohjelma kattaa 16 maata Afrikassa sekä Jemenin Lähi-idässä. Ohjelmassa muun muassa edistetään silpomisen kriminalisointia, tuetaan terveystyöntekijöiden työtä silpomisen estämiseksi ja silpomisen uhrien hoitamiseksi sekä edistetään tyttöjen, naisten ja yhteisöjen mahdollisuutta päättää käytännön lopettamisesta.

Melanie Sharpe, UNICEF New York, + 1 917 251 7670, [email protected]

Julkaistu5.2.2016