YK:n pääsihteeri: Ebolatyö kriittisessä pisteessä

Laita hyvä jakoon Whatsapp
4.3.2015

Ebolaepidemia on laantumassa, mutta työn vaativin osa saattaa olla vielä edessäpäin.

UNICEF on toimittanut useita tonneja avustustarvikkeita Länsi-Afrikan ebola-alueille. Kuvassa ebolahoitajia suojavarustuksessa Makenin kaupungissa Sierra Leonessa. © UNICEF/NYHQ2014-3004/James
UNICEF on toimittanut useita tonneja avustustarvikkeita Länsi-Afrikan ebola-alueille. Kuvassa ebolahoitajia suojavarustuksessa Makenin kaupungissa Sierra Leonessa. © UNICEF/NYHQ2014-3004/James

Ebolan vastaisen työn tulokset alkavat näkyä. Uudet tartunnat ovat pudonneet murto-osaan epidemian pahimmasta vaiheesta, jolloin ebola todettiin viikoittain sadoilla ihmisillä.

- Olemme käännekohdassa. Kiitos yhteisten ponnistelujen tien pää on jo näkyvissä, mutta emme saa herpaantua. Viimeinen maili saattaa hyvin olla se kaikkein rankin, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon totesi tiistaina Brysselissä järjestetyn ebolakokouksen alla.

Viikoittaisten tautitapausten määrä nousi helmikuun alussa ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Helmikuussa tautitapauksia raportoitiin viikkoa kohden keskimäärin reilu sata.

Paikalliset avainasemassa

Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa leviävä ebola on tarttunut lähes 24 000 ihmiseen ja tappanut yli 9 700 ihmistä. YK-järjestöjen edustajat painottivat Brysselin kokouksessa, että yhteistyö paikallisten ihmisten kanssa on avainasemassa taudin nujertamisessa.

- Jos emme ota yhteisöjä mukaan merkityksellisellä tavalla työhömme, tautitapausten määrä ei putoa nollaan, Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaja Margaret Chan kommentoi.

Kriisin jäljet

Ebolasta kärsivät maat ja kansainvälinen yhteisö pohtivat kokouksessa myös kriisin jälkeistä aikaa. Epidemia on vahingoittanut Länsi-Afrikan maiden yhteiskuntia ja taloutta.

- Heti tilaisuuden tullen terveydenhuoltoa pitää vahvistaa, puhtaan veden ja sanitaation saatavuutta laajentaa ja elinolosuhteita parantaa, sanoi YK:n kehitysohjelman UNDP:n pääjohtaja Helen Clark.

UNICEF on auttanut ebolan nujertamisessa kriisin alusta lähtien. Järjestö on suurin ebolan hoitoon ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen tarvikkeiden toimittaja.

Lahjoita hätäapuun

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.