UNICEF tarjoaa Unkarille tukea pakolaislasten suojelussa

Laita hyvä jakoon Whatsapp
18.9.2015

Pakolais- ja siirtolaislapsia ei saa koskaan rangaista asemansa vuoksi eikä erottaa perheestään, UNICEF muistuttaa.

Unkarissa on astunut voimaan laki, joka antaa rajaviranomaisille valtuudet käyttää voimaa laittoman maahantulon estämisessä. Keskiviikkona Unkari ampui Unkarin ja Serbian vastaisella rajalla pakolaisia ja siirtolaisia kyynelkaasulla ja vesitykeillä rajan yli. Unkarin rajaviranomaisten on myös uutisoitu erottaneen lapsia perheistään. 

UNICEF keskustelee nyt Unkarin kanssa siitä, kuinka pakolais- ja siirtolaislapsia suojellaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen velvoitteiden mukaisesti. Unkari on sitoutunut noudattamaan sopimusta.

Sopimus edellyttää valtioita ryhtymään kaikkiin tarpeellisiin toimiin kaikkien lasten suojelemiseksi. Se velvoittaa myös tarjoamaan pakolais- ja turvapaikanhakijalapsille heidän erityisesti tarvitsemaansa tukea.

UNICEF on tarjoutunut tukemaan Unkarin hallitusta lasten suojelun vahvistamisessa. 

Tarjottuun tukeen kuuluu muun muassa apu psykologisen tuen järjestämiseksi pakolais- ja siirtolaislapsille sekä apu yksinliikkuvien ja vanhemmistaan erossa olevien lasten identifioimiseksi ja perheiden jäljittämiseksi.

UNICEF muistuttaa, että pakolais- ja siirtolaislapsia ei pidä koskaan rankaista asemansa vuoksi eikä heitä tule erottaa perheestään. Lapsia ei myöskään saa koskaan asettaa alttiiksi fyysiselle tai henkiselle vahingoittumiselle. 

UNICEF kehottaa kaikkia EU:n jäsenmaita toimimaan nopeasti tarjotakseen kaikille pakolais- ja siirtolaislapsille suojelua ja huolenpitoa, johon heillä on oikeus.

 

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.