Synnyttävät äidit ja vastasyntyneet vaarassa Nepalissa

Laita hyvä jakoon Whatsapp
15.5.2015

Nepalin pahimmin vaurioituneilla alueilla syntyy joka tunti 12 lasta ilman ammattiapua.

Patali makaa kolme tuntia vanhan poikavauvansa vieressä Trishulin sairaalassa Bidurissa, Nuwakotin piirikunnassa. Patali oli onnekas päästessään sairaalaan synnyttämään. Vaikka sairaala vahingoittui maanjäristyksessä, sen yksi siipi säilyi kunnossa. UNICEF on toimittanut sairaalaan muun muassa pressuja, synnytystarvikepaketteja ja lääkkeitä. © UNICEF/NYHQ2015-1261/Zammit
Patali makaa kolme tuntia vanhan poikavauvansa vieressä Trishulin sairaalassa Bidurissa, Nuwakotin piirikunnassa. Patali oli onnekas päästessään sairaalaan synnyttämään. Vaikka sairaala vahingoittui maanjäristyksessä, sen yksi siipi säilyi kunnossa. UNICEF on toimittanut sairaalaan muun muassa pressuja, synnytystarvikepaketteja ja lääkkeitä. © UNICEF/NYHQ2015-1261/Zammit

UNICEF varoittaa, että 18 000 vauvan ja äidin henki on tulevina kuukausina vaarassa Nepalissa, ellei terveyspalveluja saada pikaisesti turvattua.

Sairaaloiden ja synnytyskeskusten ulkopuolella synnyttävien äitien määrän pelätään nousseen yli kolmanneksella maan pahiten vaurioituneilla alueilla huhtikuun lopun maanjäristyksen jälkeen.

- Elämän ensimmäiset päivät ovat lapselle kaikkein tärkeimpiä ja vaarallisimpia. Olemme äärimmäisen huolissamme vastasyntyneiden ja heidän äitiensä hyvinvoinnista, sanoo UNICEFin Nepalin maatoimiston johtaja Tomoo Hozumi.

Ainakin 70 prosenttia synnytyskeskuksista 14:ssä pahiten kärsineessä piirikunnassa on tuhoutunut tai kärsinyt vaurioita.

Monilla äideillä ei myöskään ole turvallista paikkaa, johon palata vastasyntyneensä kanssa, koska järistykset ovat tuhonneet tuhansia koteja.

Keisarileikkausten tarve kasvaa stressin vuoksi

Myös raskaana olevat äidit tarvitsevat kiireesti tukea, sillä maanjäristysten aiheuttama stressi ja sekasorto lisäävät ennenaikaisen syntymän, keskenmenon ja komplikaatioiden riskiä.

- Arvioimme noin 90 naisen päivässä tarvitsevan keisarileikkausta pahiten vaurioituneissa osissa Nepalia. Tällä hetkellä järjestelmä ei kykene siihen, Tomoo Hozumi sanoo.

Äitiys- ja neuvolapalveluiden tarjonnassa oli puutteita jo ennen maanjäristyksiä. Joka päivä 38 vastasyntynyttä kuoli pääasiassa estettävissä olevista syistä. Yksi nainen kuoli joka kahdeksas tunti synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin. Nyt tilanteen pelätään pahentuvan entisestään.

UNICEF kumppaneineen työskentelee kellon ympäri toimittaakseen apua naisille ja lapsille. UNICEF muun muassa:

  • on perustanut kymmeniä hätäapuklinikoita, mukaan lukien äitiysklinikoita
  • perustaa 22 suojakotia sairaaloista kotiutettaville äideille ja vastasyntyneille sekä komplikaatiosta kärsiville raskaana oleville naisille
  • on perustanut liikkuvia klinikoita tarjoamaan ensisijaista terveydenhoitoa haavoittuvassa asemassa oleville äideille ja lapsille alueilla, joilla terveydenhuoltopalvelut ovat tuhoutuneet
  • toimittaa suuria määriä synnytystarvikepaketteja Sindupalchokin ja Gorkhan piirikuntiin
  • toimittaa terveystarvikepaketteja 300 000 ihmiselle kymmenessä piirikunnassa
  • edistää rintaruokintaa ja toimittaa rauta- ja foolihappoa sisältäviä ravintolisiä raskaana oleville ja imettäville äideille 

Auta Nepalin lapsia ja äitejä lahjoittamalla:

  • Verkossa: unicef.fi/lahjoita
  • Soittamalla: 0600-14501 (20,37 euroa /puhelu+pvm)
  • Tekstiviestillä: lähetä tekstiviesti UNICEF numeroon 16499 (viestin hinta 10 euroa)
  • Tilisiirrolla: Nordea FI15 1529 3000 0000 87 (Viesti: Nepalin lapset)

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.