Suomen UNICEFilta 100 000 euroa Nepalin lasten hätäapuun

Laita hyvä jakoon Whatsapp
29.4.2015

Puhtaan veden takaaminen on ensisijalla katastrofialueella, sanoo UNICEFin vesi- ja sanitaatiotyötä Nepalissa johtava Antti Rautavaara.

"Varojen avulla voidaan hoitaa ihmisille puhdasta vettä ja vessoja sekä estää koleran leviäminen", UNICEFin Nepalin maatoimiston vesi- ja sanitaatio -ohjelman johtaja Antti Rautavaara. © UNICEF/Nepal/Kent Page
"Varojen avulla voidaan hoitaa ihmisille puhdasta vettä ja vessoja sekä estää koleran leviäminen", UNICEFin Nepalin maatoimiston vesi- ja sanitaatio -ohjelman johtaja Antti Rautavaara. © UNICEF/Nepal/Kent Page

UNICEF arvioi 1,7 miljoonan nepalilaislapsen olevan välittömän avun tarpeessa 21:ssä maanjäristyksestä pahiten kärsineessä piirikunnassa. Nepal on jaettu yhteensä 75 piirikuntaan.

Pahimmalla tuhoalueella asuu yhteensä 4,3 miljoonaa ihmistä.

Järjestö pyytää 45,3 miljoonaa euroa (50,35 miljoonaa dollaria)* lasten auttamiseksi. Varojen avulla katetaan katastrofialueen vesi- ja sanitaatiohuolto, lasten hätäapuravitsemus, koulutus, terveys ja suojelu seuraavan kolmen kuukauden ajan.

Suomen UNICEF lähetti välittömästi 100 000 euroa Nepalin lasten hätäapuun.

Suomalainen vetää kriisityötä

UNICEFin Nepalin maatoimiston vesi- ja sanitaatio -ohjelman johtaja Antti Rautavaara korostaa puhtaan veden saatavuuden tärkeyttä hätäavun ensi metreillä.

- Puhdas vesi- ja sanitaatio on järjestettävä heti. Koulutus voi odottaa, mutta ilman vettä ei pärjää, Rautavaara sanoo.

UNICEFin hätäapuvetoomuksesta noin neljännes tarvitaan vesi- ja sanitaatiotyöhön.

- Varojen avulla voidaan hoitaa ihmisille puhdasta vettä ja vessoja sekä estää koleran leviäminen. Myöhemmin on jälleenrakennuksen aika, sanoo Rautavaara.

UNICEF vastaaa kriisialueen vesihuollosta

Rautavaaran työtä helpottaa se, että hänellä oli valmis hätäapusuunnitelma. Tästä hän kiittää myös Suomen apua.

- Suomi on ollut yksi rahoittaja UNICEFin vesi- ja sanitaatio -ohjelmassa, jonka olennainen osa oli riskien kartoittaminen ja niihin varautuminen, Rautavaara kertoo.

Pahin skenaario, johon varauduttiin, oli kahdeksan richterin maanjäristys.

- Kun maanjäristys sattui, meillä oli täydelliset suunnitelmat valmiina. Kaikki roolit, kaikki tarvikkeet lueteltuina. Tiesimme heti, mitä tehdä.

Rautavaara luettelee toimenpiteet, joihin hän tiiminsä kanssa ryhtyi välittömästi maanjäristyksen jälkeen.

- Valmiusvarastot otettiin heti käyttöön ja jaettiin ihmisille. Seuraavaksi tilasimme lisää tarvikkeita, jotka saapuvat [tänään] keskiviikkona Kööpenhaminasta ja pyysimme apuvoimia, jotka ovat tulossa. Lisäksi käynnistimme vesi- ja sanitaatiotyön koordinoinnin koko katastrofialueella.

Avulla on kiire. Rautavaara on valmis painamaan ympäripyöreitä päiviä, kunnes lisäjoukot tulevat.

Nepalin maanjäristys

Katastrofissa on raportoitu kuolleen yli 5 000 ihmistä*. Luvun pelätään vielä nousevan. Taloja, teitä, sähköverkkoja ja muuta infrastruktuuria on tuhoutunut, mikä vaikeuttaa etsintöjä.

UNICEFin työntekijät raportoivat hupenevista ruoka- ja vesivarastoista, sähkökatkoksista ja kaatuneista matkapuhelinverkoista.

Sadat tuhannet ihmiset ovat viettäneet yönsä taivasalla jälkijäristysten ja talojen sortumisen pelossa. Rajut sateet heikentävät osin olosuhteita entisestään.

Maanjäristyksen jäljiltä etenkin lapset ovat haavoittuvassa asemassa. Puhtaan veden ja sanitaation puute nostaa heti sairauksien riskiä. Osa lapsista on myös joutunut eroon vanhemmistaan.

UNICEFin hätäapuun voi lahjoittaa:

  • Verkossa: unicef.fi/lahjoita
  • Soittamalla: 0600-14501 (20,37 euroa /puhelu+pvm)
  • Tekstiviestillä: lähetä tekstiviesti UNICEF numeroon 16499 (viestin hinta 10 euroa)
  • Tilisiirrolla: Nordea FI15 1529 3000 0000 87. Viestikenttään Nepalin lapset.

Lisätietoja:

Rupa Joshi, UNICEF Nepal, rjoshi@unicef.org

Chris Tidey, +1 917 909 9542, ctidey@unicef.org

Rose Foley, UNICEF New York, +1917 340 2582, rfoley@unicef.org

* Tiedot päivitetty 30.4.2015

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.