Nepalin avustustoimilla on kiire

Laita hyvä jakoon Whatsapp
26.4.2015

UNICEF muistuttaa, että henkiä on vielä pelastettavana.

Nepalin maanjäristyksen tuhojen laajuus paljastuu pikkuhiljaa. Uhreja on Nepalin poliisiviranomaisten mukaan jo liki 2000, mutta luvun pelätään nousevan. Lähes 5000 tiedetään loukkaantuneen. Raunioita joudutaan raivaamaan pääosin käsin, sillä koneet eivät mahdu kapeille kujille. 

Nepalin hallituksen mukaan 30 maan 75 alueesta on kärsinyt järistyksen aiheuttamista tuhoista. Joukossa on niin suuria tiheään asuttuja kaupunkeja kuin harvaan asuttuja, vaikeakulkuisia vuoristoseutuja. Nepalin hallitus on julistanut hätätilan järistyksen koettelemille alueille.

Etenkin kaupungeissa ihmiset ovat yöpyneet ulkona jälkijäristysten pelossa. Myös ne, joiden talot säilyivät, pelkäävät niiden vaurioituneen ja romahtavan.

- Vielä on kyse ensimmäisistä henkiä pelastavista avustustoimista, ja avulla on kiire, sanoo Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola.

- Lapset kärsivät kriiseissä aina eniten. He ovat nyt viettäneet ensimmäisen pelottavan yön taivasalla. Kodit ja koulut ovat vaurioituneet ja jälkijäristykset lisäävät turvattomuutta, Ketola jatkaa.

UNICEF irrottaa hätäapuvaroistaan miljoona US dollaria (n. 924 000 €) Nepalin tuhojen arviointiin ja hätäavun käynnistämiseen.

Sen lisäksi UNICEFilla on kaikissa luonnonkatastrofeille alttiissa maissa valmiusvarastoja, niin myös Nepalissa. Varastoissa on valmiina 800 000 US dollarin arvosta (n. 740 000 €) muun muassa vedenpuhdistustabletteja, hygieniapakkauksia, pressuja ja ruokatarvikkeita.

UNICEFin keskusvarasto Kööpenhaminassa on valmiudessa lähettämään hätäaputarvikkeita sitä mukaa kun Nepalin maatoimisto niitä pyytää. Kööpenhaminan varasto on maailman suurin humanitaarisen avun varasto.

Kathmandussa on tällä hetkellä myös 20 UNICEFin vesialan asiantuntijaa, jotka pystyvät tukemaan kriittisen vesihuollon järjestämistä.

UNICEF koordinoi hätäaputilanteissa puhtaan veden ja sanitaation saatavuutta, sekä vastaa lasten hätäapuravitsemuksesta ja koulunkäynnin jatkumisesta. Teemme työtä hallituksen ja muiden järjestöjen kanssa myös lastensuojelun ja terveydenhuollon varmistamiseksi.

UNICEFilla on maassa Kathmandun toimiston lisäksi kolme alueellista toimistoa (BiratnagarBharatpur ja Nepalgunj). Kathmandussa sijaitsee myös UNICEFin Etelä-Aasian aluetoimisto.

Taustaa

Voimakkuudeltaan 7,8 magnitudin maanjäristys ravisteli Nepalia lauantaina 25.4. Järistyksen keskus sijaitsi pääkaupunki Kathmandun ja Pokharan välillä. Sitä on tähän mennessä seurannut 31 jälkijäristystä. Kyseessä on tuhoisin maanjäristys Nepalissa yli 80 vuoteen. Viimeisin voimakas jälkijäristys ravisteli sunnuntaina Intiaa ja Nepalia. Se ravisti taloja Intian pääkaupunki New Delhissä ja sai aikaan uusia lumivyöryjä Himalajalla.   

UNICEF on toiminut Nepalissa 1960-luvulta asti. Maan väestöstä 42 % on lapsia.

  • UNICEFin hätäapuun voi lahjoittaa osoitteessa unicef.fi/lahjoita
  • Keräyspuhelin 0600-14501 (20,20 €/puhelu+pvm) 

Tiistaina alkava UNICEFin vuotuinen Jano-keräys kohdennetaan hätäapuun.

Lisätietoja:

Rupa Joshi, UNICEF Nepal, rjoshi@unicef.org

Chris Tidey+1 917 909 9542ctidey@unicef.org

Rose Foley, UNICEF new York, +1917 340 2582rfoley@unicef.org

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.