Siirry sisältöön

Nepal sydämissä: UNICEF-konsertti Musiikkitalolla 9.6.

Nepalin lasten hätä kasvaa. Auta yhdessä eturivin artistien kanssa ja osta lippu UNICEF-konserttiin Musiikkitalolle 9. kesäkuuta. Luvassa kriitikoiden kiittämä kattaus uutta kansanmusiikkia, a cappellaa ja Viitasen Piian luomufolkkia sekä erityisvieras Nepalista.

Uutinen

Kanteleensoittaja Vilma Timonen oli juuri palannut työmatkalta Katmandusta, kun Nepalissa tapahtui tuhoisa maanjäristys. Huhtikuun lopun järistystä seurasi vielä voimakas jälkijäristys.

– Olen elänyt tilannetta paikallisten ystävien ja kollegoiden kautta. Se on ihan hirveä, vielä paljon pahempi kuin miltä se mediassa näyttää, Timonen kertoo.

Timonen on jatko-opintojensa kautta mukana ryhmässä, joka kehittää musiikinopettajien koulutusjärjestelmää Nepaliin.

Paikan päällä olevat ystävät ovat tehneet pelastus- ja aputöitä kellon ympäri koko kuluneen kuukauden ajan. Myös Timonen halusi kantaa kortensa kokoon. Syntyi ajatus Espoon UNICEF-vapaaehtoisryhmän järjestämästä hyväntekeväisyyskonsertista, jonka tuotot käytettäisiin UNICEFin hätäaputyöhön Nepalissa.

Muusikoilla suuri auttamisen halu

– On ollut mieletöntä huomata, miten kaikki mukaan kysymäni muusikot ovat halunneet lähteä auttamaan saman tien, Timonen kiittää.

Kesäkuun 9. päivänä Musiikkitalon Camerata-salin lavalle nouseekin vaikuttava kattaus eturivin yhtyeitä: lauluyhtye Rajaton, Viitasen Piia, Aija Puurtinen & Rytmiraide Allstars sekä kotimaisen kansanmusiikin superkomeetta Frigg.

Lisäksi mukana on erityisvieras Nepalista. Nuchhe Bahadur Dangol on maansa perinteisen musiikin ja tanssin opettaja. Hänet tunnetaan erityisesti 22-osaiasesta rumpusetistään, jonka kanssa hän on esiintynyt muun muassa Englannin kuningatar Elizabethille. Dangol on taistellut pitkään tasa-arvoisemman Nepalin puolesta musiikin avulla. Hän vastustaa muun muassa perinteitä, jotka kieltävät tyttöjä koskemasta musiikki-instrumentteja.

UNICEFin apu menee perille

UNICEF arvioi 1,7 miljoonan nepalilaislapsen olevan välittömän avun tarpeessa huhtikuun lopun maanjäristyksen ja sitä seuranneen voimakkaan jälkijäristyksen takia.

Lapset ovat yhä suuremmassa vaarassa joutua kärsimään pitkäaikaisista fyysisistä ja psyykkisistä vammoista. Esimerkiksi maanjäristyksessä saadut vammat uhkaavat kroonistua, samoin ahdistuneisuusongelmat.

Suomen UNICEFin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru kiittää lämpimästi konsertissa mukana olevia muusikkoja.

– Iloitsemme siitä, että nepalilaiset ovat ihmisten mielissä vaikka he uutisista ovat jo unohtuneet. Vanha totuus on, että silloin työ paikan päällä vasta todella alkaa.

UNICEF huolehtii maanjäristysalueen vesihuollosta sekä lasten terveydestä, hätäapuravitsemuksesta, suojelusta ja koulutuksesta yhdessä kumppaneidensa kanssa.

 

Espoon UNICEF-vapaaehtoisryhmän järjestämä Nepal-hyväntekeväisyyskonsertti Musiikkitalon Camerata-salissa tiistaina 9.6. klo 19.00.

Liput ennakkoon 40 €, Lippupalvelusta 43,50 €. Hanki liput nyt: http://www.lippupalvelu.fi/event/unicef-hataapukonsertti-nepal-lippuja/160471

UNICEFIN HÄTÄAPUTYÖTÄ NEPALISSA VOI TUKEA:

  • Verkossa: unicef.fi/lahjoita
  • Soittamalla: 0600-14501 (20,37 euroa /puhelu+pvm)
  • Tekstiviestillä: lähetä tekstiviesti UNICEF numeroon 16499 (viestin hinta 10 euroa)
  • Tilisiirrolla: Nordea FI15 1529 3000 0000 87. Viestikenttään Nepalin lapset.

Esiintyjistä:

Konsertin artisteja on käytettävissä median haastatteluihin. Yhteydet artisteihin Vilma Timosen kautta: [email protected] tai puh. +358 40 710 43 26

Nuchhe Bahadur Dangol
Nepalilainen Nuchhe Bahadur Dangol on maansa perinteisen musiikin ja tanssin opettaja. Hänet tunnetaan erityisesti 22-osaiasesta rumpusetistään, jonka kanssa hän on esiintynyt muun muassa Englannin kuningatar Elizabethille. Dangol on taistellut pitkään tasa-arvoisemman Nepalin puolesta musiikin avulla. Hän vastustaa muun muassa perinteitä, jotka kieltävät tyttöjä koskemasta musiikki-instrumentteja.

Rajaton
Helsingissä vuonna 1997 perustettuun a cappella-lauluyhtyeeseen kuuluvat Essi Wuorela (sopraano), Virpi Moskari (sopraano), Soila Sariola (altto), Hannu Lepola (tenori), Ahti Paunu (baritoni) ja Jussi Chydenius (basso). Rajaton on esiintynyt ympäri maailmaa niin konserttisaleissa, jazzfestivaaleilla kuin kirkoissakin ja laulanut kaikkea hengellisestä musiikista jazziin ja poppiin.

Viitasen Piia
Viitasen Piia on nelihenkinen yhtye, jonka musiikkia on luonnehdittu tummanpuhuvaksi luomufolkiksi. Sen keulahahmo Piia Viitanen aloitti musiikinteon juuri Nepalissa, ollessaan sosionomiopintoihin kuuluvassa työharjoittelussa katmandulaisessa katulapsikeskuksessa. Katmandussa on harvoin sähköä iltaisin, ja niin hän alkoi toteuttaa pitkäaikaista haavettaan kitaransoiton opettelusta. Tänään Viitasen Piia on kriitikoiden suitsuttama yhtye. Elokuussa 2014 julkaistu 'Uni onnesta' -albumi valittiin mm. Helsingin Sanomien ja Iltasanomien vuoden 2014 parhaiden levyjen joukkoon ja se on ehdolla Emma -palkinnon saajaksi.

Aija Puurtinen & Rytmiraide Allstars: Brooklynin satu
Laulaja Aija Puurtinen tunnetaan Honey B & T-Bones -yhtyeestä ja viime vuosina myös televisiosta Uuden musiikin kilpailun tuomaristosta. Brooklynin satu -albumin musiikki kertoo amerikansuomalaisista siirtolaisista ja kuulostaa monin paikoin vanhalta kansanmusiikilta, vaikka se onkin syntynyt 2010-luvulla. Laulujen tekstit on tehnyt Perttu Hemminki siirtolaisilta keräämiensä tarinoiden pohjalta. Toisena tekstittäjänä on Ilkka Helander, ja sävellykset ovat Puurtisen ja miehensä Esa Kuloniemen käsialaa.

Frigg
Frigg on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisen uuden kansanmusiikin yhtyeistä. Friggin nordgrass-soundissa yhdistyvät pohjoismainen ja irlantilainen kansanmusiikki sekä amerikkalainen bluegrass. Yhtyeen menestyksen salaisuus on saumaton musiikillinen kommunikointi, dynamiikka, energia ja huumori, jotka pääsevät parhaiten oikeuksiinsa livenä. Seitsemän albumia julkaissut Frigg on tehnyt kuusi USAn ja Kanadan kiertuetta ja esiintynyt Euroopassa, Aasiassa ja Australiassa alan suurimmilla estradeilla.

Julkaistu28.5.2015