Kolera uhkaa levitä Malawissa

Laita hyvä jakoon Whatsapp
3.3.2015

Kolera saattaa tappaa pienen lapsen tunneissa.

UNICEF on toimittanut hätäaputarvikkeita tulvista kärsiville ihmisille. © UNICEF/NYHQ2015-0156/van de Merwe
UNICEF on toimittanut hätäaputarvikkeita tulvista kärsiville ihmisille. © UNICEF/NYHQ2015-0156/van de Merwe

Ainakin 39 ihmistä on sairastunut ja kaksi ihmistä kuollut koleraan viimeisen kahden viikon aikana Malawissa, kertoo maan terveysministeriö.

Tautitapaukset havaittiin maan eteläosien pakolaisleireillä. Tammikuisten tulvien seurauksena koko maassa on edelleen 230 000 maan sisäistä pakolaista.

Ylikuormitettu terveydenhoito ja ahtaat leirit luovat otolliset olosuhteet koleran leviämiselle. Naapurimaa Mosambikissa tautia on todettu joulukuun lopulta lähtien 3 400 ihmisellä.

- Kotinsa jättämään joutuneet ihmiset ovat äärimmäisen haavoittuvaisia. Erityisessä vaarassa ovat ihmiset, joiden vastustuskyky on heikko, esimerkiksi pienet aliravitut lapset, sanoo UNICEFin Malawin toimiston johtaja Mahimbo Mdoe.

- UNICEF tukee hallitusta tarjoamalla terveyspalveluja, puhdasta vettä ja hygienia- sekä käymälätarvikkeita. Nämä ovat elintärkeitä asioita koleran pysäyttämisessä, Mdoe jatkaa.

Kolera leviää likaisen veden mukana, ja se saattaa olla oireeton, mikä lisää tartuntariskiä. Tyypillisiä oireita ovat ripuli ja pahoinvointi. Pahimmillaan kolera tappaa tunneissa. Se on erityisen vaarallinen pienille lapsille.

Koleraa esiintyy Malawissa kotoperäisenä, mutta yhtään tautitapausta ei ollut ilmennyt kolmeen vuoteen. Edellisen kerran kolera levisi maassa laajalti vuonna 2009, jolloin 1 000 ihmistä sairastui tautiin.

UNICEF työskentelee Malawin terveysministeriön ja Maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa yhteistyössä tautitapausten toteamiseksi ja hoitamiseksi. Yhteistyössä on mukana useita kumppaneita, kuten Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.