Siirry sisältöön

Ilman lisäapua Syyriaan ja lähialueelle yhä useampi lapsi joutuu pakomatkalle Eurooppaan

Naapurimaat kantavat raskaimman taakan Syyrian pakolaisten vastaanottamisesta. Turkissa on jo kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista.

Uutinen
Kaksivuotias Aya asuu Marj El Khokhin pakolaisleirillä Libanonissa. © UNICEF/MENA2014-00020/Romenzi

Pakolaiskriisi Euroopassa vain pahenee, jos kansainvälinen yhteisö ei ponnekkaammin pyri lopettamaan Syyrian konfliktia ja vastaamaan syyrialaisten humanitaarisiin tarpeisiin.

 - Jokainen tapaamani syyrialainen on kertonut, että he olisivat jääneet kotimaahansa, jos siellä olisi mahdollista elää turvassa ja rauhassa, sanoo UNICEFin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan aluetoimiston johtaja Peter Salama.

 - Ihmiset riskeeraavat oman ja lastensa hengen päästäkseen Eurooppaan, koska heillä ei ole muuta mahdollisuutta, Salama jatkaa.

Yli kaksi miljoona lasta pakolaisina

Jo lähes kahdeksan miljoonaa syyrialaislasta tarvitsee humanitaarista apua, kuten perusterveydenhuoltoa, puhdasta vettä ja koulutusta.

Syyrian sisällä kaksi miljoona lasta on jäänyt koulun ulkopuolelle. Jopa viisi miljoonaa syyrialaista on viime kuukausien aikana kärsinyt jatkuvista vesikatkoksista.

Yli neljä miljoonaa syyrialaista on paennut kotimaastaan sen jälkeen, kun konflikti lähes viisi vuotta sitten alkoi. Puolet pakolaisista on lapsia.

Lähialueen maat tarvitsevat tukea

EU:n tilastojen mukaan syyrialaiset ovat suurin Eurooppaan saapuva pakolaisryhmä. Silti valtaosa Syyrian pakolaisista on sijoittunut lähialueelle. Syyrian naapurimaissa tarvitaankin huomattavaa tukea.

Suurimman taakan kantaa Turkki, jossa asuu lähes kaksi miljoonaa syyrialaispakolaista. 4,8 miljoonan asukkaan Libanonissa asuu 1,1 miljoonaa syyrialaista. Jordaniaan on hakeutunut 630 000 syyrialaispakolaista.

UNICEF on pyytänyt tälle vuodelle noin 903 miljoonaa dollaria eli 807 miljoonaa euroa hätäapuohjelmiensa toteutukseen Syyriassa ja lähialueella. Summasta on koossa alle puolet.

Voit auttaa Syyrian lapsia lahjoittamalla osoitteessa www.unicef.fi/lahjoita

Julkaistu10.9.2015