Ebolan sulkemat koulut auki myös Liberiassa

Laita hyvä jakoon Whatsapp
16.2.2015

Koululaisten lämpö mitataan taudin varalta päivän aluksi.

Guineassa on 12 000 koulua, joista lähes kaikki ovat auenneet. Päivän aluksi koululaisilta mitataan kuume. Sama käytäntö otetaan käyttöön myös Liberiassa. © UNICEF/NYHQ2015-0055/UNMEER Martine Perret
Guineassa on 12 000 koulua, joista lähes kaikki ovat auenneet. Päivän aluksi koululaisilta mitataan kuume. Sama käytäntö otetaan käyttöön myös Liberiassa. © UNICEF/NYHQ2015-0055/UNMEER Martine Perret

Ensimmäiset koulut aukesivat tänään Liberiassa sen jälkeen, kun ebola oli pitänyt oppilaitosten ovet kiinni seitsemän kuukautta. Viime kuussa kouluun päästiin jo Guineassa, jossa ebola keskeytti niin ikään opetuksen.

UNICEF kumppaneineen työskentelee Guinean kokemusten pohjalta, jotta tauti saataisiin pidettyä kurissa myös Liberian kouluissa. Guineassa 1,3 miljoonaa lasta on palannut opintojensa pariin. Lasten lämpö mitataan päivän aluksi, ja heidän tulee pestä kätensä ennen luokkaan tuloa.

- Emme odota kaikkien koulujen avautuvan välittömästi. Tyypillisesti kestää noin kuukauden ennen kuin suurin osa lapsista käy jälleen koulua. Sinä aikana viranomaiset tekevät töitä, jotta olosuhteet olisivat mahdollisimman turvalliset, kommentoi UNICEFin Keski- ja Länsi-Afrikan aluejohtaja Manuel Fontaine.

UNICEF on kouluttanut opettajia ebolan leviämisestä ja toimittanut kouluihin saippuaa ja muita hygieniatarvikkeita.

Guineassa lähes kaikki koulut ovat avautuneet ja koulua käy 85 prosenttia niistä lapsista, jotka osallistuivat opetukseen ennen epidemiaa.

- Liberiassa on opittu paljon Guinean onnistumisesta. Sierra Leonessa opitaan puolestaan Liberialta, Fontaine sanoo.

Koulut eivät auenneet syksyllä kolmessa ebolasta pahiten kärsivässä maassa, ja viiden miljoonan lapsen opinnot keskeytyivät. Guineassa ensimmäiset koulut avattiin uudelleen 19. tammikuuta. Sierra Leonessa opetuksen on määrä jatkua maaliskuussa.

Kuule UNICEFin toiminnasta ja tilaa Unicefin uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet säännöllisesti missä liikumme ja kuinka autamme maailmalla? Uutiskirje ilmestyy noin 1–2 kertaa kuukaudessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.