Siirry sisältöön

Ebolan sulkemat koulut auki myös Liberiassa

Koululaisten lämpö mitataan taudin varalta päivän aluksi.

Uutinen
Guineassa on 12 000 koulua, joista lähes kaikki ovat auenneet. Päivän aluksi koululaisilta mitataan kuume. Sama käytäntö otetaan käyttöön myös Liberiassa. © UNICEF/NYHQ2015-0055/UNMEER Martine Perret

Ensimmäiset koulut aukesivat tänään Liberiassa sen jälkeen, kun ebola oli pitänyt oppilaitosten ovet kiinni seitsemän kuukautta. Viime kuussa kouluun päästiin jo Guineassa, jossa ebola keskeytti niin ikään opetuksen.

UNICEF kumppaneineen työskentelee Guinean kokemusten pohjalta, jotta tauti saataisiin pidettyä kurissa myös Liberian kouluissa. Guineassa 1,3 miljoonaa lasta on palannut opintojensa pariin. Lasten lämpö mitataan päivän aluksi, ja heidän tulee pestä kätensä ennen luokkaan tuloa.

- Emme odota kaikkien koulujen avautuvan välittömästi. Tyypillisesti kestää noin kuukauden ennen kuin suurin osa lapsista käy jälleen koulua. Sinä aikana viranomaiset tekevät töitä, jotta olosuhteet olisivat mahdollisimman turvalliset, kommentoi UNICEFin Keski- ja Länsi-Afrikan aluejohtaja Manuel Fontaine.

UNICEF on kouluttanut opettajia ebolan leviämisestä ja toimittanut kouluihin saippuaa ja muita hygieniatarvikkeita.

Guineassa lähes kaikki koulut ovat avautuneet ja koulua käy 85 prosenttia niistä lapsista, jotka osallistuivat opetukseen ennen epidemiaa.

- Liberiassa on opittu paljon Guinean onnistumisesta. Sierra Leonessa opitaan puolestaan Liberialta, Fontaine sanoo.

Koulut eivät auenneet syksyllä kolmessa ebolasta pahiten kärsivässä maassa, ja viiden miljoonan lapsen opinnot keskeytyivät. Guineassa ensimmäiset koulut avattiin uudelleen 19. tammikuuta. Sierra Leonessa opetuksen on määrä jatkua maaliskuussa.

Julkaistu16.2.2015