1.10.2014

Tuhannet lapset jääneet orvoiksi Ebolan vuoksi

UNICEF järjestää lapsille tukea ja turvaa sekä työskentelee lasten kohtaamaa syrjintää vastaan. UNICEF kouluttaa esimerkiksi Ebolan sairastaneita aikuisia lasten avuksi.

Sierraleonelainen Rose, 5, menetti vanhempansa ja siskonsa Ebolalle. Hän sairastui myös itse, mutta parani. Nyt hän asuu veljensä kanssa UNICEFin tukemassa keskuksessa ja yrittää toipua kokemastaan. Rosella on kädessään todistus siitä, että hän ei kanna Ebola-virusta.
Sierraleonelainen Rose, 5, menetti vanhempansa ja siskonsa Ebolalle. Hän sairastui myös itse, mutta parani. Nyt hän asuu veljensä kanssa UNICEFin tukemassa keskuksessa ja yrittää toipua kokemastaan. Rosella on kädessään todistus siitä, että hän ei kanna Ebola-virusta.
© UNICEF Sierra Leone/2014/Dunlop

Ainakin 3 700 lasta Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa on menettänyt joko yhden tai molemmat vanhempansa Ebolalle. Monet kohtaavat syrjintää, sillä heidän pelätään kantavan tautia.

- Nämä lapset tarvitsevat kipeästi tukea. Yleensä orpolapset saavat uuden kodin sukulaistensa luota, mutta Ebolan pelko on osoittautunut perhesiteitä vahvemmaksi, kertoo UNICEFin Keski- ja Länsi-Afrikan alueen johtaja Manuel Fontaine.

Avun sijaan lapset joutuvat jopa hylätyiksi.

UNICEF arvioi Ebola-orpojen määrän kaksinkertaistuvan lokakuun puoleen väliin mennessä, sillä Ebolaan kuolleiden määrä jatkaa kasvuaan. Noin 14 prosenttia sekä sairastuneista että kuolleista on alle 15-vuotiaita lapsia.

Luovia ja rohkeita toimia

UNICEF työskentelee monin tavoin saadakseen lapsille tukea.

- Näin laaja ja poikkeuksellinen kriisi edellyttää luovia ja rohkeita toimia, Fontaine sanoo.  

Esimerkiksi Sierra Leonessa UNICEF kouluttaa yli 2 500 Ebolasta selvinnyttä aikuista tukemaan lapsia, jotka ovat joutuneet taudin vuoksi karanteeniin. Ebolan sairastaneet ovat saaneet taudille immuniteetin.

Vanhempien sairastumisen vuoksi karanteeniin joutuneet lapset tarvitsevat lohtua ja syliä. Jo vanhemmista eroon joutuminen on heille rankkaa – eikä kukaan voi luvata lapsille, että heidän vanhempansa edes selviävät.

Orvoksi jääneille lapsille UNICEF pyrkii järjestämään turvallisen paikan asua. Yhdessä kumppaneidemme kanssa perustamme väliaikaisia keskuksia Ebolan orpouttamille lapsille ja etsimme lasten muita sukulaisia.

Olennainen osa työtämme on lapsiin kohdistuvan syrjinnän ehkäiseminen, jotta nämä otetaan taas osaksi yhteisöjä. Tätä työtä teemme tiiviisti yhdessä paikallisten viranomaisten ja yhteisöjen kanssa.

Vasta neljännes rahoituksesta kerätty

Hyvästä työstä huolimatta suurin osa lapsista jää edelleen vaille tarvitsemaansa tukea.

- Työhön tarvitaan yksinkertaisesti enemmän varoja, Fontaine kertoo.

UNICEF tarvitsee noin 155 miljoonaa euroa, jotta se voi taistella Ebolaa vastaan puoli vuotta viidessä Länsi-Afrikan maassa. Varoista on kerätty vasta 25 prosenttia.

Auta Ebolan lapsiuhreja, lahjoita »

Lue lisää Ebola-epidemiasta »