Hoppa till innehållet
Koululaiset työskentelevät tietokoneilla.

Perhe – huolenpidon ja hoivan perusyksikkö

Speltid: 30 min.
Årskurser: 3.-6. , 1.-2.
Läroämne: äidinkieli ja kirjallisuus, katsomusaineet, ympäristöoppi, yhteiskuntaoppi
Produkttyper: Tehtävät

Tavoitteet:

• Käsitellä lapsen oikeutta huoltajiin.
• Ymmärtää perheen rooli huolenpidon ja hoivan perusyksikkönä.

Tarvikkeet:

Kyniä, paperia, Lapsella on oikeus -kortit (1.-4. luokka) tai Lapsen oikeuksien sopimus lyhennettynä (5.–6. luokka). Liitteet sivun alaosassa.

Ohjeet:

  1. Harjoituksen alustuksena toimii Yhtä perhettä -harjoitus. Kerro, että seuraavaksi pohditte, millä tavoin perheessä huolehditaan lapsesta ja millaista huolenpitoa lapset tarvitsevat huoltajiltaan.
  2. Pyydä oppilaita keskustelemaan parin kanssa, mitä asioita he tekevät arjessa perheensä kanssa ja millä tavoin perhe tai perheen aikuiset huolehtivat lapsista.
  3. Kootkaa oppilaiden ajatuksia taululle.
  4. Pyydä oppilaita valitsemaan jokin taululle kirjoitettu asia ja piirtämään kuva, miten perhe, perheen aikuinen tai aikuiset huolehtivat tilanteessa lapsesta.
  5. Keskustelkaa, mihin lapsen oikeuteen lasten piirtämä kuva liittyy. Voit jakaa oppilaille tueksi Lapsella on oikeus -kortit tai Lapsen oikeuksien sopimuksen lyhennettynä.

Purku:

  1. Kerro, että lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan vanhemmilla tai laillisilla huoltajilla on ensisijainen ja yhteinen vastuu lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä lapsen edun mukaisesti. Lapsella on lähtökohtaisesti oikeus elää vanhempiensa kanssa, jos hänellä on hyvä ja turvallista olla heidän kanssaan. Vanhemmistaan erossa asuvalla lapsella on oikeus tavata ja pitää säännöllisesti yhteyttä kumpaankin vanhempaansa. Tapaaminen voidaan estää, jos se on lapsen edun vastaista. Lisäksi valtion, eli myös opettajien, on kunnioitettava ja tuettava vanhempien tai muiden lapsen huoltajien vastuuta, oikeuksia ja velvollisuuksia lapsen kasvatuksessa.
  2. Kertaa, että perheitä on monenlaisia eikä ole olemassa yhtä oikeanlaista perhettä. Tärkeintä on, että lapsella on hyvä olla ja että lapsella on elämässään turvallinen aikuinen, joka huolehtii hänestä. 

Öppna bilagan

Suomeksi

Uppgift En del av materialet

Lärare, få mer information om vad vi gör. Beställ vårt nyhetsbrev.

Få regelbunden information om vad vi gör och hur du kan vara med och förändra barns liv. Du kan avbryta en prenumeration när som helst.

Vi behandlar de personuppgifter du givit enligt EUs dataskyddsförordning och så som vi redogör för i dataskyddsbeskrivningen.