Lapsen oikeuksien käsikirja

Laita hyvä jakoon Whatsapp

Lapsen oikeuksien sopimuksen käsikirja on käytännön työkalu lapsen oikeuksien edistämiseen.

UNICEFin Lapsen oikeuksien sopimuksen käsikirja on tarkoitettu kaikille lapsikysymysten parissa työskenteleville tahoille. Kirja ohjaa soveltamaan lapsen oikeuksien yleissopimusta käytännön työssä: lainsäädännössä, politiikassa, ohjelmatyössä, hallinnossa ja aivan tavallisessa arjessa.
 
YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus syntyi 1989 ja se ratifioitiin Suomessa 1991. Sopimuksen tavoitteena oli luoda lapsiystävällinen maailma ja yhteiskunta. Lapsen oikeuksien sopimuksen käsikirja luotiin viemään tätä missiota eteenpäin: vahvistamaan sopimuksen asemaa ja helpottamaan sen soveltamista.
 
Kirja on käytännön työkalu ja sen läpileikkaavana ajatuksena on osoittaa lapsen oikeuksien kokonaisvaltainen luonne: ne ovat jakamattomia ja toisistaan riippuvaisia. YK:n lapsen oikeuksien komitean vahva toive on, että kirjan myötä lapsen oikeudet heräävät täyteen eloon.
 
Kirja on käännös ja lyhennelmä teoksesta Implementation Handbook for the Convention on the Rights of the Child, jonka on tehnyt UNICEFille Rachel Hodgkin ja Peter Newell. Suomalaista lukijaa varten jokaisen artiklan kohdalle on lisätty luku kyseisen artiklan toteutumisesta Suomen lainsäädännössä, ne on kirjoittanut oikeustieteen tohtori Sami Mahkonen. Kirjan on toimittanut Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki.

Implementation Handbook for theConvention on the Rights of the Child ja sen uudistettu kolmas painos on nyt ladattavissa myös ilmaisena e-kirjana (.pdf) UNICEFin kansainvälisiltä sivuilta.

Lapsen oikeuksien käsikirjaa voi ostaa esimerkiksi suoraan kustantajalta.