Luokka-aste: 1.-2., 3.-6. , 7.-9., lukio ja keskiaste
Oppiaine: liikunta, yhteiskuntaoppi, ympäristöoppi, äidinkieli ja kirjallisuus, terveystieto, katsomusaineet, maantieto

* Tämä ohjeistus on tarkoitettu kouluille, jotka ovat ilmoittautuneet UNICEF-kävelyyn. Jos haluat ilmoittaa koulusi nyt mukaan, se onnistuu UNICEF-kävelyn nettisivuilla*

UNICEF-kävely turvallisesti lähiopetuksessa

Viranomaisohjeistukset kouluille koronatilanteen jatkuessa aiheuttavat ymmärrettävästi monenlaisia pohdintoja ja poikkeuksia opetuksen järjestämiseen. UNICEF-kävelyn toteuttaminen onnistuu mainiosti myös vallitsevassa tilanteessa – onhan kyseessä ulkona liikkuminen!

UNICEF-kävelyn ei myöskään tarvitse olla koko koulun tapahtuma, vaan toteutus ryhmittäin onnistuu helposti.

Tässä vinkkimme helppoon ja turvalliseen UNICEF-kävelyyn lähiopetuksessa:

 • Porrastakaa tarvittaessa toteutus niin, että oppilaat kulkevat pienryhmissä tai pareittan.

 • Voitte halutessanne jakaa tapahtuman toteuttamisen useammalle päivälle.

 • Eri ryhmät voivat osallistua tapahtumaan eri tavoin: kävely kouluympäristössä, liikuntarata koulun pihalla, kävely metsässä, muu opettajan valitsema liikuntamuoto.

 • Totetuttakaa UNICEF-kävely kunkin ryhmän liikuntatunnilla.

 • Riittävät turvavälit liikkuessa.

 • Käsienpesu ennen liikuntaa ja liikunnan jälkeen.


UNICEF-kävely turvallisesti etäopetuksessa

Mikäli osa tai kaikki oppilaista ovat UNICEF-kävelypäivänne aikaan etäopetuksessa, onnistuu osallistuminen mainiosti myös kotoa käsin.

Aivan kuten perinteisessä UNICEF-kävelyssä, etätoteutuksessa opitaan lapsen oikeuksista ja UNICEFin työstä, sekä kerätään liikkumalla varoja Myanmarin lasten koulunkäynnin tukemiseen. Oppilaat hankkivat sponsoreita, jotka lahjoittavat oppilaan liikuntasuorituksista itse määrittelemänsä summan UNICEFin työhön Myanmarissa.

Mikäli koulunne on jo ilmoittautunut mukaan tälle lukuvuodelle, voitte alkaa toteuttamaan etäkävelyä suoraan alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Jos haluat ilmoittaa koulusi nyt mukaan, se onnistuu UNICEF-kävelyn nettisivuilla. Etänä toteutettavan UNICEF-kävelyn ohjeistus opettajille

 1. Päättäkää koulussanne, koskeeko etätoteutus kaikkia vai osaa oppilaista – tunnette parhaiten oppilaidenne etäopiskelutilanteen ja valinta on teidän.

 2. Valitkaa vapaasti toteutustapa ja muokatkaa oppilaille jaettava ohjeistus (ks. alempana) sen mukaiseksi. Voitte muokata oppilaan ohjeeseen haluamanne liikuntamuodon, kuten vaihtaa kävelemisen tilalle esim. lihaskuntotreenin.

 3. Järjestäkää oppilaille UNICEF-kävelyn passit ja sponsorikuoret, jotka löytyvät koulullenne postitetusta materiaalipaketista.

 4. Tiedottakaa koteja etänä toteutettavasta UNICEF-kävelystä esimerkiksi hyödyntämällä alla olevaa Wilma-pohjaa.

 5. Lähettäkää oppilaille alempana tältä sivulta löytyvä oppilaan ohje, joka sisältää opiskelumateriaalin. Sen voi kopioida tästä suoraan linkkeineen vaikkapa Whatsappiin tai muuhun käyttämäänne alustaan.Etänä toteutettavan UNICEF-kävelyn info kotiväelle

Arvoisat sponsorit,

______________ koulu osallistuu UNICEF-kävelyyn vallitsevasta tilanteesta johtuen etänä. Haluamme kannustaa oppilaita liikkumaan myös etäopiskellessa. Oppilaat saavat omat ohjeet UNICEF-kävelyyn, joissa yhdistyy liikunta sekä opetussuunnitelman mukainen ihmisoikeus- ja globaalikasvatus.

Samalla kerätään varoja Myanmariin, yhteen Aasian köyhimmistä maista. Lasten koulutusta tukemalla vaikutetaan ratkaisevasti kehittyvän maan koko tulevaisuuteen. Koulussa opitut tiedot ja taidot hyvästä hygieniasta ja terveydestä ovat elintärkeitä myös koronan kaltaisten epidemioiden torjumisessa.

UNICEF-kävelyssä oppilaat pyytävät teidät sponsoroimaan liikuntasuorituksiaan itse valitsemallanne summalla. Tapahtuman jälkeen oppilas näyttää UNICEF-kävelytapassinsa, johon merkittyjen suoritusten määrä kerrotaan valitsemallanne summalla. Loppusumma kertoo kokonaislahjoituksen. Lahjoittaminen on vapaaehtoista. Oppilas voi osallistua myös ilman sponsoreita.

Sponsorina voi toimia kuka tahansa oppilaan lähipiirin aikuinen. Lahjoituksen pääsee tekemään suoraan koulun omalta lahjoitussivulta: https://www.unicef.fi/unicef-kavely/sponsorille/.Etänä toteutettavan UNICEF-kävelyn ohjeistus oppilaille

Voitte kopioida alla olevat ohjeet kokonaisuudessaan oppilaille esim. Whatsappiin, Wilmaan, Google Clasroomiin tai muuhun alustaan.

Hei oppilas, tervetuloa osallistumaan UNICEF-kävelyyn etäkoulusta käsin!

Tänä syksynä UNICEF-kävelyä ei voida järjestää koulullanne perinteisessä muodossa. Tässä saat ohjeet erilaiseen tapaan osallistua UNICEF-kävelyyn ja auttaa Myanmarin koululaisia hauskalla tavalla. Opit itse samalla uutta.

 1. Katso video 9-vuotiaasta Nann San Ohnista ja tee videon alla oleva tehtävä: www.unicef.fi/koulut/ihmisoikeus-ja-globaalikasvatusmateriaalit/videot/minun-koulupaivani. UNICEF-kävelyssä kerätään varoja Nann San Ohnin kotimaahan Myanmariin.

  Huom. Jos sinua jäi mietityttämään videosta jokin asia, kysy siitä opettajaltasi tai aikuiselta kotona.

 2. Katso seuraavaksi video, jossa kerrotaan, mistä UNICEF-kävelyssä on kyse sekä tsempataan sponsorien hankkimiseen: https://youtu.be/Hnq2Wt3BN8M

 3. Videolla kerrottiin, että UNICEF-kävely on koko koulun yhteinen tempaus. Tällä kertaa osallistut siihen itsenäisesti kotoa käsin. UNICEF-kävelyssä kerätään suorituksia kodin lähellä liikkumalla. Yksi 5 minuutin pituinen kävely tai juoksu on yksi suoritus. Kohta selviää lisää!

 4. Lähtisikö joku sponsoriksesi? Olet saanut opettajalta sponsorikuoren.  Kirjaa siihen hankkimasi sponsorit ja heidän lupaamansa lahjoitussummat, jonka he lupaavat lahjoittaa UNICEFin työhön  jokaisesta liikuntasuorituksestasi. Jos sinulta puuttuu kuori jostakin syystä, kirjoita ylös paperille oma lista sponsoreistasi. Voit toki osallistua, vaikka sinulla ei olisi sponsoria.

 5. Liikuntasuoritukset kerätään passiin, jonka olet saanut opettajalta. Jos sinulla ei jostain syystä ole UNICEF-kävelypassia, voit myös askarrella oman passin - se saa olla minkälainen tahansa.

 6. Lähde kävelemään tai juoksemaan! Noudata koulusi ja kotisi sääntöjä ja koronaohjeita, kun olet ulkona. Kysy myös huoltajaltasi, milloin ja missä saat liikkua. Ota kellosta tai kännykällä aikaa. Saat yhden liikuntasuorituksen, kun kävelet tai juokset 5 minuuttia. Kun olet palannut kotiin, merkitse passiisi, kuinka monta suoritusta sait. Merkitse suoritukset värittämällä tai laittamalla rakseja tai tarroja passissa oleviin ympyräkohtiin.

 7. Jos sinulla on sponsori tai sponsoreita, näytä heille kuinka monta liikuntasuoritusta sait. Sponsorit pääsevät maksamaan lupaamansa summan tällä sivulla: www.unicef.fi/unicef-kavely/sponsorille/

 8. Katso vielä kiitosvideo: https://youtu.be/6DD9uJPw5gI
  Voit myös lähettää sen sponsoreille tai katsoa sen yhdessä kotona perheenjäsenesi kanssa.

 9. Kiitos paljon, kun olit mukana UNICEF-kävelyssä <3
  Yhdessä olemme kaikkien maailman lasten puolella!

 


Ideoita opetukseen ja aiheita aamunavauksiin. Tilaa opettajien uutiskirje

Opettajille suunnattu ihmisoikeus- ja globaalikasvatuksen uutiskirje ilmestyy noin neljä kertaa vuodessa ja voit peruuttaa sen milloin tahansa.

Antamiasi henkilötietoja käsitellään EU:n tietosuoja-asetuksen mukaisesti tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Lisätietoja täällä.