Dokumentit ja animaatiot


Tilauslomakkeeseen
Selaa muita ihmisoikeuskasvatusmateriaaleja kestävään kehitykseen tähtäävässä globaalikasvatuksessa

Näytteet videoista löytyvät  klikkaamalla videon kuvaa (videot avautuvat Youtubessa). Huomioithan, että videot on jaettu kahteen tai kolmeen osaan. Myös jatko-osat löytyvät helposti.

Animoidut artiklat (1.-6. lk.)
Lyhyissä animaatioissa esitellään lapsen oikeuksien sopimuksen 15 artiklaa. 

 

Traoren perheen lapset koulumatkalla Malissa
Kaikki lapset kouluun Malissa (2012, 2x5 min, 1.lk.−> ja 7.lk.−>)
DVD sisältää kaksi lyhyttä dokumenttia kahdesta kylästä. "Koko kylä koulussa" seuraa Traorén perheen arkipäivää ja "Kadian tarina" kertoo  14-vuotiaan Kadian koulunkäynnistä.

 

Koulu mangopuiden alla (2011, 15 min, 1.lk. −>
Madagaskarilla koulunkäynti ei ole itsestäänselvyys. Judith ja Joel kertovat koulutuksen merkityksestä ja tulevaisuuden haaveistaan. 

 

Rakkaat vanhemmat (2010, 1,5 min,  esim. vanhempainiltoihin)
Lapset vetoavat vanhempien velvollisuuteen opettaa heitä elämään yhdessä erilaisten ihmisten kanssa. Lapsen oikeuksien päiväksi 20.11.2010 tuotettu video.
  • DVDn voi tilata lähettämällä postitustiedot asiakaspalvelu(at)unicef.fi.
  • Katso Youtubessa.

 

Kaikki lapset kouluun (2010, 10 min, 1. lk.−> )
Millainen on hyvä koulu Afrikassa? Mikä takaa sen, että koulussa opitaan hyvin, kaikki viihtyvät siellä ja käyvät koulun loppuun. Mikä on koulutuksen merkitys?

 

Meidän oikeutemme (2009,  8 min, 3. lk.−>).
Kaikkia alle 18-vuotiaita turvaa YK:n Lapsen oikeuksien sopimus. On tärkeää, että päättäjät, lasten parissa työskentelevät, vanhemmat ja erityisesti kaikki lapset tuntevat lapsen oikeudet. DVD antaa perustiedot lasten oikeuksista.Paulina odottaa (2008,  9 min, 1.-6. lk.)
Tutustutaan Paulinan elämään Ijitun kylässä Pohjois-Tansaniassa. Paulina pitää kovasti koulunkäynnistä ja yksi hänen peloistaan onkin, että hän joutuisi lopettamaan koulun kesken.Tansanialainen saippua (2008, 9 min, 7.lk.−>)
Sabuni haluaisi isona lääkäriksi. Unelman toteutumiselle on monia esteitä. Videolla kerrotaan millaisia haasteita 18-vuotias Sabuni kokee ja millaista elämää hän viettää Kabitan kylässä Pohjois-Tansaniassa.

 

Latrin päivä Laosissa (2006, 15 min, 1.-6. lk.)
Videolla tutustutaan 14-vuotiaan Latrin elämään Etelä-Laosissa, Wapin kylässä. Latri on onnellinen, sillä hän käy koulua, toisin kuin monet ikätoverinsa. Videon avulla voi siirtyä päiväksi Laosiin.
  • Ei tilattavissa
  • Katso Youtubessa Osa 1 ja  Osa 2
Eritrea – vesi vähissä (2005,13 min, tekstitys su/ru 5. lk.−> )
Englanninkielinen dokumentti Itä-Afrikan vesiongelmista ja niiden ratkaisuista. Likainen vesi lisää sairastumisia.  Moni tyttö ei ehdi käydä koulua, kun vedenhakuun kuluu monta tuntia päivässä.Anna, Bazil ja ihmiskauppias - lyhytelokuva lapsikaupasta (2004, 26 min, 3.-6. lk.) Filmi ranskankielinen, tekstitys suomeksi
Ystävykset Anna ja Bazil käyvät samaa koulua ja asuvat samassa kylässä Beninissä. Eräänä päivänä kylään saapuu vieras mies, joka vie Annan kaupunkiin.  Anna ei enää tulekaan kouluun. Bazil päättää pelastaa ystävänsä.Varastettu lapsuus -
lapsikauppa Beninissä (2004, 12 min, 5. lk.−>)
YK:n arvion mukaan vuosittain yli miljoona lasta ostetaan ja myydään. Benin on yksi lapsikaupan keskuksista. Tapaamme nuoria, jotka ovat joutuneet kaupan uhreiksi. Yläkouluversio sisältää myös UNICEFin Hyvän tahdon lähettiläs Robbie Williamsin lyhytelokuvan lapsikauppaa vastaan.

 

Veronique - Tshadin tyttö (2001, 12 min, 1.-9. lk.)
Tshad on köyhä maa, missä kaikilla lapsilla ei ole mahdollisuutta koulunkäyntiin. 12-vuotias Veronique asuu Tshadissa Mondon kylässä. Mondon kylässä on onneksi kaivo. Lasten aika ei kulu veden haussa, vaan he voivat käydä koulua.

 

Kun UNICEF auttoi Suomea (2000, 9 min)
Suomi sai apua UNICEFilta vuosina 1946-1951. Kaksi koostetta Suomessa 40- ja 50-luvulla kuvatusta materiaalista.  
  • Kun UNICEF auttoi Suomea: Katso Youtubessa.
  • Suomalaislapsetkin ovat saaneet  UNICEFin avustusta:Katso Elävä arkisto
  • Kun UNICEF auttoi Suomea DVDn voi tilata lähettämällä postitustiedot osoitteeseen asiakaspalvelu@unicef.fi.Maailma käsissämme (2000, 12 min, 7. lk.−>)
Kaikilla lapsilla on oikeus lapsuuteen ja hyvään elämän alkuun. Kuitenkin miljoonat lapset ja nuoret elävät maailmassa, josta nämä oikeudet puuttuvat. Aiheina mm. aids, sota ja pakolaisuus.Meena joutuu töihin (2000, 15 min, 0.-3. lk.)
Meena-tyttö asuu pienessä kylässä vanhempiensa ja sisarustensa kanssa. Kun Meenan isä joutuu lähtemään kaupunkiin töihin, Meena ja Raju-veli lähtevät mukaan. Kaupungissa moni asia on toisin kuin perhe kuvitteli. Meena pääsee kouluun (2000, 12 min, 0.-3. lk.)
Meenan isä ei päästä tyttöä kouluun, mutta papukaija Mithu opettelee oppitunnit ulkoa ja opettaa kotona Meenaa laskemaan. Eräänä päivänä yksi kanoista on kateissa. Meenan laskutaitojen ansiosta rosvo saadaan kiinni.
Meena ja uusi ystävä (2000,12 min, 0.-3. lk.)
Eräänä päivänä Meenan kouluun tulee uusi oppilas, jolla on vaikeuksia oppimisessa. Meena ja hänen koulukaverinsa suhtautuvat kukin eri tavalla erilaisuuteen, jotkut kiusaamalla ja jotkut auttamalla.