1. Koulun uusi pumppukaivo

(Teema: puhdas vesi)

Brenda Chambokon kouluun on saatu uusi pumppukaivo. Koko koulu iloitsee asiasta, sillä kaivon vesi on puhdasta ja oppilaat pysyvät näin terveinä. Brenda kertoo, että aikaisemmin vesi piti hakea toisesta kylästä, jonne oli pitkä matka. Aina lapset eivät jaksaneet kävellä pitkää matkaa, vaan ottivat vettä läheisestä joesta. Joen vesi oli kuitenkin hyvin likaista. Monet jättivät myös pesemättä kätensä vessassa käynnin jälkeen. Huonon hygienian vuoksi taudit levisivätkin nopeasti koululla. Nyt lapset kuitenkin tietävät, että kädet on tärkeää pestä puhtaalla vedellä.

Kaivo on rakennettu koulun lähelle UNICEFin avustuksella. Oppilaat saavat näin puhdasta vettä. Isommat lapset auttavat pienempiä pumppaamalla heillekin vettä. Koululla on alettu myös istuttaa puita ja kukkia, joita lapset voivat kastella pumpusta saadulla vedellä.

12-vuotiaan Brendan koulussa on paljon orpoja oppilaita, joille koulun viihtyvyys on tärkeää, sillä koulu on heille kuin koti. Myös Brenda on menettänyt vanhempansa ja asuu isoäitinsä kanssa. ”Koulu on hyvin tärkeä asia minulle. Haluan opiskella ja tulla isona opettajaksi,” hän sanoo ylpeänä.

Kaivoa pääsevät hyödyntämään myös koulun lähettyvillä asuvat ihmiset. Näin kyläläiset saavat puhdasta vettä eivätkä lapset enää sairastu niin helposti. Vettä ei enää myöskään tarvitse noutaa kaukaa ja aikaa jää muuhunkin, kuten tyttöjen koulunkäyntiin. UNICEFin ansiosta koulun oppilaat ja kyläläiset pysyvät terveinä. Oppilaat ja opettajat saavat myös nauttia viihtyisämmästä kouluympäristöstä. Se on monelle koululaiselle tärkeä asia.

Maailman vesipäivänä 22.3.

SADETANSSIA AAMUNAVAUKSESSA

Vesipäivänä voitte katsoa aamulla pienen videon YouTubesta  puhtaaseen veteen liittyen. Videolla Kauniaisten Mäntymäen koulun oppilaat tanssivat sadetanssin, jonka mukaansatempaava koreografia on helppo opetella. Videon löydät osoitteesta  http://youtu.be/-Pd1JDK2jPA ja alkuun voi kertoa: "22.3. on maailman vesipäivä ja katsomme puhtaan veden merkitykseen liittyvän videon, jonka avulla voi myös opetella sadetanssin". 

Jos koulunne tanssikokeilun perusteella innostuu osallistumaan UNICEFin sadetanssitempauksen järjestämiseen näkyvästi omalla paikkakunnalla huhtikuun lopussa muutenkin kuin omaksi iloksi, katsokaa osallistumisohjeet tästä.