Tuemme monin tavoin Suomessa asuvia lapsia koronaepidemian keskellä.
Tunnistimme keväällä 2020 kolme tukea kaipaavaa kohderyhmää kotimaassa:
Lapsiperheet ja lapset
Teimme videon, jossa 4-vuotias Sylvi opastaa, miten kädet pestään oikein.
Tuotimme lasten iloksi ja ajankuluksi kymmenittäin satutuokioita, joissa pitkään UNIICEFin kanssa kouluyhteistyötä tehnyt kirjailija Timo Parvela ja Suomen UNICEFin hyväntahdon lähettiläs, kirjailija Eppu Nuotio lukivat videolla lastenkirjojaan.
On tärkeää, että lasten omat näkemykset ja kokemukset otetaan huomioon päätöksenteossa. Teimme päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille kyselyn korona-ajasta ja toimitimme sen tulokset päättäjien tietoon.
Sylvin käsienpesuohjeet tavoittivat yli neljännesmiljoona ihmistä ja muun muassa Ranskan UNICEF jakoi videota omilla sosiaalisen median kanavillaan.
Oppilaat ja opettajat joutuivat ottaamaan koronakeväänä valtavan digiloikan ja siirtymään etäopetukseen.
Kokosimme opettajille vinkkejä siihen, miten koronasta voi puhua lasten kanssa.
Tarjosimme opettajille etäopetukseen soveltuvia globaalikasvatuksen materiaaleja ja toteutimme kouluvierailumme etänä.
Järjestimme opettajille webinaarin siitä, kuinka opettaja voi tukea erityisesti vaikeimmassa asemassa olevia lapsia etäopetuksen aikana.
Koronakriisissä kuntien viranomaiset ja työntekijät ovat avainasemassa varmistamaan, että heikoimmassa asemassa olevat lapset ja perheet saavat tarvitsemansa avun. Kuntatasolla tehdään jopa 90% lasten hyvinvointiin vaikuttavista hallinnollisista päätöksistä.
Kokosimme yhdessä Lapsiystävällinen kunta -mallissamme mukana olevien kuntien kanssa poikkeustilanteen hyviä käytäntöjä kaikkien Suomen kuntien käyttöön.
Tukemalla henkilöstöä poikkeusoloissa työnantaja pitää kiinni arvokkaimmasta pääomastaan – työntekijöistään. Perheystävällisistä käytännöistä kannattaa pitää kiinni, sillä lasten hyvinvointi on suoraan yhteydessä siihen, miten vanhemmat jaksavat työelämässä.
Kunnissa on ennätysvauhtia kehitetty kekseliäitä tapoja toimia, kun haavoittuvimpien lasten hyvinvointia on turvattu. Nyt tarvitaan malttia säästöpäätöksissä ja yhteistyötä yli toimialojen.
“Poikkeustilakevät on ollut osalle koululaisista äärimmäisen raskas. Nyt jos koskaan on tärkeää muistuttaa, että jokainen lapsi on yhtä arvokas, kouluarvosanoistaan riippumatta”, sanoo UNICEFin asiantuntija Mia Malama.