Tuemme monin tavoin Suomessa asuvia lapsia koronaepidemian keskellä.

Tunnistimme keväällä 2020 kolme tukea kaipaavaa kohderyhmää kotimaassa:

  1. Lapsiperheet
  2. Opettajat
  3. Kuntapäättäjät ja -työntekijät

Lapsiperheet ja lapset

Teimme videon, jossa 4-vuotias Sylvi opastaa, miten kädet pestään oikein.

Tuotimme lasten iloksi ja ajankuluksi kymmenittäin satutuokioita, joissa pitkään UNIICEFin kanssa kouluyhteistyötä tehnyt kirjailija Timo Parvela ja Suomen UNICEFin hyväntahdon lähettiläs, kirjailija Eppu Nuotio lukivat videolla lastenkirjojaan.

On tärkeää, että lasten omat näkemykset ja kokemukset otetaan huomioon päätöksenteossa. Teimme päiväkoti- ja alakouluikäisille lapsille kyselyn korona-ajasta ja toimitimme sen tulokset päättäjien tietoon.

Sylvin käsienpesuohjeet tavoittivat yli neljännesmiljoona ihmistä ja muun muassa Ranskan UNICEF jakoi videota omilla sosiaalisen median kanavillaan.

Opettajat

Oppilaat ja opettajat joutuivat ottaamaan koronakeväänä valtavan digiloikan ja siirtymään etäopetukseen.

Kokosimme opettajille vinkkejä siihen, miten koronasta voi puhua lasten kanssa.

Tarjosimme opettajille etäopetukseen soveltuvia globaalikasvatuksen materiaaleja ja toteutimme kouluvierailumme etänä.

Järjestimme opettajille webinaarin siitä, kuinka opettaja voi tukea erityisesti vaikeimmassa asemassa olevia lapsia etäopetuksen aikana.

Kuntapäättäjät ja -työntekijät

Koronakriisissä kuntien viranomaiset ja työntekijät ovat avainasemassa varmistamaan, että heikoimmassa asemassa olevat lapset ja perheet saavat tarvitsemansa avun. Kuntatasolla tehdään jopa 90% lasten hyvinvointiin vaikuttavista hallinnollisista päätöksistä.

Kokosimme yhdessä Lapsiystävällinen kunta -mallissamme mukana olevien kuntien kanssa poikkeustilanteen hyviä käytäntöjä kaikkien Suomen kuntien käyttöön.