Siirry sisältöön

Katteettomia koronarokotelupauksia

Kolmannet rokoteannokset ovat täällä ja etelänmatkoja varaillaan. Samalla köyhimmissä maissa rokotekattavuus on vain neljä prosenttia.

Inka Hetemäki Näkökulma
Inka Hetemäki
Vanhaa miestä rokotetaan.

88 prosenttia petettyjä lupauksia on paljon petettyjä lupauksia. Näin suuri osuus köyhille maille luvatuista koronarokotteista on jäänyt toimittamatta.

Koronarokotteiden tiedettiin jakautuvan epätasa-arvoisesti. Mutta näin suureen epätasa-arvoon kukaan ei kai kukaan silti uskonut. Kun Pohjoismaissa yli 70 prosenttia väestöstä on saanut ensimmäisen rokotteen ja yli 60 prosenttia kaksi, maailmalla matalan tulotason maissa vain noin 4 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen rokotteen. Afrikan mantereen rokotekattavuus on vain kaksi prosenttia. Monessa vauraassa maassa, Suomessakin, on aloitettu jo kolmannet rokoteannokset.

Kansainvälisen rokotusyhteistyön COVAXin tavoitteena oli rokottaa viidesosa 92 matalan tulotason maiden asukkaista tämän vuoden loppuun mennessä. Rokotukset aloitettiin terveydenhuollon työntekijöistä sekä kaikkein haavoittuvaisimmista ryhmistä. COVAX perustettiin varmistamaan, että kaikki maailman ihmiset tulotasosta riippumatta saisivat koronarokotteen. UNICEFin rooli COVAX-yhteistyössä on rokotusten toimituksessa, mutta sillä ei ole ollut riittävästi mitä toimittaa. Katteettomien lupausten lisäksi toimituksia on haitannut rokotteiden liian pienet erät ja lyhyet varoitusajat. Lisäksi osa rokotteista on vanhentunut liian pian, eikä niitä ole ehditty jakaa eikä käyttää. 

Suomessa sosiaalinen media on alkanut täyttyä etelän rantakuvista ja yhteiskunta avautuu. Samaan aikaan itäisessä ja eteläisessä Afrikassa 40 prosenttia lapsista ja nuorista ei nyt käy koulua. Etelä-Aasiassa arvioidaan 240 000 alle viisivuotiaan lapsen jo kuolleen koronan seuraksiin. Teiniraskauksien määrä on noussut. Lapsityöläisten määrän ennakoidaan kasvavan lähes yhdeksällä miljoonalla. Köyhyys ja epätasa-arvo heikentävät yhteiskuntavakautta ja globaalia turvallisuutta. Tämä tulee näkymään myös yhä kasvavina pakolais- ja siirtolaisvirtoina.

Ei, korona ei ole ohi länsimaissakaan. Näin suuri määrä rokottamattomia ihmisiä yhteisellä maapallollamme vaikuttaa myös meihin. Se tarkoittaa myös uusien varianttien kehittymistä, josta Maailman terveysjärjestö WHO on ollut huolissaan. Kukaan ei ole turvassa ennen kuin kaikki on turvassa.

Viikko sitten pidetyssä, presidentti Joe Bidenin johtamassa, koronaa käsittelevässä huippukokouksessa tehtiin taas paljon lupauksia. Lupauksilla emme toisiamme pelasta, rokotteet on saatava köyhiin maihin nyt.

***

Voit tukea UNICEFin työtä rokotetasa-arvon hyväksi:


 Kukistetaan koronapandemia yhdessä

 

Päivitys 21.11.2021: matalan tulotason maiden rokotekattavuus nyt noin 6 prosenttia.

Julkaistu1.10.2021