Siirry sisältöön

Hurja vuosi 2021

Tuuli Hongisto Artikkeli
Tuuli Hongisto
Suojapukuun pukeutunut hoitaja kävelee sairaalasänkyjen keskellä.

2021! Mikä vuosi.

UNICEF täytti 75 vuotta poikkeuksellisissa olosuhteissa, mutta yksi asia ei muuttunut: jatkoimme työtämme lasten hyväksi niin kotimaassa kuin maailmallakin sitkeästi koronakriisistä huolimatta.  

Miltä 2021 näytti UNICEFin työssä? Tässä muutama poiminta.

Historian suurin
rokotusoperaatio käynnistyi!

Kenttähenkilökunta ohjaa suurta rahtilentokonetta.

Vuoden 2021 alkaessa valmistauduimme kaikkien aikojen suurimpaan rokotusoperaatioomme.

Otimme tehtäväksemme toimittaa koronarokotteet matalatuloisimpiin maihin COVAX-yhteistyössä kumppaniemme kanssa. Tavoitteenamme oli jakaa kaksi miljardia rokoteannosta 92 maahan. Helmikuussa pääsimmekin aloittamaan työmme ja toimitimme ensimmäiset rokotteet Ghanaan.

Mitä sitten saimme aikaiseksi?

Joulukuun 20. päivään mennessä lähes 800 miljoonaa rokoteannosta on toimitettu 144 maahan. Alkuperäisestä tavoitteesta ollaan vielä rutkasti jäljessä, sillä rokotteita ei yksinkertaisesti ole ollut riittävästi toimitettavaksi. Rikkaimmat maat ovat rohmunneet valtaosan.

Onneksi myös suuria onnistumisia on tapahtunut: vähistä rokotteista huolimatta laajensimme tukea 92:sta 144 maahan ja esimerkiksi Intiassa autoimme toimittamaan yli 1,3 miljardia rokoteannosta.

Köyhimpien maiden rokotuskattavuus on kuitenkin hyvin heikko. Joulukuuhun mennessä alle 10 % köyhimpien maiden asukkaista oli rokotettu ensimmäisen kerran. Rikkaiden maiden väestöstä luku oli lähemmäs 70 %.

Jatkamme siis työtämme sitkeästi. Kukaan ei ole suojassa, ennen kuin kaikki ovat suojassa.

Jatkoimme
Syyrian lasten auttamista

Lapset hymyilevät UNICEF-laatikoiden kanssa.

Syyrian sota vietti surullista vuosipäivää, kun konfliktin syttymisestä tuli kuluneeksi kymmenen vuotta maaliskuussa.

Maan lapsista jopa 90 prosenttia on avun tarpeessa. UNICEF jatkoi auttamista paikan päällä muun muassa toimittamalla rokotteita, hygieniapaketteja ja puhdasta vettä sekä tarjoamalla psykososiaalista tukea. Autoimme lapsia jatkamaan koulunkäyntiä kriisin keskellä ja kunnostimme vesijärjestelmiä. Autoimme myös torjumaan koronaviruksen leviämistä. 

Työmme Syyrian lasten auttamiseksi jatkuu edelleen myös ensi vuonna. Tavoitteenamme on auttaa lähes kuutta miljoonaa lasta ja muun muassa rokottaa yli 3 miljoonaa lasta poliota vastaan.

Työmme lapsen oikeuksien toteutumiseksi
kotimaassa vahvistui ja näkyi

Lapsia leikkimässä.

Vaikka suurin osa Suomessa asuvista lapsista voi hyvin, kaikkien lasten oikeudet eivät toteudu meilläkään. Monien selvitysten mukaan lasten eriarvoisuus on syventynyt. On entistäkin tärkeämpää kiinnittää erityistä huomiota haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin.

Iso osa lasten hyvinvointiin liittyvistä päätöksistä tehdään kunnissa. UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia varmistamaan erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksien toteutumisen. 

Vuonna 2021 mallimme uudistui, kasvoi ja sai näkyvyyttä.

Lanseerasimme vuoden alussa mallin uudistuksen ja digipalvelun, joka auttaa kuntia seuraamaan tavoitteitaan ja työnsä tuloksia entistä paremmin. Järjestimme myös webinaarin, jossa kävimme läpi, mitä kunta voi tehdä varmistaakseen lasten hyvinvoinnin korona-ajan puristuksessa.  

Malliin liittyi alkuvuonna 2021 kahdeksan uutta kuntaa, ja tavoitimme sen kautta yhteensä reilut 500 000 Suomessa asuvaa lasta. Mallia toteutti 2021 yhteensä 44 kuntaa ja vuonna 2022 malli laajenee jälleen kuudella uudella kunnalla tavoittaen jo yli puolet Suomessa asuvista lapsista. 

Syksyllä myös kysyimme nuorilta itseltään heidän hyvinvoinnistaan. Kyselyymme vastasi yli tuhat nuorta ja se nosti esiin monenlaisia ongelmia. Haastoimme vastavalitut kuntapäättäjät tekemään konkreettisia tekoja lasten ja nuorten hyväksi. Kampanjamme myötä 100 kuntapäättäjää sitoutui ratkomaan nuorten esiin nostamia ongelmia. Kampanjaviestimme saivat yli 1,6 miljoonaa katselukertaa.

Afganistanin
kriisi syveni

Hunnutettu äiti pitää lasta sylissään.

Elokuussa Afganistanin tilanne muuttui yllättäen maan keskushallinnon romahtaessa. Tapahtumia seuranneet levottomuudet ovat syösseet maan yhä syvempään kriisiin. Suurin osa ihmisistä tarvitsee nyt humanitaarista apua. Talous on romahtanut uhaten samalla muun muassa terveys- ja koulutuspalveluita.

Konfliktin lisäksi Afganistanissa kärsitään pahimmasta kuivuudesta kymmeniin vuosiin. Tämä on ollut yksi syy siihen, että loppuvuodesta yli puolet väestöstä kärsi ruokaturvan puutteesta. Suurin osa afgaaneista myös juo bakteereista saastunutta vettä ja ripuli on muodostunut uhaksi pikkulasten hengelle. Myös tuhkarokko on päässyt leviämään.

Jatkoimme työtämme keskeytyksettä paikan päällä. Olemme muun muassa toimittaneet puhdasta vettä, rokotteita ja hygieniatarvikkeita ja hoitaneet aliravittuja lapsia.  

Ensi vuonna on vaarana, että jopa puolet alle viisivuotiaista lapsista kärsii aliravitsemuksesta. Talvella moni perhe joutuu valitsemaan lämmityksen, lämpimien vaatteiden ja ruuan väliltä.

Mutta me emme koskaan anna periksi.

UNICEF kehitti lapsen oikeuksia kunnioittavan tekoälyohjeistuksen

Nuori näpyttää kännykkää huoneessaan.

Verkkoympäristö on asettanut lapset uudenlaisten haasteiden ja mahdollisuuksien eteen. Lapset käyttävät monia verkkopalveluita, jotka eivät ole suoraan heille suunnattu. Samaan aikaan tekoälyn lisääntyminen muuttaa sekä verkkoympäristöä että fyysistä ympäristöä.

Tekoälyjärjestelmät, kuten algoritmien mainostamat videot ja artikkelit ympäröivät lapsia ja nuoria ja muokkaavat heidän maailmankuvaansa. Tekoäly vaikuttaa myös yksityisyyden suojaan ja tiedämme, että järjestelmät saattavat joissain tapauksissa jopa syrjiä. 

UNICEFissa onkin pohdittu, miten voisimme päästä alkuun vastuullisten tekoälyratkaisuiden kehittämisessä ja sen varmistamisessa, että lapsen etu otettaisiin huomioon.

Tuotimme aiheesta ohjeistuksen, jota yritykset ympäri maailmaa pilotoivat vuonna 2021. Suomesta mallia kokeilivat HUS Helsingin yliopistollinen sairaala sekä startup-yritys Someturva.

Pilotointi osoitti, että lapsille tulee kertoa ymmärrettävästi, mikä tekoälyä hyödyntävä palvelu on ja miten se toimii. Kokeilun pohjalta ohjeistuksesta kehitettiin päivitetty versio, joka julkaistiin loppuvuodesta tapahtumassa, joka toi yhteen alan toimijoita tutkijoista päättäjiin ja teknologia-alan yrityksiin.

Tapahtuman yhteydessä julkaistiin myös tekoälyohjeistukset vanhemmille ja teini-ikäisille nuorille.

Julkaistu28.12.2021